Болните от епилепсия лишени от евтини медикаменти

В страната все още няма регистър на болните от епилепсия
12 фев 2020 08:56, Ния Христова
4

В България все още не е направен регистър на болните от епилепсия - деца и възрастни. В световен мащаб около 1 процент от населението на Земята страда от епилепсия, според данни на Световната здравна организация. От години няма налично ново и по-добро лекарство. А у нас болните вече нямат достъп и до това, което беше налично за спешна реакция при наближаващ пристъп, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Най-страшно е, че липсват евтини медикаменти и тези, които са за първа помощ. Медикаментите излизат от България, защото са евтини, а около 69 000 души страдат от заболяването у нас", коментира Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на децата с епилепсия.

Според Събева проблемът е, че тези медикаменти не могат да се заменят и пристъпите на децата не могат да се овладеят.

"Трябва да отчитаме, че науката върви напред и да помагаме на тези хора да имат нормален живот. Малко хора се лекуват с хирургична намеса", добави още тя.

"Законодателството ни е перфектно, въпросът е в хората - колко могат да превъзмогнат, че в класа на децата им има такова дете, а медицинската сестра няма право да постави инжекция в детската градина. Въпросът е да почнат да си говорят институциите. Промяната трябва да премине през нагласата на обществото, че това е заболяване като всички останали", допълни Събева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3- не ползвай стари опорки- ЗАПЛАТИТЕ ИМ СА НИСКИ.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте на площада най дебели и добре облечени са ПОЛИЦАЙТЕ които са стожера на Геноцида над народа!
2
0
 
3
 
! Отговори
Drake преди 4 години
Е почвай де. То само по форумите от години ги оправяме всички.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майка ми е епилептик, преди години и казаха че нищо и няма и може да е от умора. Жената е на 68г. Пенсия 220лв с 40г стаж.Без коментар, бесилото на площада и ги започвам един по един