Сигналите за домашно насилие зачестили напоследък

Сред причините за проявите е и липсата на лично пространство
43
Сигналите за домашно насилие зачестили напоследък
Снимка: БГНЕС, архив

Близо 240 души са потърсили подкрепа на горещия телефон на Фондация "Асоциация Анимус" от началото на извънредното положение.

Линията предлага непрекъсната възможност за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, към социални услуги в цялата страна.

Отчита се, че сигналите не само са зачестили, но за съжаление поводът им е бил за по-драстични прояви на насилие, предаде БНР.

Сред причините са стресът и липсата на достатъчно лично пространство, подчертава  Надежда Стойчева, клиничен психолог и директор на фондацията. Сред най-пострадалите от домашно насилие са жените. Често сигналите се подават от близки или съседи, обикновено в по-малките населени места.

Около 25% от жените са жертва на тормоз, включително и добре образовани дами с висок социален статус.

Със сигурност тези, които са израснали в хармонични семейства, не търпят дълго и вземат решения, с които се измъкват от отношения с насилие.

Жертвите обикновено държат на семействата си, а когато има и деца, решенията се вземат още по-трудно.

Навременната реакция е важна както за минимизиране на психологическите травми, така и за бъдещето на малките членове в семейството - да не стават модел отношенията, базирани на насилие.

Освен физическото посегателство, не бива да се омаловажават и другите форми на насилие – психологическо, емоционално, вербално.

Все още много голяма част от обществото е толерантно към домашното насилие. Институциите трябва да се включат по-активно срещу това явление, добавя Надежда Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
2
 
! Отговори
SS преди 4 години
До 19.Да си призная и моята никога не съм я бил.Но си признавам,че съм я заплашвал ,че ще яде бой ако направи нещо което съм и казвал да не го прави.Това за което и свалям шапка,че винаги се е подчинявала.Това което и досега не може да проумее е защо бг жените имат по три гардероба дрехи които са обличали по веднъж два пъти но продължават да купуват още.Или защо си правят татуировки?
13
6
 
3
 
! Отговори
Всички бели жени преди 4 години
Се чувстват застрашени от азиатките, не знам защо. От *** не им пука, но ако жената е азиатка, вдигат олелия. Според мен, домашното насилие се предизвиква предимно от жената. Тя го прави с думи и си мисли, че мъжът и няма да и посегне, а па тя може да му се репчи. Баща ми никога не е посягал на жена си, а тя никога не се опитваше да го измести като господар в дома ни. Всичко си беше шест. Сега жените се мислят за равни с мъжете и га се бият две горили, те заставят между тях, голям смях.
12
4
 
9
 
! Отговори
Мама Росо преди 4 години
До SSЕми стига си губи времете с подобни злобни коментари !!! Как ще знаеш каква жена е българката , като тъпчеш чужда.Снимай се в профил и анфас и си закачи снимките над леглото.
11
2
 
7
 
! Отговори
Мама Росо преди 4 години
Дано жените ви да не чете коментарите , че дълго време няма да бъдете обгрижвани подобаващо.Мъжът възпитава една жена , обогатява мирогледа и , вярва в нея!!!Жалко ,че сте срещали само такива елементи в живота си.......каквото почукало такова се обадило !!!Бългаския мъж е номер едно , интелигентен,работен,мил,възпитан,не пие,не пуши,не се дрогира ,не е бройкаджия....ИДЕАЛ
10
2
 
11
 
! Отговори
Мама Росо преди 4 години
До 12 и 13Вас мъж ли ви е раждал или сте някакъв специфичен плод на еволюцията без женско участие.Всички жени са ...такива , без майките ви ,но да не забравяме ,че и те са жени или как ???Плюете срещу вятъра !!!!!
9
3
 
6
 
! Отговори
Фондацията преди 4 години
Дайте ни два милиарда, и ще спрем насилието! Ако не стигнат-ще давате още!
8
2
 
3
 
! Отговори
Еврейска измет преди 4 години
Да
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До колко това е свързано с алкохол или дрога,а не с лично пространство? За какво лично пространство става въпрос,като обикновенно всеки е забил нос в телефона или лаптопа си,а там пространство-мноого.
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега вече ще приемат Истанбулската конвенция. НПО-тата ще оправдаят милионите които им дадоха Норвежците. Сега ще изкарат че във всички семейства има насилие въпреки че такова няма. Напротив раждаемоста се увеличава щото отпочинали хора правят се, кс. В нашия квартал бременните се роят като гъби след дъжд. Но това нито една Мисирка няма да го отрази защото те пишат само за сеяндурските управници. Кой е видял Мисирка в някой квартал в София да се поинтересува за живота на обикновените хора.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски трябва да се чувства отговорен.
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде да подам сигнал за психологическо насилие? Моят не ми купува всичко, което поискам, и с това наранява чувствителната ми психика!
3
11
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Щом "фондация" се е заела- ВСИЧКО Е ЯСНО!
2
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По колко пъти ще правите реклама на лесбийките от Анимус и Пулс?
1
3
 
20
 
! Отговори
909 преди 4 години
Събаряйте извънредното положение вече. Излишно е към момента. Ситуацията е под контрол така или иначе. То за това родителите искат да изпъдят децата си обратно в класните стаи.