БАБХ погна фирмите за кетъринг, детските кухни и училищните столове

Налагат им глоби за занижена дезинфекция
16 ное 2020 08:28, Александър Попов
4
БАБХ погна фирмите за кетъринг, детските кухни и училищните столове

Десетки несъответствия и нарушения са констатирани при проверки, разпоредени от Върховната административна прокуратура (ВАП), на кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища в страната, съобщиха от прокуратурата.

В рамките на акцията, която стартира в началото на учебната година, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са връчили общо 41 предписания и са съставили 2 акта за установяване на административни нарушения, като инспекторите от отдел „Контрол на храните“ са проверявали както за липсата на достатъчно количество разрешен биоциден препарат и за спазването на указанията за употребата му в посочените заведения, така и за нарушения на правилата за качеството на храните.

Според държавните органи, това не е първата категория обекти, където трябва се положат допълнителни усилия за предпазване на гражданите, като се спазват качествените и количествени изисквания за дезинфекция. Дезинфекцията на ръце и повърхности трябва да се осъществява не само редовно, но и за нея да се използват биоцидни препарати със съответното разрешение, издадено от Министерството на здравеопазването. Така в началото на месец ноември бяха съобщени и за текущи проверки на обектите за продажба на хранителни стоки. В този случай съставените актове са за недостатъчно честа дезинфекция, липса на дезинфектант, персонал без работно облекло или персонал, който не е обучен да работи в ситуацията с COVID-19.

"Обикновено сигналите се  подават от граждани, които намират  мерките срещу коронавируса за недостатъчно сигурни. Хората алармират предимно за недостатъчно почистване и дезинфекция на повърхностите, както и за използването на недостатъчно предпазни средства от персонала", сподели д-р Кремена Стоева от БАБХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: дезинфекцияБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Защо в Гърция може да се види как на улицата на откри огън се пече агне в жегата после месото се предлага в заведение а у нас само да се разбере че някъде се работи започват да се чудят как да сложат пръчка в колелото
2
1
 
1
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Като че ли е голяма тайна от една детска кухня колко семейства се хранят всеки ден.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има здравна криза, болниците издишат, училищните столове не работят, а ние правим проверка? А когато нямаше криза и майки пращаха снимки на филия с капка лютеница? Детето ми не иска да яде в училище защото го карат да яде всичко, а по някога е гадна или нещо което не харесва...Също му забраняват да изхвърля когато е суха храна...носи си я в къщи..За да печели някой тормозим децата