Лабораторното месо ще е естествената храна в дигиталния свят

То ще е евтино и ще е за бедните, прогнозира Димитър Събев
9 дек 2020 21:40, Анисия Иванова
23
Лабораторното месо ще е естествената храна в дигиталния свят
Снимка: Pixabay

Между 10 и 20 стартъпи разработват ин витро месо. Те са съсредоточени в САЩ, Израел, Сингапур и Нидерландия, като до момента в тях са инвестирани около 200 милиона долара като рисков капитал, а сред инвеститорите са много известни имена като Бил Гейтс, саудитски принц и други. Това заяви икономистът Димитър Събев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Лабораторното месо е сбъдване на някой от най-смелите пожелания на научната фантастика. Много хора може би ще решат да станат вегани, когато бъдат поставени пред дилемата дали да консумират месо, отгледано в лаборатория“, предположи икономистът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Събев обясни, че към момента изследвания показват, че ин витро месото няма вредно влияние върху физическото здраве на хората, но периодът е твърде кратък, за да се правят заключения.

„В обозримо бъдеще глобалното население ще стане 10 милиарда души и това месо може да реши проблема с изхранването“, коментира гостът.

"Ако обществото иска да продължи да живее по същия начин, ще трябва да приеме новата технология“, смята Събев.

„Със сигурност отглеждането на добитък е сериозен фактор за развитието на проблемите в екосистемата и нещата са много по-сложни от просто промяна на климата, променя се самия биохимичен баланс на системата“, заяви той.  

Гостът също така прогнозира, че с развитието на технологиите в обозримото бъдеще лабораторно месо ще бъде за бедните хора, а конвенционалното месо ще става все по-скъпо.

По думите на Събев също така ин витро месото ще се изправи пред доста голяма съпротива в Европа.

„Европа ще остане последната крепост, която ще държи на старите си кокошки, но както е тръгнало времето не знам как някой ще устои на икономическия растеж“.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Абе то едни не скачаха, за да останат изходните визи...ама и те поумняха.Ха ха ха ха
20
5
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Не разбирам защо изобщо им се съобщава на простолюдието за новите технологии. Чули недочули, разбрали недоразбрали се започва с мрънкането. Искали да ги тровят, но продължителността на живота се е увеличила два пъти от средновековието. Аре,който иска анархия си отива на село да живее с катериците и лисиците и така.
19
5
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Маммка им! Бог ще им види сметката на световно богатите!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТО Е ХУБАВО ЗАЩО Е САМО ЗА БЕДНИТЕ?
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хипотетично това месо може да е по-здравословно, по-безобидно за природата и по-перспективно за бъдещето на човечеството.На практика ще изчакам няколко години контролните органи и лабораториите да го изследват добре, щото знам ли как действат химикалите, които ползват.Първите синтетични меса не са от месо хич, ами от соя и вкусилите го казват, че няма разлика. После ще дойдат тези от клетки. Интересното е, че по този начин могат да отгледат месо и от човек...
16
2
 
5
 
! Отговори
14 преди 3 години
Ако ядеш банани....ще ядеш банана. Цял живот.
15
1
 
6
 
! Отговори
Шмул Розенкранц преди 3 години
Как пък един не се сети да вземе да разработва начин изобщо да не се яде нищо:)))?!?Или пък да се яде това, което излиза през... задния двор, тъй де, ще бъде две в едно, хем чисто и вкусно, хем с минимални усилия... максимални резутати:)))!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен13 Ами ако ядеш банани ? Богат капиталист ли ще станеш или *** ? Щото едни скачаха за банани ама сега май не са богати ;)
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както гласи старата мъдрост - Човек е това, което яде. Ако ядеш ***.....Древните ловци са вярвали че приемат част от духа на животното. Ако ядеш месо от мечка ще си силен като нея. Ако ядеш месо от сърна ще бягаш бързо като нея. А ако ядеш само катерици и плъхове и ти ще си едно нищожество като тях.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха-хаИмаше една комедия на покойния комик Луи дьо Финеспоказваща как се правят пилета на конвейр.Сега има подобно нещо в САЩ и КФЧ.И след това не се чудете защо в САЩ умират най-много от КОВИД.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички платени дребни душици пеят една и съща песен - като изпуснела въздух кравата през задния отвор, се разширявала озоновата дупка или нещо подобно.Голяма екотрагедия!Виж, ядрените опити и военните разходи са екологично чисти, обаче тия пръд*ливи крави... !
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен В името на демокрацията и трева и корени ще ни накарат да хрупаме . А уж нямало конспирации ?
9
2
 
9
 
! Отговори
Решил проблема преди 3 години
Не е необходимо човек да е богат, за да консумира естествена и екологично чиста храна!Всеки да си намери по една бабичка и дедко в някое забутано село, позлатете ги тези хора, купувайте им лекарства , олио, малко капачки, помогнете им в дребен ремонтец по покрива или оградата - ще ви се отблагодарят стократно с такава храна!
8
4
 
6
 
! Отговори
:-( преди 3 години
Бе ви щем ваксините!Не ви щем ГМО-то!Не ви щем фашивото месо!Не ви щем веган извращенията!Не ви щем *** ценности!Капиш?
7
5
 
9
 
! Отговори
Нарочно преди 3 години
Се прави скапана храна с химия вътре за да ни съсипва здравето, но пък напълно изкуствена храна. Някъде бях чела, че ще е 10 по вредна от всички познати храни, това месо. Независимо какво говорят производителите.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен реално друго ме интересува как ще се прави в дигиталния ви свят. Искрено ваш Караман - 30 см. Ф-50мм.
5
2
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Ми то и сега е така. Вие що мислите че кренвиршите лаят ? Кожи кости мазнини за вкус и малко рога за аромат .Смилате на мнооого ситно и имате кренвирш .Кренвирша е банана на капитализма .Щото се прави за без пари а маймунките скачат като го видят :)
4
4
 
8
 
! Отговори
Лабораторно преди 3 години
Създадена храна. Как ви звучи. Дори ГМО са по полезни, защото все пак имат нещо естестено, докато това месо, нищо естествено. Казват, че сме много и не можем да се изхранваме, затова са тези болест и ГМО ваксини.
3
1
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Яж си я тогава утопията ,аз ще се придържам към истинското,мерси!
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатриотЛабораторното место е от утопията, ане от анти-утопията. Провери си източниците.