Росен Петров: Неудобно ли ни е да определяме България като империя?

Тази тема дълго време е табу за историците ни
Обновена: 12 мар 2021 17:05 | 12 мар 2021 13:05, Александър Попов
42
Росен Петров: Неудобно ли ни е да определяме България като империя?

В Западна Европа българската история не е особено популярна. В масовите учебници за цялото ни средновековие има сигурно по-малко от страничка и половина, но западната историография има едно достойнство, което не може да се отрече: във всички учебници, издавани във Франция или Англия, описващи нашата история, се използват определенията – Първа българска империя и Втора българска империя, пише в своя профил водещият на "Операция: История" по Bulgaria ON AIR Росен Петров.

Нещо, което беше дълго време тема табу за нашите родни историци. Голяма заслуга за въвеждането на термина "българска империя", има големият британски историк сър Стивън Рънсиман, автор на великолепната книга "The History of the First Bulgarian Empire", 1930 година.

Под текста можете да видите корицата на тази велика за нас българите книга, написана от този истински британски благородник – сър Стивън Рънсиман от северното графство Нортъмбърланд, син на виконт Рънсиман от Доксфорд. И до ден днешен в нашите учебници ние най-често използване определението не "империя", а "царство" или "държава", сякаш ни е неудобно, че предците ни са съградили две империи.
Вгледайте се в лицето на този достоен британски аристократ и човек на честта. Нека повече от българите знаят кой е сър Стивън Рънсиман, син на виконт Рънсиман от Доксфорд – рицарят, който нарече България – Империя.

Междувременно в новото издание на „Операция История“ с Росен Петров в първата част на предаването на фокус ще бъде историческият спор между България и Северна Македония и острите нападки и обиди към българския народ от страна на сръбския учен и професор Драган Симеонович.

Специален гост във втората част на "Операция История" на 14 март ще бъде журналистът Стойчо Керев, който ще коментира дали според него България е страна на пророци гадатели, както и ще даде мнението си по някои от най-разпространените конспиративни теории - защо на американския долар има египетска пирамида, защо изведнъж се повиши драстично интересът на световни сили към Марс и какво точно представлява зловещото пророчество на св. Малахий, който предрича, че идва краят на дните и в момента може би управлява последният папа.

"Операция История" се излъчва всяка неделя от 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Росен Петров: Неудобно ли ни е да определяме България като империя?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Росен Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднъж постигнато ниво на империя, не се връща назад, ако ще да си изгуби сичките владения. Единствено ако те завладеят, короната минава към този, който те е завладял и съответно той става император. Затова дори като сме се свили до размера само на северна България, титлата си е останала цар. В същото време Сърбия се разширява на юг, завладява българи, гърци и албанци и става империя, съответно кралят им е коронясан за ЦАР. Бай дъ уей, ръбския крал е коронясан за цар от българския патриарх
12
1
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Висшист започнал да говори , за да уговори някаква игра значи е в беда . Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи , че греши , защото най-голямата беда е планетната мечта . Автор: Георги Илиев Митев . София (2014). Потърпевш от милицията , военните , полицията , медиците, институции и граждани . Трето поколение репресиран .
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато един народ владее други народи, това е империя. Независим монарх на отделно племе се казва крал. Сърбите са получили корона от Рим, затова са имали крале. Ние отначало сме били васално племе с князе, после си извоюват независимост и заедно с това са ни изпаднали някои комшии да ги владеем, затова директно са взели титлата цезар-кесар-кайзер-цъсарь --- ЦАРЬ.
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пък Росен е по-голям комплексар и от македонците. Нали е завършил полицейско училище и се хвалеше как четял вестник "Дума" пред някакъв професор, защото си мислел че оня е от БСП, за да си вземе по-лесно изпита. Само че оня не бил от БСП. Ходи си развивай локумините на Барека ("Имаме новина").
9
7
 
5
 
! Отговори
У преди 3 години
Аз мисля, че връзката ни с тези българи от 1та и 2та българска държава е само генетична, тоест само някои от нас имат някаква такава. Всичко друго са пречупени през днешна гледна точка интерпретации и натаманяване по откритите документи и артефакти. Много е трудно да се вникне как точно е било, защото не е имало интернет, радио....и др. бързи връзки, представете си как един конник отива от Плиска до Карпатите за предаде вест? Месните феодали са колели и бесели, а централната власт е била данъка
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само заради подмяната на историята ни , мога да им дръпна рязко шалтера на всички лъжци, да ги осъдя за гавра,уронване престижа на България или за каквото намеря и да ги тикна в затвора!Росене ,не се усещате как тънко,с мазна усмивка и много лъжи, стъпка по стъпка ни подменят!***, така западняците сътвориха измислените нации на румънци,македонци, украинци,белоруси,защо не правят това с тяхните държави,а само с нашите славянски държави? Пробутват ви лъжи и постепенна подмяна и асимилация!
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво пише в каменните и книжовни надписи - КАНАС (КНЯЗ), на металните предмети в надписите също пише КАНАС ,т.е. КНЯЗ,в книжовните се среща - и княз, и цар!В "Именника на българските владетели" какво пише? Пише - князеКакви глупости за императори ми дрънкаш?Не виждаш ли,че се гаврят с историята ни и я подменят?
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента върви голяма гвра с историята на славяните,не само гавра с българската истрия,но с историята на всички славянски народи и славяни изобщо,това върви от около 5 години насам и една жестока пропаганда и куп лъжи,измишльотини,без реални факти ,вече дори подменят произхода на владетелите и народа,титлите,типичино за западната пропаганда!Руския цар Игор и съпругата му - Елена-Олга(внучка на кназ Борис),вече станаха немци , нищо,че тогава там немци и немски племена не е имало изобщо,а се поя
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поправка - плАтени предатели каниш
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе гледай си работата,Росене големи ***-оти,платени лаици и плетени предатели каниш напоследък в предаването си!За книгата на този англичанин нищо не мога да кажа, но това,че ти каниш зложелатели на България и българската история,които дрънкат лъжи - е факт, просто сега западните пропагандатори са решили,че нашата славянска титла княз или славянско-византийското - цар, не им харесва и искат да го подменят с други чужди думи,стъпка по стъпка ни трият историята,СЛЯП ЛИ СИ?
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора не знаят смисъла на тази дума. Империя е държава която властва над други държави както са били отоманците с нас. Не сме били роби това е литературна измислица за драматизъм.
2
30
 
11
 
! Отговори
жалко преди 3 години
България не е била империя, а цяла вселена ... Жалка орда, съвкупност от взаимно мразещи се индивиди.
1
8
 
7
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Ако беше остансл при Слави,сега щеше той да е председател на партията ,вместо Тошко и щеше да стане министър и милионер.