Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските

Ще се върнем към нормалния живот, вярва експертът
27 апр 2021 12:54, Красимир Ангелов
180
Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заветната цел пред държавите в борбата срещу COVID-19 e постигането на 70-75% ваксинирани, към което се стреми и България, заяви  главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Количествата ваксини, които получаваме през месец май, ще бъдат два пъти по-големи в сравнение с април, а през юни са четири пъти по-големи. Това ни дава възможност вече да решим проблемите с количеството и да се насочим към другия проблем, който е желанието за имунизация, посочи експертът.

Още по темата
"Ще хвърлим маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот", увери държавният здравен инспектор по време на традиционната пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица.

Кунчев припомни, че след отпадането на ограниченията за ваксината на „Джонсън и Джонсън“ тя ще влезе в употреба, но страната ни чака и втората доставка, тъй като засега количествата са малки.

"Искаме да използваме предимството на тази ваксина, че е еднодозова и да я насочим към контингенти, при които е необходим по-бърз ефект. За момента това е туристическата индустрия. Искаме да уверим всеки, който иска да почива в България, че той ще бъде в една безопасна среда. Заявилите интерес от тази индустрия са 80 хил. души, ние сме в състояние да ги обхванем. При добра организация можем да правим над 20 хил. имунизации дневно", увери доц. Кунчев, цитиран от БГНЕС.

Според него веднага щом страната ни обезпечи всички необходими количества за населението, трябва да помогне на сънародниците ни зад граница.

Пред участниците в дискусията доц. Кунчев подчерта, че заради интерференцията между различните вируси, миналият зимен сезон се е стигнало до безпрецедентна ситуация, в която на практика е нямало грипна епидемия, а мерките и масовото използване на лични предпазни средства са довели до безпрецедентен спад при заразните заболявания като коклюш, морбили, хепатит, менингит.

"Дано да успеем да запазим тези навици за по-нататък, за да държим ниско ниво на заболеваемост от различни заразни болести", посочи още доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тогава затворете сега докато се ваксинират което най-бързо ще стане чак през 2022 г. А вие отваряте сега и половината вече се заразиха и убихте 200 хиляди бг. През 2022 г. трябва да се отоври и ако няма нова корона.
57
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам как ще накарат 75% от хората да се ваксинират?!Май ще е обратно - 25% ваксинирани и 75% неваксинирани
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам, тези които искат да са експеримент (имам бити поне 4-5 ваксини, когато бех лапе) да ги подложим на лоботомия, тъй и тъй са ненужни, така и така верват в селянчето от Банкя, справедливо е :))
55
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина пази 40-70 % което оставя смътртна заплаха от 40-60 % и трябва пак а маска. и То от стара корона, а най-опасната е френската и африканската, за които още няма ваксина. Маските ще паднат със 100 % ваксина или 100 % лекарства. Докато няма такава гаранция тия лекари и ГЕРБ са убийци ако съветват хората да свалят маски.
54
2
 
17
 
! Отговори
oshte po-LosHo преди 3 години
До LosHoДобре де, ти се ваксинира пет-шест пъти за по-сигурно и не бери грижа за поне 75% от населението.
53
16
 
7
 
! Отговори
LosHo преди 3 години
Никога няма да стигнем 75% ваксинирани, защото поне 75% от населението са 100% ***, които вярват 100% на комспирации и турски сериали. Бог да пази България от ***
52
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е изгубил връзка с реалността. Няма държава с толкова ваксинирани. Няма и да има. Израел достигнаха пик от 60%. Просто свършиха желаещите. Може би искате да преминем към диктатура за да се реши проблема.
51
1
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
А защо не казва, че ваксината на Джонсън и Джонсън ще се прилага само на малцинствата все пак те са електорат, а не прости данъкоплатци, като нас и трябва да бъдат обгрижвани по всякакъв възможен начин. Това лице на снимката е просто един престъпник и е крайно време прокуратурата да се заинтересува от него!
50
1
 
9
 
! Отговори
Неразбиращ преди 3 години
До 34, Виж сега, ако на теб ти е приятно да получаваш доставки в задния двор, това е твое желание, но не се опитвай да вменяваш мнение на другите !!!За всички като тебе, желаещи да се ваксинират ( подарявам (моята и на моето семейство, а и на хората около мен) ваксини) - желаещите само да сигнализират !
49
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До да,да ама неСамо с една малка разлика : след 6-8 месеца ваксината ще е с пари! Ако греша да ме поправи Кунчев!
48
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 3 години
И кой е слагал маска? И къде ще ги хвърляме?
47
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 40"Преди месец казвахте 70%."Ами те ноември казаха, че декември всички ще са ваксинирани, декември - че януари всички ще са ваксинирани, завчера другия набеден доктор (директор на нещо си) каза, че до септември всички ще са ваксинирани. А вчера тиkвоча тримфално обяви, че идвали "цели" 140,000 дози Пфайзер. Явно ще ще се показват снимките им и ще ги водят за ваксинация.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маска носех само през седмицата, когато нямах обоняние.Нямам никакво намерение да се ваксинираме у дома.
45
0
 
17
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Същите глупости ги разправяше и миналото лято.
44
0
 
20
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
"Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските"А след 6 до 8 месеца като мине имунитета от ваксината какво правим?! Боцни ме пак, и тук, и пак....!?!?
43
0
 
20
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
По-скоро ще изхвърлим Кунчев
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчо нали си виждал гладна кокошка как просо сънува. Та такава и твойта работа. Досега трябваше да са минали 50 процента ама са десетина. А и тези дето са ваксинирани се заразяват и разнасят заразата каква е ползата от ваксинацията. Тази проказа никога няма да свърши. Оня пинчера пусна децата на училище и стана страшно. Болниците са препълнени а сега ще започнат по покривите да ги настаняват. Нали знаеш какво сеяндурска работа такава е и твойта.
41
0
 
15
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Сега има около 20% преболедували, т.е. имащи натурален имунитет. Значи тях не ги броим за хора? Т.е. ще гоним 95% имунитет, само и само да тече далаверата?
40
0
 
14
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Искам да питам чрез вашата медия доц.Kучев/не е грешка/, дали сам си вЕрва на приказките от 1001 нощ?
39
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Минимум 25% от населението е изкарало ковид.