Еленко Божков: Ще има две увеличения на тока през януари

Това ще последица от поскъпването на газа
Обновена: 29 сеп 2021 15:03 | 29 сеп 2021 15:01,
76
Еленко Божков: Ще има две увеличения на тока през януари
Снимка: БГНЕС

Две увеличения на цената на тока през януари очаква енергийният експерт Еленко Божков.

„В следствие на увеличение на цената на газа през януари КЕВР ще бъде принуден да увеличи цената на топлинната енергия, а от там – цената, на която се изкупува съпътстващо произвежданата електрическа енергия”, коментира в ефира на радио „Фокус“ той.

Божков уточни, че ще се наложи увеличението на т.нар. такса „Задължение към обществото“, която се заплаща от всички – и от битовите потребители, и от бизнесът.

„С тази такса „Задължение към обществото“ се компенсират премиите между пазарните цени и преференциалните цени за топлофикациите, за електрическата енергия. И от там, като се увеличи тази такса „Задължение към обществото“, ще нараснат и сметките за електрическа енергия. Значи ще има две увеличения. Това беше потвърдено и на пресконференцията, която беше дадена в Министерски съвет, и от Иван Иванов, като той се измъкна ловко с това да не отговори на въпроса „Колко ще бъде увеличението?“, защото не се знае как и с колко ще се увеличи цената на природния газ до края на декември тази година, защото увеличаването непрекъснато нараства и продължава“, заяви експертът.

Още по темата
Според Еленко Божков през тази година България вече е трябвало да може да ползва азерски газ, който е значително по-евтин.

„На този въпрос дължи отговор директорът на „Булгаргаз“. Това са 1,3 милиарда кубически метра годишно, които ние не получаваме. Тръбата, по която можеше да се доставя този газ, все още не е завършена. Това е връзката с Гърция. Тя се забави поради действие, или не – правилното е да се каже поради бездействието на правителството на Борисов близо две години. Хвърлиха се всички усилия, за да се завърши „Турски поток“, който също закъсняваше, беше зарязан и продължава да бъде зарязан строежът на тази връзка, която трябваше да бъде завършена – забележете – още юли тази година“ посочи Еленко Божков.

Експертът обясни, че това, което може държавата сега да направи при извънредни обстоятелствата като тези, е да търси начин за евентуално ограничаване на износа.

„Въпреки че сме заплашени от санкции от страна на Европейската комисия и Европейския съюз, ако ние ограничим износа. Но в същото време виждаме, че Франция ограничава износа от своите атомни централи, така че да може нейните потребители да се ползват първи от по-ниските цени от ядрените централи на Франция. Същото би могло да се направи и при нас, само че трябва да се намерят законови пътища“, подчерта Еленко Божков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
СС преди 2 години
Българите сме овце стригани,ваксинирани и драни !!! Цените се увеличават ,политиците крадат, народа спи ???
43
2
 
2
 
! Отговори
Опалянка преди 2 години
Аз предлагам да има три увеличения през 3 за януари, и още 2 през февруари, и още едно през март.... и ще е много весело за управляващите от това което ще направи народа
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо чудно да верно ,нали и той беше между общинската мафия
41
0
 
3
 
! Отговори
хунтата преди 2 години
подмяната продължава. сега още няколко годинки без парлимент и безвремие. инфалцийка, гладна смърт и зелени екоталибани. да живее ЕСССР и мадам и в трите хралупи йес дето ни затвори аецо.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не излизате да протестирате ? На предишното увеличение излязохте и искахте оставка на ГЕРБ
39
1
 
7
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Браво на Еленко! Нали за това се бори миналата година, като спира метрото - всичко да е хаос, цените да хвърчат нагоре, а зимата да се мре от студ и глад. Честито, Еленко, честито , протестъри за подмяната!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко мегават часа електроенергия се произвежда от газови централи в България?
37
5
 
2
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Каквото искате говорте, но Бойко нямаше да допусне това да се случи. Тези не правят абсолютно нищо освен да плюят по цял ден как някой друг им е виновен за това. Дори заседналият кораб, сигурен съм че ББ щеше да договори помощ от Турция и този проблем вече да го няма. Но за това се иска действия, а не приказки.
36
1
 
3
 
! Отговори
11 преди 2 години
Ъхъ, а нещо, трето ъъъъ бустерно увеличение няма ли да има? Сега е модерно, може и четвърто, ъъъъ клъстерно повишение за затвърждаване на иму дрането.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкия, майка му не го е обичала особенно, да го кръсти Еленко, боже, боже...
34
1
 
10
 
! Отговори
хахах преди 2 години
А някой още си мислят че да караш кола на ток ще е голяма далавера. В момента електрическите коли са по малко от 1% от всички но токът вече поскъпва значително. Познайте какво ще стане след 5 или 10 години. Със сигурност токът ще е по скъп от бензинът. Като добавим че и цените на електрическите коли са поне двойно по високи а животът на батерията им е само 5 години и после намаля всяка година значи ще е голям кеф за простолюдието. Ще работите само за една кола и сметката и за ток.
33
0
 
8
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
Ще има я! Ако не беше си играл с шалтера в метрото...
32
0
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тоя на снимката да не са го ударили с тухла четворка по главата? Нещо компресиран ми се вижда :))))))))))))))))))))))))))))))))
31
2
 
7
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Задължение към обществото покрива емисиите на двата американски теца- МИ1 и МИ3, благодарение на Костовите икономически копетенции. Държавата е длъжна да икупива тяхната енергия на преференциална цена, като им осигурява и емисиите, които се плащат точно от тази такса.
30
8
 
3
 
! Отговори
ГЕРБерасти! преди 2 години
Много е важно мафията да каже че Радев е виновен :D А преди Радев бяха виновни комунистите но аз да кажа че МАФИЯТА е виновна което означава че ГЕРБ са виновни
29
10
 
14
 
! Отговори
2луп преди 2 години
Не забравяйте да поздравите Тиквата за двата спрени енергийни проекта. За това, че построи газопровод на Русия със Сърбия с наши пари и за това, че ни натресе на свободният пазар на ток. Това са лично негови заслуги, а не на временното правителство ***.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко много ми напомня 97-*** година. Сякаш някой нарочно ни дърпа към хаос.
27
5
 
14
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Промяната на Радев е факт!)
26
8
 
3
 
! Отговори
БАИКО преди 2 години
незнам кои какво мисли но всеки разумен може да прецени от каде идва вси4ката бъркотия добре ,4е ги из4егъртаха сега внимаваите кои да избереме да се невърне толупа 4е много изгладне.
25
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН 007 преди 2 години
У-БРЯЯЯ, ДЕ-БРЯЯЯ