Отпускат до 20 хил. за собствен бизнес за хора с увреждания

Фирми могат да получат средства за разкриване на работни места
16
Отпускат до 20 хил. за собствен бизнес за хора с увреждания
Снимка: БГНЕС

До 10 000 лв. могат да получат работодателите за проекти, с които осигуряват достъп до действащи или разкриват нови работни места за хора с трайни увреждания.

Със същата сума ще се финансират предложения за приспособяване на съществуващи работни места и за оборудване на нови работни места, съобщиха от МТСП.

Средствата се отпускат от Агенцията за хората с увреждания по Националната програма за заетост на хората с увреждания. За професионално обучение на един служител с увреждания работодателите могат да получат по 1000 лв.

Документи могат да се подават до 18 април в Агенцията чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път.

По друга програма Агенцията ще отпуска до 20 000 лв. на хора с увреждания за започване или развитие на  самостоятелен бизнес. С тези средства те ще могат да финансират инвестиционните си разходи, строително-ремонтни работи, оборудването на работните места, обучението на персонала и собственика на предприятието, както и за покриване на минимален стартов капитал.

Кандидатите трябва да са с 50 и над 50% намалена трудоспособност и да не участват като собственици или съдружници в друга фирма. Проектните предложения трябва да бъдат изпратени до 21 март.

АХУ обявява конкурс и за финансиране на проекти със социална и стопанска насоченост, насочени към стимулиране на заетостта на хора с трайни увреждания в специализирана работна среда. Могат да кандидатстват предприятия и кооперации, които имат поне една пълна финансова отчетна година като регистрирано в АХУ специализирано предприятие. Максималният размер на субсидията е 40 000 лв. Крайният срок за кандидатстване е до 31 март.

Проектите със стопанска насоченост имат за цел да се повиши конкурентоспособността на специализираните предприятия и кооперации на хора с трайни увреждания чрез технологично обновяване на машините и съоръженията. За финансиране на такива предложения се отпускат до 80 000 лв. Документи се подават до 11 април.  

Агенцията за хора с увреждания ще финансиране и проекти за създаване на Центрове за защитена заетост. В него могат да участват специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, трудово-лечебни бази, както и всяка организация на хора с увреждания, регистрирана по действащото законодателство.

Всеки Център за защитена заетост трябва да осигурява условия за създаване на трудови умения и навици на минимум 15 лица с множество трайни увреждания, заедно с предоставянето на минимален пакет от персонални подкрепящи услуги. Максималният размер на отпуснатите средства за едно проектно предложение е до 618 000 лв. Крайният срок за кандидатстване е до 26 април.

Набират се и проектни предложения за изграждане на достъпна архитектурна среда на културни, исторически, спортни обекти за хора с увреждания. По тази програма могат да кандидатстват държавни, общински, стопански и  неправителствени организации, които притежават или стопанисват обектите. Агенцията ще отпуска средства и за предложения за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ооо преди 11 месеца
До дребен "бизнесм Нормално! И аз съм като тях! След като не ми признават уврежданията! Но това е България! Тук Профана е Феодала! Ти ще скачаш по неговия кеф!
12
0
 
0
 
! Отговори
илиииииииииии преди 1 година
Да отпуска 20 х.лв. ама само за някои, които отговарят на един изкуствено определен критерий. С което останалите са Дискриминирани!За които тази Агенция не прави НИЩО!И това ако не е импотенцията на технократа! Здраве му кажи!Един плъх, който дълго се кри, преди да отговори на многократните писма отправени към него!
11
1
 
2
 
! Отговори
подкана преди 2 години
айде ония врякащите дето системата ги убива да почват да се кандидатират , фирми да отварят на името на децата си .
10
0
 
7
 
! Отговори
морски преди 2 години
Тук отдавна тарикати са се уредили с инвалидност. Имат по няколко леки коли и бусове, всеки със стикер `инвалид`. Полицаи и проверяващи ги подминават такива МПС-та. Мутрите не са си отивали от морето, въпреки "мутри вън" и бла-бла-бла...така до края на света.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 20 000 лева, не мога да взема и един бус, за да карам с него ... Моля ви се!
8
0
 
12
 
! Отговори
Новият морал преди 2 години
Айде е..пак на "нашите" хора ще раздаваме. На хартия ще разкриват мнооого работни места, а всъщност по София ще плъзнат най новите модели на Порше и Бентли ! Да не говорим колко от тези "бизнесмени" ще се изкарат с намалена трудоспособност и ще лапнат едни бързи 20 хиляди лева. За започване на самостоятелен бизнес. Разбираш ли значи ?!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте ми 80 000 лева. Ще ги трясна в някой фонд и толкова ще е бизнеса. След 10 години, като са станал 200 бона, ще си дърпам и дивидентите.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дребен "бизнедм - Особено, ако настъпиш нечий интереси, на човке свързан с "общината". На брат ми му правиха проблеми, че давал "висока заплата". Той даваше 900 лева, а останалите даваха по 800 лева, ама някой зпаочнал да мрънка и така ...
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 - Няккъв дропшипинг или някакво начинане, за кеото ще трябва да имаш много умения, да бачкаш по 18 часа на ден и да нямаше печалба в пръвите 3 години, защото разходите ти са колкото доходите ... Демек за млади и здрави хора.
4
4
 
10
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Крайно време е за конфискация,съд и затвор за Бойко Борисов и останалата шайка крадци.Това са милиарди откраднати от българският народ.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какъв бизнес може да се започне 20 000 лв, че мога да се сетя
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега всички хора с увреждания в България ще изтеглят тези пари. Разбира се,от упълномощени лица! Подобно с къщите за гости, накрая такива като другарката Йончева и родата на Карадайъ се оказаха собствениците! Блажиш ли,блажиш дядо Попе???
1
4
 
19
 
! Отговори
дребен "бизнесм преди 2 години
А за хората без увреждания, които се опитват да направят нещо със собствени средства и за собствен риск - безкрайни проверки, глоби за какво ли не, гонене до дупка, до пълна съсипия