25 000 укранци са влезли у нас за 10 дни, 40-те лв. за хотелиери в сила

Гарантираме им правна помощ и закрила
255
25 000 укранци са влезли у нас за 10 дни, 40-те лв. за хотелиери в сила
Снимка: GettyImages

Близо 25 000 украински граждани са влезли от 24 февруари до днес на всички пунктове на българо-румънската граница, сочат данните на Главна дирекция „Гранична полиция“. Подадените на границата молби за хуманитарна закрила са 73.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и на 90-дневен престой в страната ни в рамките на всеки шестмесечен период, припомнят оттам. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства съгласно Закона за чужденците в Република България.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от интернет страницата на дирекцията.

Тези, които желаят да получат международна закрила - статут на бежанец или хуманитарен статут, могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред органите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“, съобщава БНР.

Надежда Йорданова: България гарантира правна помощ и временна закрила за украинските бежанци

България гарантира безплатна правна помощ и временна закрила за всички бежанци от Украйна, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

По думите ѝ, българската държава предприема всички мерки за координирано усилие на всички институции във връзка с войната в Украйна. От вчера е активирана и Директивата за временна закрила, което е безпрецедентно за ЕС.

Това означава, че тези хора имат право за една година да бъдат на територията на ЕС и да се ползват с всички права, които имат като бежанци, уточни Йорданова. Има възможност за увеличаване на тази закрила с шест месеца.

В сила е решението да се плащат 40 лева на човек на ден за хотелиерите, приели бежанци от Украйна

Решението за изплащане по 40 лева на човек на ден за хотелиерите, приели бежанци от Украйна, вече е в сила, каза министърът на туризма Христо Проданов.

Проданов увери, че ще бъде задействана бърза процедура за наемането на украинци като работници в хотелите и ресторантите у нас.

„Това решение – да, то е в сила. И ще важи за тези хора, които са от началото на кризата в Украйна. То не става въпрос за толкова много хора – максимум около 500 човека. Дано всичко по-бързо да свърши в Украйна, за да се успокоят“, каза министърът.

„Има бърза процедура, правим всичко възможно в рамките на 20 дни тези хора да получават необходимите документи, за да могат да започнат да работят“, каза още министърът на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
32
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Защо не ги настанят в казармите и учебните центрове на МВР?
180
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децки по 50лв на дете, 180 лв инвалидна пенсия, работещи за по 350лв на месец а държавата ще прави милионери разни хора...
179
0
 
24
 
! Отговори
НИЩОЖЕСТВО преди 2 години
Хайде сега и гетата ще се изрусят и ще хукнат с децата към морето
178
0
 
2
 
! Отговори
Хорошо преди 2 години
Харесвам
177
0
 
29
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Без държавата половината бизнес е фалирал. От всяка криза само далавери в тая държава и дори няма значение кой упрявлява - всичките един дол дренки, Тиквата, *** и т.н.
176
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия не съществува за света, никой не иска да преговаря с Путин
175
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взривиха руското посолство в Нидерландия
174
26
 
7
 
! Отговори
Караман преди 2 години
Стига сте ревали хората бягат от война че 5 лева повече данък ще плащате голяма работа.Искам да кажа че българина не голям данъкоплатец винаги намира хитринки да заобиколи закона.Ако правителство преосмисли може да ги настани в различни населени места в България,където имотите са повече свободни.Вярвам че има достатъчно работа който не го мързи не сме с големи заплати,но пак е добре за прехрана и спокойствие!Сега ги настаняваме в хотелите но като дойде сезона за почивка така ще изгуби държават
173
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеално, сега имаме оправдание да отказваме да приемаме брадатите амуджи идващи от Турция.
172
0
 
13
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Имали ли са зелени сертификати??? Шегувам се! ;) Че работата стана "от трън та на глог"...
171
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците вече няма да купуват жилища извън Русия. От днес се забранява износ за повече от 10 000 долара
170
1
 
25
 
! Отговори
До 136 преди 2 години
Не ме наричай безсрамница.Работя в държавно учреждение и наистина получавам 750 лв.Не живея в голям град и няма голяма възможност за добре платена работа...Просто се учудвам на себе си защо ти давам обяснения.А ТИ ПО-ДОБРЕ КОМЕНТИРАЙ СТАТИЯТА, А НЕ КОМЕНТИРАЩИТЕ!
169
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А САЩ давали 8 млрд. долара на Украйна помощ. Дайте ги на България, за да обслужваме украинските гости, а не бюджета да отделят пари за тях, вместо за пенсии и социални приоритети.
168
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега очаквам цената на руския петрол да падне защото ще може да се продава само в Беларус, България и Куба
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ми допада
166
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да разменим русофили за Донбас срещу украински бежанци
165
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Одобрявам.
164
0
 
1
 
! Отговори
Лъжа преди 2 години
Захарова казва че правителственния самолет Петербург до Вашингтон е за руски дипломати изгонени от САЩ
163
1
 
23
 
! Отговори
haha преди 2 години
А за българския пенционер по 10 лв., и той никога няма да види тези хотели. Всичката Мара втасала, та пари ще се раздават от пияния келнер Киро.
162
0
 
31
 
! Отговори
ппппп преди 2 години
И все пак украински туристи ще има това лято, но ще са на везплатна ваканция !!