25 000 укранци са влезли у нас за 10 дни, 40-те лв. за хотелиери в сила

Гарантираме им правна помощ и закрила
255
25 000 укранци са влезли у нас за 10 дни, 40-те лв. за хотелиери в сила
Снимка: GettyImages

Близо 25 000 украински граждани са влезли от 24 февруари до днес на всички пунктове на българо-румънската граница, сочат данните на Главна дирекция „Гранична полиция“. Подадените на границата молби за хуманитарна закрила са 73.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и на 90-дневен престой в страната ни в рамките на всеки шестмесечен период, припомнят оттам. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства съгласно Закона за чужденците в Република България.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от интернет страницата на дирекцията.

Тези, които желаят да получат международна закрила - статут на бежанец или хуманитарен статут, могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред органите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“, съобщава БНР.

Надежда Йорданова: България гарантира правна помощ и временна закрила за украинските бежанци

България гарантира безплатна правна помощ и временна закрила за всички бежанци от Украйна, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

По думите ѝ, българската държава предприема всички мерки за координирано усилие на всички институции във връзка с войната в Украйна. От вчера е активирана и Директивата за временна закрила, което е безпрецедентно за ЕС.

Това означава, че тези хора имат право за една година да бъдат на територията на ЕС и да се ползват с всички права, които имат като бежанци, уточни Йорданова. Има възможност за увеличаване на тази закрила с шест месеца.

В сила е решението да се плащат 40 лева на човек на ден за хотелиерите, приели бежанци от Украйна

Решението за изплащане по 40 лева на човек на ден за хотелиерите, приели бежанци от Украйна, вече е в сила, каза министърът на туризма Христо Проданов.

Проданов увери, че ще бъде задействана бърза процедура за наемането на украинци като работници в хотелите и ресторантите у нас.

„Това решение – да, то е в сила. И ще важи за тези хора, които са от началото на кризата в Украйна. То не става въпрос за толкова много хора – максимум около 500 човека. Дано всичко по-бързо да свърши в Украйна, за да се успокоят“, каза министърът.

„Има бърза процедура, правим всичко възможно в рамките на 20 дни тези хора да получават необходимите документи, за да могат да започнат да работят“, каза още министърът на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа обича украинския народ
140
2
 
12
 
! Отговори
Елементарно преди 2 години
България отпуска 500 милиона лева за украински и руски бежанци. За тези от Крим и Донбас няа и пукната стотинка защото не ги признаваме за държави
139
1
 
8
 
! Отговори
до 149 преди 2 години
Знам подробно защото съм работодател на Киро. С моите данъци издържам правителството. Вие да не би да мислите, че ХерОмикрон плаща на Киро? Ние плащаме заплатите на МС и на Президента. Ние сме работодателите.
138
20
 
6
 
! Отговори
Поклон преди 2 години
Украинците показаха на цяла Европа и дадоха личен пример как се пази свободата
137
3
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Обратно у мазето немаме пари да ви хрантутим :)))
136
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До емигрантНикой и нищо не избираме,умнико. Затова положението е такова кактовото е.
135
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия напред ,,
134
1
 
23
 
! Отговори
браво преди 2 години
Хубаво е да се дават толкова пари за чужденци, а Българите да стоят без пари. Браво на политическата ***.
133
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не им помогнат депутатите? От 45 НС си гласуваха 10 000 лева заплата плюс 25 за работа в комисии. Демек по 12.500лева на месец. Да даде всеки депутат по 10 000 лева. Така хем ще изтрезнее като види народа как живее с 1000 или 2000 лева доход на семейство. Даже в малките градове едвам кретат с 1200 доход на семейство. Нека отворят кесиите депутатите!
132
6
 
4
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
Най-голямото зло, което може да сполети един народ е американци да го демократизират, или русНАЦИ да го освободят! Аллах да им е на помощ на горките украинци!
131
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 милиарда евро ще отпусне ЕС за възстановяване на Украйна
130
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' 25 000 укранци са влезли у нас '' .................................. когато се опитвам да вразумя българския селянин - да не е толкова надменен и злобен, като казвам, че всеки може да се окаже в положението на бежанец ... българския селянин се смее и слага минуси. Хайде да видим ... май путин ще ви даде урок.
129
19
 
1
 
! Отговори
Дамян преди 2 години
Слава за украйнския народ, днес те са героите на Европа!
128
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой иска да насъска българите срещу украинците, по същия начин, по който насъска украинците срещу руснаците. Няма да се получи, както не се получи насъскването на българи срещу руснаци или пък задължителната ваксинация. Хората в България все още могат да мислят. Що се отнася до самите бедстващи българи, тяхното положение по никакъв начин няма да се подобри даже и нито един украински бежанец да не получи помощ. Знаем си го много добре.
127
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсула била им казала да настаняват хората и после щели да ги компенсират. После ама я камилата, я камиларя после.
126
7
 
2
 
! Отговори
до 135 преди 2 години
До Анонимен,по твоята логика колко милиарди ни струват на света мързеливите и крадливи българи дето една троха хляб не са изработили,но преяждат с луканка и се къпят в мляко,всяка секунда струвате билиони на света,добре,че господ е българин иначе да ви е смачкал като ***,каквито сте
125
3
 
9
 
! Отговори
Шапка свалям преди 2 години
България ще отдели 500 милиона лева за 50 000 украинските бежанци за 1 година.
124
6
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
по - добре , украинци , отколкото а.м.у.ж.и !
123
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези 40 лева ще ги платим ние. Мошениците само хвърлят прах в очите на слепите.
122
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на българското правителство