България да направи сондажи в Черно море, има перспективи

Декарбонизация и енергийна свобода от Русия са трудно постижими
16 мар 2022 20:21, Анисия Иванова
42
България да направи сондажи в Черно море, има перспективи
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обявената цел на Европейската комисия за намаляване на доставките на руски газ с до 80% още в рамките на 2022 г. е амбициозна, но едва ли е постижима в заложения срок. Ако ЕС продължи и с целта си за декарбонизация на икономиката по същия начин, това ще бъде контрапродуктивно за инвестиции в нови газови проекти. Това коментира Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Намаляването на зависимостта от руски газ на Европа "може да стане в някакъв по-продължителен период от време, не до края на годината", когато бъдат осигурени и алтернативни източници, каза Кънев.

Доставките на газ от Норвегия са почти на предела си и не могат бързо да бъдат увеличени, находищата в Северна Африка също нямат големи възможности за увеличение, каза Кънев. Източници като Азербайджан, Катар и САЩ имат по-големи възможности за засилване на производството, но това едва ли може да стане бързо, а особено последните две ще се нуждаят и от сериозни инвестиции.

"Нефтените компании са доста объркани - от една страна се говори за декарбонизация и намаляване на добива, от друга се вижда, че това не е възможно сега, даже тръгваме точно в обратна посока... Двете цели са доста трудно съчетаеми, трябва по някакъв начин да се синхронизират."

Изтичането на дългосрочните договори с "Газпром" поставя България в благоприятна ситуация да договори добри цени и да осигури по такъв начин доставките си, че да намали зависимостта си от един единствен източник, особено с оглед интерконектора с Гърция и проекта за терминал за втечнен природен газ (LNG) в Александруполис.

"Трябва да се помисли как алтернативните източници да могат да заместят напълно, когато се изключи един от доставчиците. Това да бъде предвидено в развитието на инфраструктурата."

Макар и да не е възможно в момента, подобна идея за напълно взаимнозаменяеми алтернативи е добре да залегне и в дейностите за запълването на газовите хранища, смята Кънев.

От напълно зависим от един източник район България може да се окаже в ситуация с гъвкави и балансирани доставки, особено ако се разработят блоковете в Черно море - "Хан Аспарух" в България, както и тези край Румъния и Турция.  

"Частта около България остава неизучена и с големи перспективи", каза Кънев и добави, че военните действия в Украйна все пак ще забавят всякакви проекти в региона. "България трябва да направи тези сондажи, защото шансовете са много големи."

В Европа вече се дискутират и проекти за шистов газ, и ако има технологии, които са безопасни и екологични, подобни проекти могат да се разработят и в България, добави той.

В коментар за отношенията на България с "Лукойл", Кънев заяви, че не вижда проблем, тъй като рафинерията е диверсифицирана по отношение на доставките си и използва и петролните си находища в Ирак. Доставките на руски нефт са по-скоро подпомагани от това, че компанията е руска.

Пиковите цени за природен газ от последната седмица бяха предимно заради опасенията от прекъсване на доставките от Руската федерация, каза Кънев.

"Прекъсването на руски газ се оказа доста сложна задача и в крайна сметка не се случи."

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние ще платим риска, ако обаче се окаже, че има западняците ще вземат всичко.
8
4
 
15
 
! Отговори
ПППП преди 2 години
Нали преди 3 -4 години ония крадец от Банкя беше платил да сондират !! Какво стана????
7
9
 
7
 
! Отговори
Проблема преди 2 години
Ако България започне да вади газ от под черно море, дори и сондажите да са в български териториални води, това би довело до агресивна реакция на руския черноморски флот. България би могла да вади газ от под черно море, само ако се гарантира сигурността на морската ни граница и евентуалната бъдеща газова платформа.
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой ще направи тия сондажи естествено американска фирма и България ще стане като Швейцария чували сме го за, съжаление сме като Уганда
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даа, и мутрите казват сбогом на туризма по българското черноморие.
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-евино от Русия , няма! Ама Байдън иска да сме независими да ни даде някакви милиарди безвъзмездна икономическа,енергийна и военна помощ и ще оправим нещата!
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ, сакън! Хамериканските учени камък върху камък няма да оставят тука от проучвания...
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не стане като златото в, Челопеч някоя, чужда фирмица да точи природните ресурси на България а народа да тъне в мизерия и високи цени
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трoлoве, къде сте ?