Радев и Дуда: Единни сме в оценката си за войната и призива за прекратяването й

Президентът обсъди с полския си колега ситуацията в Украйна
Обновена: 22 мар 2022 13:05 | 22 мар 2022 12:19, Веселина Йорданова
194

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Единни сме в оценката си за тази недопустима и братоубийствена война, както и за нашия призив за нейното незабавно прекратяване и постигане на мир с усилията на дипломацията. Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда, който е на посещение у нас.

Радев отбеляза, че войната причинява разрушения, взема жертви, но и срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа.

Единни сме заедно с Полша в усилията си за укрепване на Източния фланг на Алианса. Формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия, това обаче не отменя отговорността пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство, да градим и развиваме собствен отбранителен капацитет, посочи Радев.

Той коментира, че само преди дни президентът на Полша подписа Закона за отбрана на отечеството, разходите за отбраната за тази година се фиксират на 2.2% от БВП с тенденция да се увеличават и достигнат 4%. Сходни процеси текат в Румъния, отбеляза президентът.

Той коментира и че наред с новопридобитото модерно въоръжение, в тези страни се поддържа и експлоатира и руско въоръжение, и отбеляза годините наред неглижиране на проблемите на отбраната в България.

По думите му особено критичен е проблемът с изтребителната авиация. Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и кой да ги обслужва, каза още Румен Радев. Той е разговарял с Анджей Дуда незабавно експертни екипи да окажат съдействие за ремонтиране и обслужване на нашите МиГ-29.

Радев акцентира на необходимостта от инфраструктура и свързаност в района, особено енергийна.

На предстоящата Среща на върха ще предложим система от тръбопроводи за гориво да бъде изградена по цялото протежение на източния фланг, част от тези проекти могат да бъдат реализирани с финансовите механизми на Алианса, посочи той.

Радев засегна и темата за бежанците от Украйна, като посочи, че е наш дълг да им окажем помощ, както и на ЕС - да подкрепи страните, които ги приемат.

Правителството да разглежда възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население за Украйна - бронежилетки, каски, призова президентът.

Полският президент Анджей Дуда посочи, че светът ще накаже тези военни престъпления, които извършва Русия и напомни за санкциите на ЕС.

Моите сънародници гледат Мариупол и виждат Варшава през 1944 година, когато Хитлер и нацистите бомбардират цивилни, сгради, по същия начин се държи руската армия, това са убийства без прецедент, това е нещо, с което свободният свят никога няма да се помири, заяви той.

Дуда коментира, че главната тема е това, което сега и тук се случва до нашите граници. Той посочи, че руската агресия не се развива по начина, по който е планирал Путин за бързо завладяване на големите градове в Украйна.

По много начини се стремим да помогнем на Украйна, най-вече политически, така че Русия да почувства, че бруталното нарушаване на международното право не за първи път, действа по начин, който не може да бъде приет, каза още полският президент.

Това, което ще изправим пред Русия трябва да бъде дотолкова силно сдържащо, че здравият разум да победи империалната алчност и желание за разширяване, нарушаващо границите на други държави, изтъкна Анджей Дуда.

Той коментира, че предишният закон на Полша в областта на отбраната е бил остарял, затова в последните дни при пълно съгласие цялата политическа класа е имала единен подход по този нетърпящ отлагане проблем.

Дуда отбеляза и това, че европейските страни трябва да се освободят от "енергийния шантаж" на Русия - да създадем пълна диверсификация, така че да можем да избираме доставчик в зависимост от интересите си. По думите му в Полша вече са приети над 2 млн. бежанци от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофила Радев единен с полския си колега, не ми се верва това :))
88
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви разбирам русофилите! Посланието на мистър ДАУН до всеки дом е бедност, глад и смърт! Това ли приветствате? Тази сутрин коментарите на русофилите спрямо коментарите на антипутинистите са 20 пъти повече! Явно и мogepaтopчeтo e cъс синдром на дayн! Този сайт се страхува от думите и от истината! От думите! ОТ ИСТИНАТА!
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка и импийчмънт за Радев!
86
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз гледам правдата русофилчета, просто истината боли :))) Ако не беше БГ, немаше да имат писменост и религия северноизточните монголци :))
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30% е инфлацията при уоравлението на Радев и Петков!
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХахаДо колкото си спомням Великите сили са подкрепяли османската империя въпреки регулярните кланета които са се извършвали на нейна територия срещу християни само и само за да занимават Русия да не влезе в двора им!Винаги сте си били подмолни миж-.,,итурки докато руснака воюва открито!
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците са католици, тоест поляци, не знам русофилите от де си го бръкнаха, че са православни християни :)))
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някак си не върви русофил номер едно в България да говори срещу майка си Русия, звучи много фалшиво. Поне спря да повтаря че Русия ще победи, разбра че неговата русия не става за нищо.
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и ти си предател! Излъга народа и е време да си ходиш!
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще спечелим от тия пиянки поляците/още навремето дядо ми е разправял,че като дойдат в бургас направо са се давели в бутилки слънчев бряг/,жалко че Хитлер не ги е затрил!
79
3
 
1
 
! Отговори
ъхъъ преди 2 години
ъхъъъ Радев е зелен чурап ъхъъъъ Да живее ъхъъъ Байдън още 90 години ъхъъъ бата Бойко не е тиква ъхъъъъ
78
6
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Анонимен 93, По скоро с любезното съдействие на Русия. Турция няма търпение да ни лапне а Русия иска да заличи историята за да открадне нашата. Затова подстрекават и Македонците и Сърбите !Да ви е ясно Руските фашисти нищо добро не ни мислят, и никога не са били за силна и свободна България
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кому са нужни тези литературни бъртвежи, при условие, че няма източен фронт, няма и да има. Единни и непримирим в литературни вариации в пригласяне на Русоомраза основен тон на която дават англосаксите.Дуда нищо няма да получи от бившата Украйна, без бой с Русия. А за интересите му, не виждам, защо ще се впрегнем да му помагаме.Но без Полша, може и света да е по добро място. Католическа немска провинция например.
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен82И при нас има много мюсюлмани след 5 века робство,казвам го на американофилчето и Ердоган ни смята за част от бившата империя и ако има шанс веднага ще ни лапне казвам го на американофилчето!Със любезното съдействие на сащ!
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ НЕ СТАВА ЗА НИЩО!!!НИКОЙ НЕ ГО И ИСКА ВЕЧЕ!!!ДА СЕ МАХА!!!
74
4
 
6
 
! Отговори
ъхъъ преди 2 години
Долу Руските агенти и предатели !Радев да си подава оставката, долен продажник.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите , милиардите които ''дава'' ли , ''подарява'' ли , ''продава'' ли , щатите / Бай Данчо / не се разбра ,... но май са от България , Румъния, Литва , Латвия , Естония ,.. и подобни , заеми , заеми ..
72
2
 
11
 
! Отговори
баба Дуда преди 2 години
Друзя! България винаги е била в нашите сърца, ние ви освободихме! На прага на новая световна война, вас се опитват да ви вкарат в грешната страна отново! Време е да поправим грешките от миналото и Болгария, да стане Республика в Руската Федерация! Това веднага означава, евтин газ, ток, горива, хляб, истински храни! Референдум за пресъединяване към Руската Федерация!
71
1
 
2
 
! Отговори
us do 65 преди 2 години
ми.зерник, отивай за олио, ха ха
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А по въпроса "Чий е Крим" - разбрахте ли се, гумена мокасинке