Спират възможността за продажба на имоти по занижени цени

Идеята е да има правила като мярка срещу прането на пари
9 ное 2022 08:08, Елка Василева
39
Спират възможността за продажба на имоти по занижени цени
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да бъде въведен механизъм за ограничаване на възможностите при продажба на имоти в документите да се записва по-ниска цена от реално платената от купувача. Това е записано в правителствен План за действие за ограничаване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, пише „Труд“.

От документа става ясно, че има висок риск за използване на покупките на имоти за изпиране на пари, които са спечелени по нечестен начин. Затова идеята е в бранша да бъдат въведени правила. Предвижда се да бъде въведена регистрация или лицензиране на компаниите в сектора на недвижимите имоти, както и да има определени изисквания към хората, които искат да бъдат брокери на имоти.

За такива промени от бранша настояват от години. Дори в предишния парламент депутати внесоха законопроект, който изискваше професионална подготовка от хората, които искат да са брокери на имоти, но парламентът беше разпуснат, преди да се стигне до гласуване на текстовете.

Сред другите мерки, които са набелязани в Плана за ограничаване рисковете от изпиране на пари, е преглед на наказателното законодателство в областта на корупционните престъпления. Целта е да бъдат направени промени, които да стимулират хората да признават, ако са дали подкуп. Идеята е, ако човек доброволно признае, че е дал подкуп, от него да не се търси наказателна отговорност. Друга идея е, за хора, които сътрудничат на прокурора в особено тежки случаи на корупция, да може да се сключват споразумения за по-леки санкции.

Предвидено е да бъде направен и преглед на законодателството в областта на данъчните измами и при необходимост да бъдат изготвени промени с цел ограничаване на възможностите за укриване на налози и източване на държавната хазна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еместо да се занимават с глупости, трябва да регламентират вторичния пазар на ипотекирани жилища. При тези цени вече е крайно наложително. Подобен пазар има навсякъде, само не и тук!
31
5
 
5
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 1 година
Да му мисли Бойко Рашков. Най имотния безработен.Как ще плаща данъците с една пенсия от 3 000 лева.
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това може да стане лесно като вдигнат данъчната оценка двойно
29
0
 
3
 
! Отговори
Веждичката преди 1 година
Аз заменям 2 картини за тристаен в Изток? Сига, не може ли вечи
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бравооооос
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка банка на запад официално по интернет предлага услуги за поставянето на имущество във тръст за да не се плаща данък наследство.Това не е ли избягване на данъци и какво финансират с тия пари?
26
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
На Марко чадъра ще хванат :))))))))))))))))))))))))))))))))
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако си правим сделки на бартер срещу консултантски услуги или изкуство, и на тях ли ще има пазарни цени?Ама заеми за консултации не дават защото няма какво да ти вземат.Целта е да не може да се живее добре.Всичко е изчислено.Крадеца вика дръжте крадеца.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укриването на данъци е присъщо за капитализма, заедно с бананите и тоалетната хартия. Основната цел трябва да са брокерските агенции, които са в основата на укриването на истинската цена на продажбите.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измишльотини.Слушайте ги западните законотворци, които са ограбвали цели народи за да си създадат икономики и богатства и сега не дават на робите да правят пари.Изкарването на пари от свободно договаряне подобрява благосъстоянието на българските граждани и развива българската икономика.Работата е там да му се лепнат на българина всякакви етикети за да взима по-големи заеми и да плаща по-големи лихви.Дигитализация за удобство, ама на кого?
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи,Цецка Цачева и Цветан Цветанов да бъдат съдени за евтините имоти,които си купиха от приближените им фирми.
21
3
 
25
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
А със завишените цени какво правим? Жилищата стават все повече, хората и съответно пазара все по малко, а цените летят нагоре! Има градове които са полупразни, а цените на имотите растат, къде е пазарната логика в това?
20
3
 
6
 
! Отговори
Знам ,че неискате да преди 1 година
Си плащате ! Ама тарикатлъците тука са много ниска топка ,възможноста да преяждате ви е дадена от една некадърна група законотворци--- за пройзводство на такива закони трябва затвор ! Ревете за детски градини и здравеопазване ама използвате за да не плащате богати сте и не плащате ! Правите се че ви е грижа за този който продава ,това не е вярно ,той си казва че иска чисто цената ,която е определил и другия си плаща !Напълни се със наемодатели малко и тях да ги пораздрусат че са бая на сянка
19
4
 
11
 
! Отговори
Тарикатите изреваха преди 1 година
Защо трябвало да продава скъпо ? --- защото никой не продава евтино ,а пише че го е продал за стотинки за да плати символичен данък на държавата ! Само ,че това вие много добре го знаете па се правите на шапшали ! Ако си продавач ще калкулираш цената ,а ако си играч мангизлия забогатял със криене на данъци и чалъми вече ще си плащаш за да има кинти във хазната ! Време е държавата да се погрижи да тури пръаста на избуялите ракови образувания които я цоцат и то се вижда от самолет от всички !
18
2
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Ти може и да искаш за лев, ама пъдарят не дава, щото нЕма далавера за горския. Както е писал и друг, с цифровизацията на разплащателните средства съвсем скоро ще ни щавят до кокал.
17
1
 
20
 
! Отговори
хахах преди 1 година
То много сложно да качиш една обява в интернет, затова трябва да имаш образование и да си плащаш за лиценз. Който иска да пере пари, просто ще се премести на друг пазар. За всяко вдишване и издишване държавата и общините събират такси, а насреща никой нищо не получава.
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имаше такъв закон, вероятно апартамента на Ц. Цветанов щеше да пише половин милион лева, а на Г Чолаков къщата също толкова. Тогава хората щяха да се питат, не защо е толкова евтино, а откъде толкова пари.
15
0
 
16
 
! Отговори
Притеснявам се ! преди 1 година
За ЧСИ--та ! Господ да ги поживи тез добри хора !
14
0
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 година
В градчето сгради се пре-препрододоха много пъти за изминалите години. И ФБР не може да хване следите на паричките препрани.
13
2
 
10
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
А с продажбите на коли на занижени цени, кога?