Радев изпрати участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция

За първи път ще пътува и български военен научно-изследователски кораб
Обновена: 11 ное 2022 16:17 | 11 ное 2022 11:50, Красимир Ангелов
4
Радев изпрати участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция
Снимка: Президентство

Полярните експедиции са едно от най-значимите постижения на българската научна общност за последните десетилетия. Фактът, че България е една от само 29-те страни, получили и отстояли правото да участват във вземането на решенията за управление на Антарктида, ни носи национална гордост и е солиден международен капитал.  Това каза президентът Румен Радев на традиционната церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която връчи националния флаг на участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция.

За първи път тази година към Антарктида ще пътува български военен научно -изследователски кораб. Корабът с бордови номер - 421 „Св.св. Кирил и Методий“ беше кръстен от актрисата Мария Бакалова. Той ще пътува към българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на о. Ливингстън, с 21 души екипаж, под ръководството на капитан втори ранг Николай Данаилов.

В приветствието си на церемонията президентът Радев изтъкна, че с изпълнението на националната програма за полярни изследвания растат не само научните амбиции, но и възможностите на нашите полярници.

Президентът изрази благодарност към Министерството на отбраната и българските Военноморски сили за предоставянето на кораба за нуждите на научните ни експедиции. Радев посочи, че този факт още веднъж ни утвърждава като морска държава и това историческо плаване е важна крачка напред, която ще донесе не само за по-голяма самостоятелност на нашите полярници, но и много по- категорично ще позиционира България на Белия континент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Въпрос, продължение - Тези яки връзки и протекции са наследени още от времето на соца и обикновено имат партийна подплата, както и роднинства. Който е захапал кокала още тогава, не го изпуска до пенсия и го предава само на свой човек. Затова и науката, и висшето ни образование са на това дередже.
3
0
 
0
 
! Отговори
До Въпрос преди 1 година
Критериите са същите, каквито са за редовните докторантури в БАН, за научните длъжности и за хабилитирането там. На пръв поглед - кой пък толкова ще се натиска да живее месеци наред при тежки условия (или - кой би се натискал за мижавите академични заплати). В действителност има облаги (има възможности или хич да не работиш, а да взимаш академичната заплата като социална помощ, или да си докарваш доста пари по различни начини, след като си кадър на БАН). Затова играят яки връзки и протекции.
2
0
 
1
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
А как се определя кой ще участва , и кой не?Кога беше проведен конкурсът, къде е обявата за конкурсът за участници, коя е комисията за защита на концепциите на кандидатите, колко бяха кандидатите в публично обявения конкурс, кои са отхвърлените кандидати, или ...конкурс не е имало?Какви са предварително обявените критерии за участие в конкурсът?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се спрат тези скъпи екскурзии които нямат никакво значение за България, само една отбрана група пътува до другия край на света на държавни разноски. Не могат да покажат никакви реални резултати.