Народните представители взимат над 11 200 лв. на месец

Депутатите получават над 6 пъти по-големи суми от средната заплата
Обновена: 12 ное 2022 14:46 | 12 ное 2022 14:21, Елка Василева
277
 Народните представители взимат над 11 200 лв. на месец
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите взимат по повече от 11 200 лв. на месец. А средната заплата в страната за септември е 1787 лв., показват данните на НСИ. Причината народните представители да взимат над шест пъти повече от средното възнаграждение за страната е, че освен основната заплата те получават и редица добавки, пише „Труд“.

Още по темата
Основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява на всеки три месеца и е равно на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие. За септември средната заплата в частния сектор е 1763 лв., а в обществения е 1860 лв., обявиха от НСИ. Така основната заплата на депутатите става 5580 лв.

При участие в постоянна парламентарна комисия заплатата на депутатите нараства с 15 на сто и става 6417 лв. А за участие в подкомисии, временни комисии, както и за работни групи, избрани от постоянните комисии, депутатите получават възнаграждение за времето на работа, но не по-голямо от 5 на сто от основното месечно възнаграждение, пише в правилника на 48-ото Народно събрание. А за всички важни законопроекти има практика текстовете да се обсъждат не само в самата парламентарна комисия, а и в работна група.

Председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи взимат по-големи добавки от членовете на комисиите и ще взимат 7533 лв. Зам.-председателите на комисии ще получават по 6975 лв. Заплатата на председателя на парламента става 8649 лв., а на зам.-председателите на Народното събрание - 8091 лв.

Към тези заплати депутатите получават и още редица добавки. Към основното месечно възнаграждение взимат по още 1 на сто за всяка година трудов стаж, за научна степен “доктор” - 10 на сто, и за “доктор на науките” - 15 на сто. Любопитното е, че депутатите получават добави за стаж без значение каква е била предишната им работа, тоест дали са били певци, лекари, адвокати или научни работници. А ситуацията с добавките за стаж в частния сектор е различна. Минималното допълнителното трудово възнаграждение за всяка година трудов стаж и професионален опит е само 0,6%. Същевременно тази добавка се дава само за годините, през които човек е работил в една фирма, или ако е сменил работодателя, е бил на сходна позиция. Така в частния сектор, ако човек смени бранша, губи добавките за стаж и професионален опит, докато при депутатите не е така. И народен представител, който има 20 години трудов стаж, взима 1116 лв. като добавка за професионален опит.

С това обаче не свършват парите за депутатите. Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение, което прави по още 3720 лв. на месец. Тези пари трябва да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите. А как се отчита използването на тези пари решават отделните парламентарни групи.

Като се съберат основната заплата, добавките и парите за сътрудници, депутатите, които участват в една парламентарна комисия и имат 20 години стаж, взимат 11 253 лв. на месец.

Народното събрание, освен че изплаща заплати на депутатите, покрива и някои от разходите им. Покриват се транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа.

Признават се и транспортните разходи на народните представители по частни автобусни линии във връзка с дейността им като народни представители. Покриват се и транспортните разходи на народните представители, избрани в райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и съседни на тях области и отстоящи на повече от 250 км от София, до общо 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни.

На народните представители, които нямат семейно жилище в София, безвъзмездно се предоставя апартамент от жилищния фонд на Народното събрание, като разходите по основен ремонт, типово обзавеждане, охрана чрез сигнална охранителна техника или по друг начин, данъците и таксите се поемат от бюджета на Народното събрание.

Депутатите имат право и на квартирни и дневни за сметка на Народното събрание при посещение в изборните райони. Размерът на квартирните и лимитът на пътните, когато се пътува със собствен автомобил, се определят от председателя на Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако взимат средна заплата един от тях няма да остане за полза роду.Там са за полза джобу.
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как да ви вярват, като за 12 години НС не можа да накара вашият лидер да се яви и да дава обяснения, той беше над всичко, самодържец, опозицията беше само за украса, никой от вас не се съобразяваше с нея , Държавата се управляваше от ТОЙ! Кой може да даде гаранция , че всичко няма да се повтори?! Не ви вярват, колкото и да се кълнете, че сте се променили. Вълци в *** кожи, това е ГЕРБ!
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Израелците са 9,5 мил. и имат парламент от 120 души.Ние сме над 6 мил. за изборите, а друг път- около 5. Законаът, който сами са измислили депутатите, им увеличава заплатите на тримесечие. Осигурителният праг 3400 за тези заплати им е нисък и имат малък принос в системата. Когато делиш висок доход на нисък максимален осигурителен доход, получаваш голям коефициент - над 3. Тези, с малък принос, обират социалната система с високи пенсии. Нека са 120 души и вземат по 700 лева.Те го правят.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 31 и при президентска република има парламент. Сащ са такава но важните закони без сенат президента може да бъде блокиран и нищо не може да прокара
24
3
 
5
 
! Отговори
Каналин преди 1 година
Абе ъ то само в бюфета гледат цените,а знаете ли какво излиза от WC-то?!Тя .ъзове яко кккензат!Ама яко!!!!Какви кебапчета пътуват по канала......УЖАСт!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 - Нищо няма да се връща , както е вярна и приказката : " Бой и Е--не не се връщат ..." ! Българина е единак , егоист и подмазвач - Никой няма да си сложи главата в торбата за да оправя държавата или живота на другите гл'у'паци !
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 "Който е гласувал за депутати, да се стяга и да бачка яко" Нали осъзнаваш, че и да го кажеш така, това просто няма да стане и техните заплати се плащат и от твоите пари, без значение гласуваш или не гласуваш, искаш или не искаш.
21
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова съм твърдо за президентска република!! Предпочитам да храня един търтей, вместо 240 кърлежа.
20
3
 
16
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Как да седиш мирен. Взимах 4000 преди 3 години, а сега съм на около 5000 и то на адски отговорна позиция. Стандарта ми е паднал, а народа наместо да ме настига пропада и пак излиза, че съм богат спрямо средния доход. А мога си позволя 60кв апартамент и нова бюджетна кола давай да я закриваме тая държава направо, то от тия данъци и такси освен на горните да им плащаме друга полза няма.
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И зтова ли им е толкова евтина храната, не могат да си позволят нещо по скъпичко? Не може да очакваме, че тези презадоволени индивиди, ще помислят и заработят в полза на народа. То си е казано:Сития не вярва на гладния!
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплатата напълно отговаря на тежкия труд който депутатите полагат всекидневно.
17
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще взимат разбира се - Кога овчарите са купували агнешко ! Имат си стадо и ще го стрижат и доят както си искат ! Големият ПРОБЛЕМ НЕ Ви е това че депутатите вземат големи пари или ядадт без пари - На Българина болката му , е че ТОЙ НЕ Е ТАМ - НЕ за да оправя живота на народа и държавата , а за да КРАДЕ ТОЙ - ВСЕКИ от Ва с ще същият , че и по-лош ! ТОВА Е МАНТАЛИТЕТ драги ми съплеменни диваци - АЛЧНОСТТА и ПРОСТОТИЯТА е единствения двигател за Га--ньо--веца !
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои заработват добре, като изработват другите лошо. Рано или късно незаслужените пари ще се връщат с лихвите......
15
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е инфлацията в България е голяма. Заплатите трябва да отговарят на имфлациония процент. Те неработят за слава и благодарност. Трябва и да преживяват някак си в тази криза.
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова не гласувам на парламентарните избори!! Аз не съм човека дал им тази работа и заплата. Който е гласувал за депутати, да се стяга и да бачка яко, че заплати има да им плаща.
13
2
 
12
 
! Отговори
дърпащ се.. преди 1 година
Е край,ще се прежаля и ще стана депутат.Само да слушкам и пак ще съм добре без да ви крада!А вие оцелейте....На следващите избори ще се кандидатирам!И да ме изберете ей!!!!
12
5
 
16
 
! Отговори
Hhhh преди 1 година
Има ли вариант докато не направят правителство да не взимат заплати :)
11
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейката не тря а работи.По 200 000 му се полагат на месец.Само от субсидията.Без заплатата
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам да има протестиращи, значи сме съгласни. Жални, но пък съгласни.
9
2
 
17
 
! Отговори
Затлъстяло Прасе преди 1 година
Малко е! какво са 11 200 в Черен Хайвер и Телешко "Кобе" - отговор - Глад!