Мобилните оператори ще вдигнат цените заради инфлацията?

Повишението вероятно ще е и за интернет услугите и кабелната телевизия
29 дек 2022 13:22, Елка Василева
55
Мобилните оператори ще вдигнат цените заради инфлацията?
Снимка: архив, БГНЕС

Мобилните оператори вероятно ще вдигнат цените на месечните абонаменти от следващата година заради високата инфлация през 2022 г. Това прогнозира председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в съобщение, получено в БТА. Според него новите условия ще влязат в сила най-рано през февруари 2023 г., след като излезе официалната статистика за инфлацията в България за тази година. Клиентите трябва да бъдат информирани със съобщения, както се случи миналата година. Повишението вероятно ще засегне още интернет услугите и кабелната телевизия.

"В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година. До края на ноември официалната статистика показва, че инфлацията е 15,8 на сто, което означава драстично покачване на цените на мобилните услуги", каза Майорски. При месечен абонамент от 20 лв. ще има повишение с около 3 лв., при 30 лв. с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.

"Комисията за защита на потребителите не е направила нищо за една година във връзка с едностранното вдигане на месечните абонаменти при мобилните оператори. Договорите продължават да са в полза на компаниите, като клиентите не могат да се откажат от тях или да предоговорят условията си", подчерта Майорски. По принцип евродирективата дава по-големи права и защита на потребителите, която не е пренесена добре в българското законодателство. Клиентите трябва да могат да се откажат от договора при промени от страна на мобилния оператор без допълнителни такси и начисления или да могат да си изберат друг по-евтин абонаментен план. Дори могат да предпочетат да си сменят оператора, ако друг им предлага по-изгодни условия, посочва Майорски.

От друга страна мобилните оператори получават милиони компенсации заради високите цени на електроенергията. Така с повишението на цените на абонаментите компаниите ще реализират огромни печалби на гърба на потребителите, коментира Пейо Майорски. Според него омбудсманът, държавата и КЗП трябва да се намесят.

В началото на тази година мобилните оператори също повишиха цените между 1,5 и 3,3 на сто заради инфлацията през 2021 г. Мобилните оператори обясняват едностранното вдигане по действащите договори с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова и не е възможно клиентите да прекратят договора си предсрочно без неустойки. Промяната засяга всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и фиксирани услуги.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 1 година
При абонамент от 25,99 лв стана 33,36 лв при етел. Става въпрос за разлика от 7,37 лв . Уж увеличението е 15,3% но разликата е съвсем друга.
41
0
 
11
 
! Отговори
Алоо преди 1 година
Те си ги вдигат с по 5 лева всяка година ,нищо ново с тая новина ,държавата е разпродадена .затова цели семейства се изнасят от свинарника на алчните комунистокапиталисти.
40
0
 
7
 
! Отговори
Супер преди 1 година
Идеално. Ще затворя още един договор веднага щом вдигнат някоя такса и вместо 100 кинта месечно от 2021г, ще им плащам 25 през 2023.
39
0
 
14
 
! Отговори
Варан преди 1 година
Не са ни виновни политиците и мобилните оператори, а ние,че ги траем.Докато стоим наведени всички ще се подиграват с нас.
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали изграждат 5G, трябва да папкат, защото токът скъп, парното скъпо, папането скъпо, а и голяма хранилка са, всичките са вносни!
37
0
 
12
 
! Отговори
Км преди 1 година
Тези договори на моб.оператори трябва да ги направят като застраховките,,Гражданска отговорност,,Като ти изтече едногодишния срок да не могат автоматично да ти го продължат.Тогава клиента ,ако не е доволен,ще отиде при друг оператор.Тогава те ще ни молят да сключваме нови договори към тях.
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
незабавна проверка колко ток крадят!!!!!!
35
0
 
26
 
! Отговори
Valio преди 1 година
Нали тия НАГЛЕЦИ ги вдигнаха преди няколко месеца поради същата причина.
34
0
 
27
 
! Отговори
хмм преди 1 година
не разбирам защо вид услуга трябва да се обвъзрва с инфлацията? и без това всеки нов договор е с по висока такса.дали всички служители на телекомите получават увеличение на заплатата с процента на инфлацията?
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо премахнаха разговорите с неограничени минути към един номер
32
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много удобно евродирективата не е пренесена добре в българското законодателство. Как ли е станало това без корупция? На практика потребителят е без права. Абонаментен план в зависимост от това, което ползваш на практика не се предлага. Възможно е дори цените да са далеч по-високи от тези в ЕС.
31
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гарантирано от ГЕРБ!
30
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време като първокурсник студент 2001ва на една колежка гаджето И работеше в А1, ама тогава не беше а1 не беше и мteл а беше Мобилтелл и разговорите бяха Бая скъпи, та състудентката ми вика "Я си кажи номера, да кажа на мъжо ми да не ти надцакват сметката"....Сега след 21г. е същото -имам фиксиран договор за 22лв/месечно със сумата безплатни минути и МБ и хоп 29,67лв сметка, а аз не бях в БГ и не бях ползвал телефона.Това у Вивакомя де ама те всичките оператори надписват.
29
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всяка година ми звънят че уж ми свършвал договора, а като им кажа че е безрочен ми викат 'Ами не знам, трябва да погледна'.
28
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои трябва да плаща безплатните ваучери на укрите
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поне 6 пъти ме търсеха от софийски номер преди коледа все едно съм длъжен да им отговарям по договор, но не им дигах
26
6
 
7
 
! Отговори
do 26 преди 1 година
Чети статията, тя е важна. А какво си подписал не е важно. Там нищо не пише. После защо ви мамели с кредити с 60% лихва, вместо 4% от всяка първа банка...
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 17 Ахаха. Някой май не е прочел какво пише в статията, но раздава акъл да четем.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТВ между другото може да се гледа и за без пари, ако не ви се занимава има всички канали за 20 евро на година в алибаба, иначе аз ги спрях всички услуги в момента в който се оказа, че даваме двойно повече пари за телефони и обикновенна кабелна отколкото за ток прмерно, стотици левове на вятъра.
23
2
 
12
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Статията ли да чета или довора си...?! Що за коментар, извинявам се... Масово не четете и после "олеле, набутаха ми към плана 40лв. екстри платени".