Православната църква почита свети Константин и Елена

Имен ден празнуват Константин, Константина, Костадин, Костадинка, Елена, Елеонора, Елка
21 май 2023 09:42, Красимир Ангелов
21
Православната църква почита свети Константин и Елена
Снимка: БГНЕС

На 21 май църквата почита светите равноапостоли Константин и Елена – императора, който въвежда християнството като официална религия във Византия, и неговата майка.

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Христос, открила е и кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

На този ден се преплитат християнския празник, почитащ Свети Константин и Елена, и древните традиции на ходене по огъня. Народната традицията е запазена и досега в някои райони в оригиналния си вид, а по много места се изпълнява като атракция за туристите.

Според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят в къщи и на полето.

Имен ден празнуват Константин, Константина, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елеонора, Елка и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо не са заличени коментарите 10 и 11 ?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На всички именници - честит празник и най-добри пожелания!
10
0
 
4
 
! Отговори
Роза преди 11 месеца
Хубав пролетен празник,възвестяващ тържествуващата пролет в нейния апогей и танца на нимфите,придружителки на богинята Мая!"Хората цъфтят и прецъфтяват, а месец май е вечно млад и нов!"Цитатът е от романа "Валс в тъмнината".
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Знае се, че Свети Константин е бил благословен от Бог с xeмopoид с образа на Богородица. Той с охота го показвал на православните миряни, за да мoгат те да се любуват на святото чудо, галейки го и целувайки го. Xeмopoидът бил лeчебен и лeкувал вярвaщите от кoварни бoлести в името на Отца.
8
10
 
2
 
! Отговори
Димчо преди 11 месеца
Учили са ни, че Свети Константин е покровител и пазител на хомосексуалните хора. Пратен от Господа, за да ги брани.
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България ще започне малко по малко да се оправя, когато българинът спрат да го интересуват разни средновековни глупости и да си мисли, че по-българинът е задължително православен християнин, а не атеист, агностик или някакъв друг.
6
3
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 11 месеца
И ти говориш несериозно.Сравнението ти е неточно.Има латински език , но няма европейски език.Така , че нищо не казваш и манипулираш.Рим завладява империята си, а ЕС е сбор от нации, които направиха съюз и отгоре някакви чиновници искат да направят империя, друг е въпроса дали ще мине, защото империя се гради с легиони.
5
6
 
1
 
! Отговори
истината преди 11 месеца
Христос бил черен и бял. Черния бил дявола. Белия го хванали и го качили на кръста понеже черния избягал. После им написали библия, че има кого да хванат.
4
2
 
6
 
! Отговори
До1 преди 11 месеца
Латинския език ама само за официални неща и документи!Народа си е говорил на собственият си език!Все едно да кажем че сега като на теория сме в Европейската империя говорим на европейски език!Всеки народ си говори на своя!
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да е жив и здрав Костя!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Византия е технически термин измислен след падането на Константинопол.Винаги е имало само ромейска империя- Източна римска империя.Научете се да казвате точно нещата, защото така се почва с македонизмите.После един ден ще напишете, че е бил тракийски цар и даже българин и други врели некипели.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бил е император на Римската, респективно ромейската империя.Едва по -късно мести столицата във Византион , но езика на империята е латинския до 7 век.Къде ти 4 век Византия.Освен това става цезар в Йорк ,Англия.