Лятото е тук, домовете често са празни, а крадците шетат

Как да се предпазим от кражби?
27 юни 2023 09:32, Александър Попов
9

В сезона на отпуските домовете ни все по-често остават празни и именно през този сезон крадците се активизират. Какви мерки да вземем?

"Най-ефикасно е да се консултираме с експерт, който да предложи по-добра заключваща система против отключване от нежелани гости", посъветва експертът по ключова сигурност Илиян Царибродски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му най-лесно се разбиват системите за заключване тип "касов ключ". Крадците ползват за него шперцове и не се налага да разрушават самата врата, а след посещението дори могат да заключат след себе си.

"Препоръчваме вместо касов ключ, да се сложи хай секюрити заключваща система. Дори и за 100 лв. може бъде купена заключваща система, която може да се монтира допълнително и не може да се отключи с шперц", уточни Царибродски.

Цената на защитата стига до 600-700 лв. А размерът на ключовете е обратнопропорционален на защитата, която осигурява.

"Ключовете стават все по-малки, компактни, от септември очакваме нова заключваща система - електронна заключваща система, която може да се управлява от телефон или bluetooth. С него забранявате и разрешавате заключването. Ще бъде с траспондер система, както е при ключовете", обясни експертът.

Много висок клас защита, която реално е непробиваема, представляват дефендер, с които се скрива ключалката.

"Това е тип бронировка, която се слага на патроните - тя е с 10 млрд. комбинации, ключът е магнитен, отключва паричка на бронировката, за да пъхнете ключа, самият патрон на вратата може да бъде от 5 лв., но с дефендера става непробиваема", категоричен беше Илиян Царибродски.

Вижте още съвети във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-големите крадци са на жълтите павета и ни се усмихват от телевизорите през ден!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като ги пускат от затворите, така ще е, нали им се отчитат.
6
2
 
1
 
! Отговори
Свиреп преди 10 месеца
Калиев перманганат, алуминиев прах под формата на "бронзов лак" /1 към 7 се прави/, батерийка и счупено внимателно стъкълце на крушка. Отваря дебелия портфейл и остава без ръчички. Аз не съм бил в дома си! На 300 километра съм бил!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"хай секюрити" направо падам от такива неграмотници, експерт бил.
4
0
 
1
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 10 месеца
От тая терористична държава, по голям крадец няма.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От вкъщи няма какво да ми откраднат. Да, имам 3 OLED екрана, но няма кой да се засили телевизори да краде. Има и хай енд техника каква ли не. Най-многото лаптопа да ми задигнат- застраховано е всичко, дреме ми. Данните ми са на облака. А вкъщи не могат и да влязат такъв тип крадци, които крадат техника. Видят ли вратата и ключалката, отказват се- тествано и работи. А тия крадци, които могат да влязат, няма какво да ми вземат и те го знаят :) Затова няма и да влязат ни то у нас, нито на вилата.
2
3
 
4
 
! Отговори
Най-сигурният начин преди 10 месеца
С по два питбула или добермана в антрето, обучени да охраняват. Дори на вратата на апратамента може да залепиш картинка, на която е нарисувано такова куче, като предупреждение за кандидат-апаша, защото той евентуално може да не знае азбуката. Ако все пак реши да разбие бравата, влизането ще е на негова отговорност.
1
1
 
9
 
! Отговори
Когато преди 10 месеца
влезе крадец/ци те трябва да отварят било чекмеджета, било вратички на мебелите за да ровят. Е, мен като ме няма, зареждам на няколко места системи, та който бръкне ще остане поне без пръсти. Да върди да се оплаква на който иска.