Летният сезон е труден и ще бъде кратък, няма ги германците

Печалбата е свита, хотелиерите са на ръба на оцеляването, казва експерт
20 юли 2023 18:30, Елка Василева
117
Летният сезон е труден и ще бъде кратък, няма ги германците
Снимка: архив, БГНЕС

Летният туристически сезон се оказва труден за хотелиерите. Той ще бъде кратък и няма да достигне нивата от предковидната 2019 г. Това обясни пред БНР Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация и председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

Още по темата
В началото на септември някои хотели ще затворят, каза той.

„Но тази седмица приключва т.нар. дупка и хотелите масово вървят към запълване. В началото добре се пълниха тези от висока категория, но имаха и добри намаления“, обясни Щерев.

Печалбата е свита и хотелиерите са на ръба на оцеляването, посочи още той.

„Няма ги немците. Беше ясно, че сезонът ще  е труден. Не знам защо се правеха коментари за  много добър. Липсват около милион и половина туристи. Крайният резултат според моите очаквания и разчети няма да е добър. Инфлацията е сериозна. Ще бъде въпрос на оцеляване. Така не може да се поддържа персонал и да се обновява базата, за да се печелят клиенти“, каза Щерев.

Войната също оказва влияние, категоричен е той. „Шумът за водата. Имаше застой на записванията“.

Георги Щерев смята, че българската държава трябва да потърси компенсации от европейските институции. Намира необходимост и от мерки за привличане на туристи извън активния сезон.

„Ако не направим нещо, догодина ни очаква и по-лош сезон. Немските туристи започваха да летят от 24-ти април. Сега летят от 10 юни. Трябва държавата  да работи заедно с големите немски туроператори и да се направят програми със стимули. В момента те се дават само от хотелиера“, каза Щерев.

Държавата да се намеси и в кредитирането и да даде гаранции, призова още той.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска организация са предложили пакет от стимули и за вътрешния пазар, в това число и предоставянето на ваучери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
18
 
! Отговори
Пускай преди 10 месеца
Кепенците и сбогом! А наесен и държавата! Помощи с миранти, помощи за ток, помощи с ДДС, помощи с реклама ... А стига бе, един път им плащаме през бюджета, втори път ни съдират кожите в курортите. Сега германците им криви. Толкова си можете.
107
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ех тия хотелиери-капиталисти, все държавата трябва да ги бута. Реклама да им направи, стимули да предлага, от ДДС да ги облекчи.
106
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ха, мутрите искат държавата да им урежда бизнеса, те само да прибират парите! Наглост безкрайна!
105
20
 
14
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
Най хубавото е,че ги няма пияните,бедни Руснаци:):):)Нама ги и в Гърция и всичко е ОК:):):)
104
2
 
3
 
! Отговори
шмatka преди 10 месеца
До Анонимен 97 Тази мисъл е на Ейбрахам Линкълн. И твоят вариант търпи корекциил
103
0
 
35
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 10 месеца
Няма нужда от стимули. Никой не стимулира туристите да ходят до Париж. Оправяйте се както можете!
102
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И аз имам проблем с отделителната система. Не мога, да отделя пари за море. Мога да отида само на Бали при баба на село.
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Маищесе откажа да ям дюнери
100
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма ги германци, скандинавци и мн други. Е Турция и Гърция се пукат по шевовете, странно ли защо.
99
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Директорът на Института за оценки и анализи в туризма Проф.Румен Драганов да върне заплатите и да си подаде оставката. Той излъга д оценката и анализите си. Дори Проф. Драганов съветва тази година да подготвим същия бюджет за лятната ни почивка, какъвто сме имали през изминалото лято.Оставка, беее!
98
1
 
17
 
! Отговори
морски преди 10 месеца
Септември ще бъде май, оплаквачи ще реват безкрай....
97
1
 
14
 
! Отговори
Драганов на 19.06.23 преди 10 месеца
Каза: Вече сме в така наречения среден сезон. Това означава, че по курортите започва масовото пристигане на туристи. В комплексите Албена, Св. св. Константин и Елена, Златни пясъци и Слънчев бряг има предимно чужденци. Българите ходят в останалите градове по Черноморието. Очакваме през този сезон да има около 3,2 милиона чужденци и 5,1 милиона българи, Ден по-късно отново каза: "Над 8 милиона туристи се очаква да посетят българското Черноморие това лято"
96
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Можеш да лъжеш много хора за кратко време или малко хора за дълго време, но не можеш да лъжеш всички хора през цялото време, Гьобелс (немец)
95
1
 
33
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 10 месеца
Това новина ли трябва да бъде? Няма защо да чакат до началото на Септември,да пускат кепенците още сега,и обратно по селата. Балъците свършиха.
94
2
 
10
 
! Отговори
До 92 преди 10 месеца
Хахахаха поканете корейци за още по-евтино. Кучетата валяло в България.
93
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека да дойдат. Ще им сервираме едно специално кравешко рядко ... за 1000 евро. Пак ще дойдат. Я, колко шефове си имаме. Правят супа и от рядко щастие - екстра става. За 100 лв.
92
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма ги германците, голям зор, бабите чакат на гарата туристи. Семейство с дете пита една от бабите хазайки:- А в стаята WiFi имате ли?- Няма, миналата седмица пръскаха!
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дайте да си внесем туристи от Бангладеш. Да ни оправят сезона. Те нали ядат крави?
90
1
 
45
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 10 месеца
Скоро бях на Тасос в Гърция и е пълно с австрийци, германци и англичани. Е.. Сега август месец в топ периода за 2 седмици на нашето море ще има някакви хора, но до там. Който и да питам от обкръжението ми, всеки казва че всички негови познати ще са в Гърция, Турция, Албания или другаде! Поздрави на нашите мутрохотелиери. В тази криза хората няма да са без работа като миналата и ако ходят на почивка, няма да е на нашето море! Желая им късмет за напред!
89
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На есен като почнат да теглят едни милиарди евро и да раздават помощи на "бизнеса". Ще вдигнат дълга поне тройно. И пак ще има за всички новия модел мерцедес. Нали затова е държавата? Какво се плашите?