В Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

Жителите на града се простиха с именития си съгражданин
28 май 2024 13:30, Александър Попов
155
В Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд
Снимка: Coburg.de

Българският цар Фердинанд I се завръща в родината си след 76 години. След смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. сега е изпълнено желанието му да бъде погребан в българска земя. С тържествена служба в Кобург бившият цар е почетен, преди тленните му останки да бъдат пренесени в София.

В понеделник Кобург се сбогува с Фердинанд с църковна служба в църквата „Свети Августин“, на която присъства и посланикът на Република България в Берлин Григор Порожанов.

"Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България. Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец „Врана“ в София", каза кметът Доминик Зауертайг от Социалдемократическата партия на Германия.

Цар Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него. Така например той спасява придворната детска градина, спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на новото Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.

През 1942 г. той е обявен за почетен гражданин на Кобург. Въпреки че тази чест идва от националсоциалистическата партия, цар Фердинанд се противопоставя на нацистите. Като заклет католик и редовен посетител на църквата „Свети Августин“ той поддържа близки отношения с членовете на еврейската общност в Кобург. Дълго време се съпротивлява да бъде обявен за почетен гражданин и не приема званието лично. Удостоверението за назначаването му е доставено в дома му.

Посланик Григор Порожанов благодари на жителите на Кобург за това, че са съхранили ковчега в продължение на 76 години.

Каква е програмата в България?

Самолетът с тленните останки ще кацне у нас на 29 май в 14 часа и ще има тържествено сваляне на ковчега пред правителствения VIP на Летище София.

Церемонията в парка „Врана“ ще бъде отворена за граждани, като те ще могат да влизат от източния вход на парка – откъм стопанството.

Катафалката ще пристигне в 15.00 часа и ще започне траурното шествие от Главния вход на парка "Врана". На десния завой процесията ще спре и гвардейци ще поемат ковчега на рамо и през шпалир ще достигнат до двореца „Врана“.

В 15:30 часа процесията ще стигне до двореца, където ще бъдат цар Симеон II, царица Маргарита, членове и близки на семейството, както и официални лица. Ще има кратка закрита церемония, след което ще бъде освободен и достъпа на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Фердинанд
Още от Образование
Готвят два проекта, свързани с висшето образование
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
1
 
! Отговори
От БАН преди 4 седмици
До академик Денков - Не си добре на черното да викаш бяло! Честно!
119
9
 
2
 
! Отговори
академик Денков преди 4 седмици
Поклон! Дълбок поклон пред тези свети мощи! Ние всички българи ще посрещнем нашият любим цар Фердинанд с "Добре дошъл на българска земя!" След цели 76 години най-великият български владетел, Негово Величество Фердинанд Сакс Кобург-Гота се завръща на родна земя. Царю наш, цяла България те очаква!
118
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никой не го ще и ни го трапосват на нас, а той е искал да го погребат в Словакия, заради жена му.
117
7
 
5
 
! Отговори
ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ..!! преди 4 седмици
ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО-ДОБРЕ, ОТКОЛКОТО 16-ТА ПОКРАЙНИНА НА ЕВРАЗИЙСКА РУZИЯ С НЕЙНИТЕ ИСЛЯМИСТИ..
116
7
 
3
 
! Отговори
КОБУРГА Е БЪЛГАРИН.! преди 4 седмици
ППУТИН Е ДУШМАНИН НА БЪЛГАРИЯ..!!
115
2
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 4 седмици
ама за кво ни я водят тая мумия дето е предизвикала 2 национални катастрофи?
114
5
 
3
 
! Отговори
КОБУРГА Е БЪЛГАРИН.! преди 4 седмици
А ДОЛНИТЕ КОМЕНТИРАЩИ СА РУZКИ МИГРАНТИ ДОШЛИ ОТ БЛАТАТА, ДА НИ ТРОВЯТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ...
113
1
 
1
 
! Отговори
джендърист преди 4 седмици
До Реалист А бе вас,едеотите,на специална хранилка ли ви гледат!?
112
1
 
9
 
! Отговори
ТОЗИ "ДИПЛОМАТ& преди 4 седмици
Е УСПЯЛ ДА ОРГАНИЗИРА КОАЛИЦИЯ ОТ 6 ДЪРЖАВИ СРЕЩУ НАС > РУСИЯ, СЪРБИЯ, ГЪРЦИЯ, ЧЕРНА ГОРА, ТУРЦИЯ и РУМЪНИЯ > голям "дипломат" няма що
111
2
 
12
 
! Отговори
ЧЕРНИЯ КОБУРГ преди 4 седмици
ПОГРЕБАЛ МЕЧИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ, НЯМА МЯСТО ТУК
110
1
 
10
 
! Отговори
ВЪН ПРОКЛЕТИЯ КОБУРГ преди 4 седмици
ОТ БЪЛГАРИЯ !
109
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Приемайки ковчега на Ф с почести означава ли, че отменяме решението на НС от 1919г той да бъде изгонен?
108
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тук не сме Кобургия. Мястото на Фердинанд не е в България!
107
1
 
8
 
! Отговори
Четете преди 4 седмици
Юдео-масонското послание е: - Скоро ще напълним българската земя с кости!
106
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
България не е нито дом, нито родина за Фердинанд унищожителя на България.
105
0
 
16
 
! Отговори
безсмислена обсесия преди 4 седмици
чий "цар", чия "царица", че не разбрах? преди 25 години не крещяхте ли "искаме си царя" по площадите? после не ви видях да плачете като си тръгна след като не ви "оправи" за 800 дни. звучи ми малко като руската обсесия с ленин. разказал им играта, заковал ги, уморил маса народ, а те му се кланят.
104
0
 
2
 
! Отговори
Доктор Хук преди 4 седмици
Ало цензурата,*** като дума од кога е забранена. За непросветеният администратор това е заглавие на кр.роман и несъм чул да е изваден от обращение
103
18
 
5
 
! Отговори
ПЪРВИЯТ БГ ЦАР преди 4 седмици
ЧИЙТО ГРОБ ЩЕ ГО ЗНАЕ ВСЕКИ БЪЛГАРИН.......БЪЛГАРИЯ НАЙ ПОСЛЕ ВЪЗКРЪСНА ОТ РУZКИЯ, ТУРСКИЯ, И ВИЗАНТИЙСКИЯ ГНЕТ....!! .. СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ В СВОБОДНА ЕВРОПА...!! .
102
0
 
2
 
! Отговори
доктор преди 4 седмици
До Баба ГенкаТой те е оправил, по няколко пъти навсякъде даже...
101
10
 
1
 
! Отговори
Всеки може да има преди 4 седмици
мнение спрямо която и да е историческа личност. Цар Фердинанд като индивид, в своя личен живот, може да е вършил много неща, които не се харесват на повечето българи. Но целтаму катовладетел е била ДА ОБЕДИНИ В ЕДНА ДЪРЖАВА ЦЯЛАТА НАША ЕТНИЧЕСКА ТЕРИТОРИЯ. Преди да го съдите, помислете и по още един въпрос: Ако не беше предприел някои военни начинания, съседните държави нямаше ли да направят същото? Той просто ги е изпреварил. Бедите ни са следствие от интересите на Великите сили, проумейте го!