Спасяваме парите си от инфлацията – ръст на сделките с имоти

Те са с 22,3% повече от април до юни спрямо предходното тримесечие
2 авг 2023 07:00, Елка Василева
177
Спасяваме парите си от инфлацията – ръст на сделките с имоти
Снимка: архив, БГНЕС

Сделките с имоти в София нараснаха с над 35% в периода от април до юни спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През второто тримесечие на годината в столицата са регистрирани 8615 сделки с имоти при 6381 продажби през първото тримесечие, пише „Труд“.

По принцип второто тримесечие на годината е по-добро за пазара на имоти от първото и настоящата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от април до юни в цялата страна са 54 371, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е ръст с 22,3% спрямо предходното тримесечие.

Още по темата
Реализирани са повече сделки с имоти както в най-големите градове на страната, така и в редица по-малки населени места. Това показва, че има търсене не само на апартаменти в най-големите градове, а и на селски и ваканционни имоти. Редица хора в по-малките градове също купуват имоти, защото искат да живеят в по-хубав дом или да инвестират парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора регистрираните продажби на имоти през второто тримесечие на годината са 20 594. Това е с 30% повече спрямо предходното тримесечие.

От тези шест града най-голям е ръстът на сделките в София. На второ място е Варна, където увеличението на продажбите е с 34,8%, а на трето място е Пловдив с ръст от 28,9% спрямо предходното тримесечие. В Русе увеличението на сделките е с 24%, в Стара Загора е с 18,9%, а в Бургас с 13,6%.

Ако от общия брой на сделките с имоти в страната извадим данните за шестте най-големи града, също има ръст на реализираните продажби през второто тримесечие на годината. Регистрираните в тези населени места сделки са 33 777, което е с 18% повече спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си, като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Трявна. За едно тримесечие там са вписани 91 продажби на имоти, което е със 122% повече спрямо предходното тримесечие. Природата в района на Трявна е много хубава, а със своите стари къщи градът е изключително привлекателен.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Етрополе и Своге. За едно тримесечие в службата по вписванията в Етрополе са регистрирани 73 продажби, което е с над 62% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания.

В Своге само за три месеца продажбите са 161, което е с 53% повече спрямо предходното тримесечие. Етрополе привлича със своите природни и исторически забележителности. Районът на Своге също се оказва много привлекателен за хората, които търсят по-спокоен начин на живот, а едно от предимствата му е близостта до София.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Поморие. Регистрираните сделки там са 527, което е увеличение с близо 52% спрямо предходното тримесечие. В Поморие има голямо предлагане на ваканционни имоти, което води и до голям брой на сделките.

Топ пет се допълва от службата по вписванията в Несебър, където сделките са 2235, а ръстът е с 46,7%. В Несебър регистрират и сделките с имоти в Слънчев бряг. Градът е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Варна и Пловдив.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Радомир (386 сделки и 43,5% ръст спрямо предходното тримесечие), Каварна (278 продажби, +43,3%), Дупница (503 сделки, +42%), Севлиево (325 продажби, +40%) и Царево (274 сделки, +39%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 50 от всичките 113 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
9
 
! Отговори
az преди 9 месеца
Аде бай тарикат купува панелка 2022. Тогава инфлацията беше 16%, цените на имотите не мръднаха средно. Тая година инфлация 9%, цените средно 5% надолу. Догодина да кажем инфлация 5%, цените на импотите оптимистично спират да спадат. Обща сметка до края на 2024 - на загуба от 35% покупателна способност. И това е щото сме ларш и правим оптимистичните сметки.
88
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Точно обратното. Всеки средностатистически *** с наследствен апартамент от баба и дядо, който е решил да обръща парите на имотния пазар, е забогатял почти без да си мръдне пръста. Схемата е елементарна, нужен е само един апартамент или пари за такъв начален капитал.
87
1
 
16
 
! Отговори
100 пъти преди 9 месеца
Да повторим мантрата ,,сега му е времето да се купува имот,, все някой ще се върже.
86
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И децата разбраха че лъжете ,сделките падат на годишна база и както писаха много хора долу данните са официални ,това че 3 месеца имало повече сделки спрямо първите три умрели месеци зимата до пролетта е ЧИСТА МАНИПУЛАЦИЯ !ЛЪЖА !Медията трябва да понесе отговорност пред закона защото манипулира и ЛЪЖЕ целенасочено обществото
85
2
 
28
 
! Отговори
Малко съвети преди 9 месеца
Най лесния начин да изгубиш парите си е да ги вложиш в имот. Къща пари не връща!
84
1
 
38
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Хайде пак рекламни поръчкови статии. Преди няколко дни агенцията по вписванията излязоха с официално данни, че имотният пазар се свива на тримесечна база от миналата година още с двуцифрен процент всяко тримесечие. Не ви ли е срам да пишете глупости вече.
83
1
 
0
 
! Отговори
до 90 преди 9 месеца
5000 лв ако е значи са паднали цените доста.Преди години само проекта беше около 12 000 евро,за София говоря,в провинцията не знам как са цените.Там е на сантиметър цената в чертежите.
82
6
 
5
 
! Отговори
Наблюдение преди 9 месеца
Имам познати, които се занимават с пълно реновиране и последващо препродаване на коптори. Не се оплакват изобщо. Продават за месец максимум като гледам.
81
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Абе щом си спасяваме парите с купуване на имоти,значи не сме толкова зле! По спести ли сме малко! А!
80
1
 
9
 
! Отговори
Boto преди 9 месеца
До Брокерчето007Личи си :D Малко може да оправиш правописа.
79
10
 
3
 
! Отговори
Брокерчето007 преди 9 месеца
Купувайте хора, купих си Мeрцeдес, за които никога не съм си и мечтал.Сфикнах на 30к на месец вече, а съм с средно образувание.
78
1
 
5
 
! Отговори
До 87 преди 9 месеца
120 квадрата къща цената за проекта е около 5000 лв
77
8
 
14
 
! Отговори
без изненада преди 9 месеца
Познавам много хора, които ги е страх, че покрай влизането на еврото в България, спекулантите ще се развихрят много сериозно. Затова и спад на имотите не се очаква скоро. Няма как всичко да расте като цени, а имотите да поевтиняват. Никога не е имало такъв филм.
76
4
 
0
 
! Отговори
Леля чичо преди 9 месеца
Говорят за депутатите, за вас това не се отнася, вие сте си ипотекирали живота така че наслаждавайте се на пътуването и се дръжте здраво че ще друса
75
8
 
33
 
! Отговори
Балонест преди 9 месеца
При условие, че лихвите по кредитите в ЛЕВА не са мръднали, а има огромен спад на сделките и спад в цените на имотите, какво ще стане като се вдигнат лихвите? Какво ще стане като икономиката навлезе в рецесия? Тия два фактора тепърва предстоят, а цените и сделките се сгромолясаха! Моята прогноза е спад над 60% до година!
74
3
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 9 месеца
За документите ли ми пишеш?На всеки акт се слага печат от архитекта и той пише вътре,нали знаеш?Преди да излееш всеки бетон пак ти трябва подпис за желязото дето си сложил.Аз те питам само за план колко струва за 120 квадрата,преди да се строи,а не колко ще ми вземе бригадата.
73
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако имаш едни 150 000 $ трябва да те е хапал щъркела да си купиш някакъв сравнително малък апартамент в София с цел да си съхраниш парите или инвестиция. Ако ти потрябват пари и искаш да го продадеш тоя апартамент на кой ще го продадеш и кой ще го купи. Никой няма да го купи освен ако не го дадеш на половината цена, за която си го купил, затова инвестиция в инвестиционно злато, на което можеш да му вземеш парите веднага и с малко по-надолу да го дадеш пак няма да е наполовина.
72
3
 
8
 
! Отговори
До 61 преди 9 месеца
Реално къща може да се построи за 150 000 лв
71
8
 
8
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Българинът знае два вида вложения - на депозит в банка и в имоти. В момента лихвите по депозити са твърде ниски, така че логично парите се дават за имоти. Ако лихвите по депозити доближат 4-5%, тогава ще има някаква дилема, но това май не се очаква скоро. Да не забравяме и че хората в България не вярват особено на банките, и с право... Предпочитат нещо реално насреща и затова купуват земя, апартаменти и т.н.
70
3
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 9 месеца
Изкопни работи -5000 лв. Груб строеж 70 000лв до акт 14. До акт 16 още 60 000лв