БАН уволни свой математик след коментар за Дебора

По думите му такава била "мъжката природа" от 10 хил. години
Обновена: 4 авг 2023 18:30 | 4 авг 2023 18:20, Йоана Цонева
151
БАН уволни свой математик след коментар за Дебора
Снимка: БГНЕС

Информатикът от Българската академия на науките Радослав Марков, който оправда насилието над жени в свой коментар в социалните мрежи, днес бе уволнен от Института по математика и информатика.

"В отговор на изострения обществен интерес по повод изказвания на г-н Радослав Марков в социалните мрежи, Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН) припомня, че още на 31.07.2023 г. категорично се разграничи от поведението на гореспоменатия, което уронва престижа и доброто име на ИМИ-БАН. Считано от 04.08.2023 г., г-н Марков не е служител на ИМИ-БАН", написаха от института в официалната си страница във "Фейсбук".

До уволнението на информатика се стигна, след като преди няколко дни той написа в профила си в социалните мрежи обиден коментар за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора. Позицията му обаче предизвика буря от възмущение сред потребителите на социалната мрежа.

По-късно пред Нова телевизия информатикът обясни, че написаното от него е просто социален експеримент, който имал за цел да провокира. По думите му неговите колеги и близки го познавали и го подкрепяли.

Още по темата
"Това е социален експеримент или малка провокация, която цели да покаже настроенията в обществото. Или как се формира механизмът на единното мнение, без да има факти. Моят житейски и научен опит ме кара да изчакам, тъй като всички помним случая с Пепи Терзийски. Има и много други, на които резултатите и съдебните решения не отговориха на първоначалните обществени настроения", посочи Марков.

Преди седмица ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД уволни служителя си Виктор Костов по същата причина - реакцията на младия мъж в социалните мрежи по случая "Дебора". "Евала, брат, трябва да знаят кой е силният пол!", написа Костов.

Отговорът на изпълнителната директорка на дружеството инж. Илза Чинкова пък гласеше:

"Викторе, обръщам се към теб като майка и жена, като ти заявявам, че се срамувам и осъждам твоята грозна позиция. Ти си срам за хилядите почтени работници и служители в "Мини Марица - изток" ЕАД. Не искам никой от работещите в мината да бъде отъждествяван с твоята позиция. И отново, като майка и жена ще ти кажа, че и един единствен шев, направен на живо същество, причинен от ръката на някакво човешко недоразумение, наречено от теб "силен пол", е прекалено много и недопустимо за времето и обществото, в което живеем."

Припомняме също, че заради скандалното интервю на Тити Папазов, в което баскетболния треньор гордо разказа как е обръснал главата на приятелката си преди години "за наказание", без рекламни договори остана известният певец Тото от "СкандаУ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
3
 
! Отговори
Луди преди 8 месеца
Пичове, къде да съди и да се върне бе?! Този връзкар прескача от една в друга катедра БЕЗ ДОКТОРАНТУРА! До онзи ден е бил Кино и медии. Сега бил математик или информатик ама не било ясно. И експерименти се правят след преминаване на етическо разглеждане. Къде му е документацията за одобрение? Който не е в средите, да не говори глупости. Един некадърен агент на хранилка по-малко!
133
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има поне още един, който много обича да заплашва с бой и преследване. Дали работи в БАН, или в Софийски университет не знам, но при интерес мога да покажа скрийншот 😏 от "диалога" с философа Г. Ангелов
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Почти всички коментари на въпросния математик по всякакви въпроси са изказани с крайно просташки език, с подчертана омраза към жените (много преди случая с Дебора), за политическите му възгледи не искам и да започвам, (ковид няма, пръскат ни отгоре, Европа загива и т.н.)Наистина уронва престижа на БАН и даже позакъсняха с изгонването му.
131
0
 
4
 
! Отговори
До 140 преди 9 месеца
Аз пък казвам, че точно ти се помпиш за кинти, така че втимавай да не станеш на сакатлък.
130
1
 
3
 
! Отговори
До 125 преди 9 месеца
НЕ е важно ти дали си съгласен или Несъгласен с нещо си, А КАКВА Е ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА. НЕСЪГЛАСИЕТО ТИ Е САМО ЕДНО СУБЕКТИВНО МНЕНИЕ, ПРИ ТОВА - ЛИШЕНО ОТ ВСЯКАКВИ ОБЕКТИВНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА.
129
5
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 9 месеца
МОГА САМО ДА ПОЗДРАВЯ ОТГОВОРНАТА ПОЗИЦИЯ НА БАН И мини Марица - Изток. ПОЧТЕНИТЕ ХОРА ПОСТЪПВАТ ТАКА.
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Аз 135 "Вие прочетохте ли коментарите на този "учен"?" Ами прочетох ги, да. Теб какво точно те притеснява в тях? Между другото не вярвам да си психиатър, за да можеш да определяш кой е нормален и кой не. Това, което си написал е обида. Смяташ ли, че ти можеш да обиждаш и да си изразяваш свободно мнението, макар и да е проcташко, а другите нямат право?
127
4
 
9
 
! Отговори
Тон преди 9 месеца
Върнахме се преди 89 един донос за нещо което си казал ,имаше порицание ,изключване от комсомола или партията, заточение, уволнение,затвор.Направихме прехода и се отказахме на същото място,при нас демокрацията е била винаги фалшива,и сега е ,и ще става все по лошо,въпроса е дали ще им позволим!
126
4
 
9
 
! Отговори
Васил Левски преди 9 месеца
В БАН са останали само най-тъпите, като този "учен" дето даже няма достатъчно акъл да знае какво да бръщолеви.
125
9
 
12
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Едно е да имаш мнение за политика, за книги, за автомобили и т.н, съвсем друго е да оправдаваш психопат и насилник, да му казваш браво, да обиждаш жертвата с такава жлъч и омраза. Вие прочетохте ли коментарите на този "учен"? То само като го видиш и в погледа му личи, че не е нормален, а гнусните му изказвания го доказват!
124
2
 
11
 
! Отговори
Избирател пп преди 9 месеца
Абе това ли е промяната
123
2
 
12
 
! Отговори
Сдс преди 9 месеца
Васко кръпката би изпял - днес комунизма се вьрна, сьбудете се драги деца
122
0
 
8
 
! Отговори
Сдс преди 9 месеца
Може да сме си пак в комунизма но поне има - банана, като в всяка бананова република
121
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички коментари, които казват че нямаш право на мнение са от психопати. Това не е изрязване на мнение, това е деморализация и психопатия, оправдавате насилие, само и само да се разграничите от това което наричате демократично мислене. Не се правете на толкова различни, в демокрация се живее най-добре, и социализма е демокрация.
120
3
 
13
 
! Отговори
Бкп преди 9 месеца
Денков като кацнал от - бан може да се заеме с издаването на вестник - работническо дело за да четем само правилните мнения които трябва да изразяваме
119
2
 
19
 
! Отговори
Демократ преди 9 месеца
В демократичният режим нямаш право на мнение освен спуснатото от партиятаАбе затова ли скачахме за банани и викахме долу - бкп
118
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ели Въпросът е как стигнахме до това положение и какво направихме с демокрацията, че да се налага хората да се оправдават за мнението си...
117
12
 
7
 
! Отговори
Ели преди 9 месеца
Този мишок грo3ен как се оправдава сега, даже звучи и ерудирано, ама му видяхме просташкия злобен език в коментарите във фейсбук. Не стига, че ypодлив на външен вид, ами и злобен! Бляк! Дано никъде не си намери работа повече и yмрe в някоя канавка гол и гладен! Мизepник!
116
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Социалният му мини-експеримент е бил успешен - предизвикал е реакция. Сега да си търси нова работа.
115
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А Волтер преди около 300 години е казал: "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш." Жалко. Някои хора нищо не са разбрали...