Експерти: Трудно ще имаме експресни кръвни проби скоро

Пропуск в закона ще доведе до дела срещу държавата
17 авг 2023 12:14, Красимир Ангелов
12

Премиерът акад. Николай Денков поиска кръвните проби за алкохол и наркотици да излизат до 7 дни. Това на практика обаче е трудно достижимо, защото в момента реално пробите се обработват само в 3 лаборатории в страната.

Лаборантът д-р Благовеста Пенчева смята, че това не може да стане от днес за утре и ще бъде трудно. Според нея единият вариант е да се закупи апаратура, което ще отнеме около 3 месеца с всички процедури.

"Категорично това трябва да се случи, за да работят спокойно лабораториите. Другият вариант е да има още лаборатории за тези тестове. Три лаборатории ще бъдат недостатъчни. Естеството на тези тестове е такова, че се изисква месец-два, понякога и три за разработването им. Вариант за бърза алтернатива е да се разчита на лаборатория в чужбина, тази процедура отнема 10 дни", обясни тя в "България сутрин".

Още по темата
"Ако се поставя на мястото на човек с позитивен тест и търся алтернатива, бих платила самата аз за този тест, а не кола за десетки хиляди да бъде конфискувана. Има трета група тестове, може да се помисли от законодателя как да бъдат използвани. Това са тестове от порядъка на тези, използвани за мониториране на пациентите с епилепсия. Могат да бъдат извършени на големи апарати, резултатите излизат за часове и са много по-надеждни от полевите тестове, отклонението е 0,2%, каза още д-р Пенчева.

Тя добави, че хора се обучават и не това е най-големият препъникамък. От думите ѝ стана ясно, че някои от тестовете са така създадени, че да дават фалшиво положителни резултати в известен процент, за да не пропуснат позитивен пациент.

Адвокат Росен Рашков на свой ред отбеляза пред Bulgari ON AIR, че новоприетите промени говорят за отнемане в полза на държавата и са свързани с член. 53, който предвижда, че се отнема средството или предмет на престъплението.

"Тук проличава странно неразбиране на самия законодател, когато е приемал тези промени, между средство, с което се извършва престъплението, и предмет. Едното е елемент от обществените отношения, които са защитими, а другото е средството, с което се извършва. Моторното превозно средство никога не може да бъде средство, то е предмет на тези престъпления. Силно се съмнявам, че това ще издържи, ако бъде атакувано в Конституционния съд, и че ще може да бъдат отнемани, това може да го направи само съдът", настоя гостът.

Друг проблем, според него, е че за проби за алкохол има 7-8 болници в страната, а за наркотици те са само три. Струва му се абсурдно пробите на шофьорите да бъдат изпращани в чужбина.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Смрад преди 8 месеца
А иначе вземате заплати по двайсет хиляди лева а няма пари за читави уреди за проверка на наркотици и алкохол, трябва да ви изтрепят всички корумпирани ***
11
0
 
1
 
! Отговори
Светльо Петров преди 8 месеца
Ми като няма да има експресни кръвни проби и вие всички управляващи и органите на реда трябва да нямате заплати след като дрегерите ви не са софтуерно издържани и не се дават пари за да се подобри живота и положението на всички шофьори които с това си вадят хляба защото въобще я има тая скапана държава!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
първо приемат глупави закони за да се харесат на група протестъри сед това ще мислят касва е направихме.много ниско ниво в парламента.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами докато парламента ваканцува, министъра на вътрешните работи може да пусне една заповед да не се задържат МПС за положителна проба от полеви тест за наркотици, в случай, че тествания е адекватен и видимо не е под влияние на опиат. Да се задържат само колите на пияндетата, и тези във видимо неадекватно състояние. Като си оправят тестовете и лабораториите - да продължават с пълна сила.
8
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
След като се качиш на превозното средство,пиян или дрогиран,ТО ВЕЧЕ СЕ ПРЕВРЪЩА ВЪВ СРЕДСТВО ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,а не е за ЗАБАВЛЕНИЕ....................
7
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
В тази статия освен тъпотий,няма нищо нормално,каква чужбина БЕ,какви 5 лева,погледнете колко много лаборатории за кръвни проби има в БЪЛГАРИЯ,всичко друго е само жалък опит за адвокатски номера.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе важното е че управляващите дигнаха пенсиите с 12%!! Всичко друго е мрънкане.
5
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Оставка на Молеца и Асан. Веднага!!! Само глупости мислят и правят.
4
0
 
5
 
! Отговори
до долния преди 8 месеца
е сложи си адблокер бе аматьор, аз не виждам нито една реклама
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ужас. Просто искаш да те ожалваме и затова не искаш да разбереш, че има адблокер който се инсталира от гугълплеймагазин или се тренираш в копипейст или какво ?
2
2
 
5
 
! Отговори
ужас преди 8 месеца
от рекламите които излизат непрекъснато на телефона ми , не мога да прочета някоя статия . никой не ме е питал дали искам да ги виждам . това е тормоз бе !
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никога не е лесно у нас