Васил Велев: Заплатите по банков път няма да ограничат сивия сектор

Това е ненужно регулиране и лицемерие
4 сеп 2023 21:10, Стела Стоянова
15
Васил Велев: Заплатите по банков път няма да ограничат сивия сектор
Снимка БГНЕС, архив

Няма да се постигне ограничаване на сивия сектор чрез задължителното изплащане на заплатите по банков път за всички предприятия, които имат повече от 100 служители. Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Това е ненужно регулиране и лицемерие", допълни той.

Велев коментира и предвиденото увеличение на минималната работна заплата до 933 лева от началото на следващата година.

"Има прекалено вторачване в минималната работна заплата. Тя трябва да се изработва. Когато някой я даде на готово, се получава инфлация и сив сектор".

Още по темата

Васил Велев прогнозира и много по-ниска от предвидената събираемост на приходите в бюджета до края на годината.

"Ние предупредихме, че приходите се планират твърде оптимистично, предвид забавянето на икономиката. В индустрията имаме спад около 10% вече няколко поредни месеца. Това няма как да не се отрази и на приходите в бюджета. Очакваме неизпълнение на приходите. Ако приемем, че със същото темпо ще се събират пари до края на годината, ние ще имаме ръст от 4.5, вместо от 7.5 млрд. лв. За да го компенсираме, някои разходи не трябва да се изпълнят и пак ще се прибегне до капиталовите, което пък ограничава растежа. Такова поведение подхранва инфлацията".

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал смята, че и при бюджета за следващата година пак ще се прибегне до оптимистични прогнози, за да се вкара в търсения дефицит от 3%.

Европа също върви надолу, отбеляза той в предаването "Преди всички".

"Германия и Италия - най-големите ни търгвски партньори, също буксуват. Забавянето на европейската икономика няма как да не се отрази, но ние привнасяме и наши предпоставки".   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Разбра се защо банките,имат печалби,2милиарда,защо трябва,да се задължава ме,по банка да си получаваме заплатите.
11
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Дали МРЗ ще се изработва,зависи от работодателя.Той трябва да създаде необходимата организация на труд,да осигури съответните машини и инструменти и да назначи походящи мениджъри.Ако не може да осигури необходимите условия,така че да се изкарват 993 лв.,значи не става за бизнесмен.В Румъния МРЗ е 1400 лв.
10
3
 
5
 
! Отговори
ha преди 8 месеца
Като вица: Като се знам какъв инженер съм - как да ида на доктор.Та такива съображения изказва гусин Велев
9
1
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
До Щеше: когато държавата направи така че да има смисъл да се плащат данъци, тогава хората с радост ще го правят, а не като сега: плащаш винетка за коларска пътека, плащаш акциз и ДДС за калпаво гориво и после ДДС за ремонт на колата която си разбил по липсващите пътища за които плащаш данъци! Осигуряваш се на реалните си доходи и детето ти няма право на стипендия за успех защото първо се дава на нуждаещите се. Държавата само скимти за пари за да хрантути безполезни държавни служители!
8
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
До Щеше: а знаеш ли колко работници искат заплата в плик защото крият доходи заради запори, защото ще им спрат детските, помощи или тн. заради 2 лева над лимита и десетки други причини? Когато държавата направи детските да са за децата на данъкоплатци, социалните помощи да са само за хора плащали данъци, да направят обезщетение при безработица да е в пълен размер без значение по кой член си освободен от работа, да направят майчинските да се смятат на база на осигуровките на двамата родители!
7
2
 
6
 
! Отговори
Щеще преди 8 месеца
Значи, на кафе автоматите можаха да сложат касови апарати със сим карта, обаче ганйобизнесмена работодател, не могат да го накарат да превежда легално заплати и осигуровки?
6
2
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
Ако държавата направи така, че хората да виждат смисъл да плащат данъци, никой няма да крие доходи! Но когато държавата те стимулира да криеш доходи и да не си плащаш данъците резултата е криене на доход! Като се осигуряваш на минимум и останалото го взимаш на ръка е все тая официалната част дали е кеш или по банка! Ама от къде толкова мозък в теоретици без 1 ден трудов стаж!
5
6
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 8 месеца
Заплатите само по банков път
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хората трябва да усещат че печелят като внасят данъци в държавата, а не да внасят и срещу това не само че не получават нещо а държавата им взима още. И отгоре на това седят един ухилени до ушите политици и крадат от парите.
3
16
 
8
 
! Отговори
напртив преди 8 месеца
Аз предпочитам да си полчавам заплатата по банков път защото съм гражданин на държава, а не абориген от племе пещерняци!Защото съм здравно и социално осигурен, а не съм руски мyжик!Защото плащам данъци и кредити, и ако си получавам надницата "под масата" аз съм нелегален партизанин, бандит а не бял човек и няма да имам право да ползвам кредити и други придобивки на цивилизацията, а ще бъда черен роб!
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Плащането на пари под масата и ограничаването на тая практика посредством задължителното превеждане на заплатите по банков път,или 477 евро МРЗ която най вероятно той заплаща на своите роби!Това ли са проблемите на червеното капиталистче Василчо Велев???
1
7
 
8
 
! Отговори
умник Гюро преди 8 месеца
Ей ,тоя Васил Велев значи ,е по-умен от ръководителите на целия западен свят ! Във всички развити страни, са будали и глу-паци , щото всичко минава през банково конто ! Явно трябва да се допитат до Великия и Брилянтен Васил Василев как стават нещата !