Купувате от сайт в Китай? Рискът за опасни стоки от страни извън ЕС е голям

Могат да предлагат стоки, които не отговарят на европейските стандарти за безопасност
72
Купувате от сайт в Китай? Рискът за опасни стоки от страни извън ЕС е голям
Снимка: Pixabay

Потребителите трябва да бъдат изключително внимателни, когато пазаруват стоки от електронни магазини, базирани в държави извън Европейската общност. Рискът да се продават опасни продукти там е значително по-голям. За това предупреди по БНР основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова, а поводът – значителна  част от последните забранени от европейските институции стоки са предлагани именно от платформи, базирани в трети страни.

„Електронни магазини и търговци от държави извън европейската общност могат да предлагат стоки, които не отговарят на европейските стандарти за безопасност – без тествания преди пускането на пазара; без покриване на изискванията на действащото в Общността законодателство по отношение безопасността на продуктите; без допълнителни мерки при информация за рискове и възникване на инциденти в практиката, дори при състояли се предварителни изпитвания и получени заключения за съответствието им с нормите и т.н. Възможно е и да не могат да бъдат приложени мерки като забрана повторното пускане на пазара, изтегляне от търговската мрежа и потребителите и унижожаване, отправяне на предупреждения и пр. Това е така, защото европейското потребителско законодателство дава най-високата степен на защита и то е задължително за всички страни-членки, но не и за останалите държави, където действат други правила“, коментира експертът.

 Руменова обясни, че когато потребителите попаднат на опасна стока, трябва да се обърнат към търговеца, за да му я върнат и да получат парите си обратно.  Ако той откаже да възстанови заплатената сума за покупката на доказано опасен продукт, националните контролни органи могат да окажат съдействие на потребителя. Това важи в случаите, в които стоката е закупена от държава в Европейската общност, дори производителят да е от трета страна, тъй като вносителят носи отговорността предлаганите продукти да съответстват на европейското законодателство. Когато обаче покупката е от базирана извън Европейската общност платформа за търговия, възможностите за защита са по-малки, тъй като навсякъде проверките се извършват от националните контролни органи за съответствие с действащото в дадената държава законодателство.

„Именно затова е важно преди онлайн покупка да се интересуваме кой е производителят, вносителят и търговецът на дребно, какви са съществените характеристики на стоките и има ли предупреждения за евентуални рискове дори и при обичайна употреба. Трябва да следим и за символите за безопасност, като най-разпространеният от тях е CE, но не само“, препоръча още експертът.

Справка в регистъра на европейската система за ранно оповестяване за доказано опасни стоки Safety Gate също може да предпази потребителите от рискови за здравето и живота им продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: търговиясайт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 67 - Ами какво е? Всичко освен чиповете, има китайска врътка в него. Диспля на Самсунг бил, ама рамката и матрицата сдялани у китай. Антената за 5G-то била на американсак комапния, ама сдялана на половина в китай ...
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рискът е за ЕС, не за мен.
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айфон произведен в Китай и купен в Европа, не е Айфон произведен в Китай и купен в Китай.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Госпожата няма друга работа и предупреждава за опасни стоки! А тези стоки, които вече са внесени и продадени какво ще ги правят? Връщст се на продавача обратно ли?
60
0
 
8
 
! Отговори
До 65 преди 7 месеца
Вярно, най-доброто качество е българското. Хахахаххахахахс
59
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Ядрен вампир Z - ахах така ли бе Али Баба и кое е туй с по-хубаво качество? Единствените стоки с по-добро качество от Китай са на тия фирми които си имат собствено ръководство там - Западни фирми, разбира се. Китаеца само на сила можеш да го накараш да прави нещо качествено.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така е, добре е известно, че Европа е градина, а останалият свят джунгла.
57
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След 3 пъти плащане на двойно ДДС, поради новите правила, взимам само от ЕС. От Китай така и не поръчвам принципно. Там съм ял дървото в миналото с непристигнали стоки или грешни такива
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 57. Функционален стига копипейства глупостите си бе. Брей и грамотни се навъдиха еша си няма. Никого не познава и обижда и плюе по всички.
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В това число влизат ли стоки от Швейцария да речем или украина? И двете не са от ЕС!
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българин 58. Кажи един случай ?
53
15
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Българинът гледа да му е евтино.Може да е с цената на здравето и живота му, но той е тарикат.А като си купи проблемен продукт от дивия запад пита къде е държавата.
52
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В коментарите крещи функционалната неграмотност на нашенеца. Купувате всичко с кредитна карта. Оспорване на транзакцията, ако има проблем. Тествано и работи идеално. Никакви виртуални карти, никакви диспути. Директно към издателя на кредитната карта. Ако е висок клас карта, още по-лесно. Базирано на около 6000 поръчки в последните 17 години.
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А къде са произведени американските електромобили на Илон Мъск за европейския пазар ? Gigafactory Shanghai.
50
1
 
18
 
! Отговори
Аман от лъжи преди 7 месеца
Ха Ха Ха . Лъган съм и от Китайски и от европейски сайтове ,но предпочитам Али Експрес защото до сега от над 100 поръчки имам един два проблема и съм поръчвал всичко включително дрехи и обувки . И най удобната маратонка за бягане съм купувал точно там . Марката е Ли нинг , а съм бягал със всички почти известни обувки ,Брукс ,Адидас , Асискс Тези обувки за 10км бяха безцени и им навартях над 800км докато другите се скапват след 400-500км За съжаление вече ги няма .Спряха ги от производство
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като цяло рискът е да ви отидат парите на вятъра. ,затова се купуват евтини дреболии -- за да не те е яд
48
2
 
31
 
! Отговори
Бонак преди 7 месеца
Добре, че ще ни внасят безопасни стоки от украйна, да не купуваме евтините опасни китайски стоки.
47
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ха ха, преди години си поръчах през АлиБаба 4 инжектора за колата за 140 лв, тук в България се опитваха да ми ги продадат за 1400 лв :)
46
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Смях,ЕС какво произвежда вече.Та те са не конкуреспособни.
45
3
 
33
 
! Отговори
+++ преди 7 месеца
Задължително от уКрайна. Само червеи,скакалци и ураново подправени семки ,брашно и шоколад рошен.