Шулева: Таванът на пенсиите да падне, архаизъм е

Нивото на дълга в България е изключително ниско, оцени тя
Обновена: 16 окт 2023 09:27 | 16 окт 2023 09:24, Анисия Иванова
64
Шулева: Таванът на пенсиите да падне, архаизъм е
Снимка: БГНЕС, архив

"Асен Василев не може да вземе дълг, който не е предвиден в Бюджета. Ако има предвиден таван на дълга в Държавния бюджет, този дълг текущо през годината се емитира. Това се е случвало многократно. В това няма особена новина."

Това каза в интервю за БНР Лидия Шулева, бивш вицепремиер и министър на икономиката и бивш министър на труда и социалната политика.

Това е дълг, който е необходим предвид очакваните средства от ПВУ, за да може да се финансират някои от мерките по него, допълни  тя.  

"Нивото на дълга в България е изключително ниско. Ако се движим в рамките на гласуваното от парламента, не мисля, че има нещо сериозно."

Според Шулева крайно време е таванът на пенсиите да падне. "Това е един архаизъм", коментира бившият социален министър. Относно новата формула за максималния осигурителен доход тя посочи, че би следвало този доход плавно да се вдига.

В целия свят се наблюдават сигнали за рецесия. Ние сме в пазар, в който няма достатъчно квалифицирана работна ръка, а липсата на такава натиска работодателите да вдигат заплатите, за да си осигурят служители. Така от една страна работодателите ще бъдат принудени да дават по-високи заплати, а от друга - рецесията в Западна Европа и особено в Германия ще влияе силно върху приходите на фирмите, което се отразява както върху заплатите, така и върху осигуровките, отбеляза още Шулева.

Според нея ръстът на МРЗ с 20% е "доста сериозен скок". Тя очаква това увеличение да има сериозно отражение върху държавния бюджет, "защото хора и структури, които са работили близо до тази МРЗ, са доста" и в Бюджет 2024 тези структури трябва сериозно да преразгледат заплатите, тъй като стандартните 10% няма да са достатъчни да се компенсира голямата негативна разлика, получила се с увеличаването на минималната работна заплата.

Във връзка с темата за намалената доходност на частните пенсионни фондове Лидия Шулева подчерта, че в тази сфера e необходима реформа.

"Осигуровките във втория стълб би трябвало да се инвестират дългосрочно. Има специални инструменти, които позволяват по-дългосрочно инвестиране и са с малко по-голям риск и по-висока доходност. В рамките на този 40-годишен период (периодът на трудовия стаж - бел. ред.) може да има спадове, върхове, но се получава добра доходност. При нас всички средства на осигурените са в един и същи тип фондове, с един и същи риск и една и съща доходност. Това изиграва лоша шега от гледна точка на доходността. Когато имаш много малък риск, имаш много ниска доходност."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
7
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
Да, добре е таванът на пенсиите да се вдига, но същевременно задължително трябва еквивалентно да се вдигат и останалите пенсии, а не "ножицата да се разтваря".
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каво общо има шенген и еврото с пенсиите? Проблемът в момента е че който се осигурява на максимума т.е 3400 лв като се пенсионира може да вземе 2600лв. Ако обаче е взимал примерно 5 хил той може да вземе пак макс 2600 пенсия. И 7 хил да е взимал пак се осигурява на 3400 и пак са му взимали 10% данък ДОД на тези 7 хил обаче пак взима тавана на пенсията 2600. Не ми се струва честно.
34
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 11 месеца
Поне 2г тавана трябва да остане или да падне след приемането ни в Шенген и Еврото.защото дори и тези с 2000лв пенсии,при 10% се падат по 200лв на годона,пак няма да стигнат тавана
33
2
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 11 месеца
Т.е искате да се промени да не е на база на 3 най-добри години или искате някакъв автоматичен механизъм който, обаче да стъпи на какво? Този автоматичен механизъм е форума реално. Искате да кажете, че хора които да кажем са взимали 5 хил лева последните 10 години и са плащали данъци върху тях то трябва да ги ограничим като се пенсионират да взимат 2 пъти по малко а разликата да остава за малцинствата примерно дето не са работили никога?
32
0
 
12
 
! Отговори
Стоян преди 11 месеца
Всички които ядоха и пиха от държавната трапеза / че даже и крадоха/ ,с д ържавни застраховки - Естествено е че искат големи пенсии. Друго е да си бил работник или някой ЕТ едвам свързващ двата края на финансите си
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Таванът. Докато има пенсии само на база три най-добри години, добре е тавана да си го има, но трябва автоматичен механизъм за определянето му, а не да стои с години на едно и също ниво. С тази висока инфлация и индексацията на пенсиите, скоро много хора ще достигнат сегашния таван.
30
1
 
9
 
! Отговори
До 28 Б. пипа преди 11 месеца
Нищо и няма на методиката, добра си е. Това, което липсва е ежегодно преизчисляване на всички пенсии с новия среден осигурителен доход. Сега старите пенсии изостават от новите при равни други условия.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Сегашната методология е абсурдна и таванът в никакъв случай не трябва да отпада." Аз не разбира от методологии и тавани ама защо не трябва да отпада в никакъв случай? Каво ще стане?
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво да слушаме тази дето е заинтересована от големите пенсии. Те така направиха методиката, че да ги получават. Нейков, който ни закопа с промените в пенсионната реформа си замина заради нея. Хиляди хора го проклинаха, но не е виновен само той. Виновни сме и ние, че мълчим. Работих в приватизирано предприятие на 66%. За да купят останалите 33% доведоха предпиятието до фалит като си баправиха заплати от по 30000 лева на 20 души упр. съвет. Беше предприятие на Танева и сега са с големи пенсии
27
0
 
9
 
! Отговори
Беновска пипа преди 11 месеца
Таванът на пенсиите може да отпадне само, ако се промени методологията за изчисляване на пенсиите. Сегашната методология е абсурдна и таванът в никакъв случай не трябва да отпада.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Не таванът на пенсиите, а 10 % данък трябва да отпадне!" Тоест не искате да плащате данъци ли? Ако е това то никой не иска, ама не знам дали го има някъде? В този ред на мисли тогава да направим и да не работим и пак на да ни плащат...
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това да ви е проблема...
24
0
 
21
 
! Отговори
Наглост преди 11 месеца
На милионерката не и стига пенсията!
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не таванът на пенсиите, а 10 % данък трябва да отпадне!
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега ощетените при пенсиониране са програмистите и миньорите. Взимал 10000 лева брутна заплата, а сега се пенсионира с 2600 лева пенсия.
21
0
 
23
 
! Отговори
И пречи преди 11 месеца
Тая сврака докато беше министерка въобще не и пукаше за пенсионерите,,но сега е пенсионерка и тавънът.... и пречи. Сус *** сврако!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Осигурявали, самоосигурявал, нещо яко сте се объркали. Всички, на които държавата плаща на 100% осигуровките, са яко прецакани с по-ниски заплати. Примерно държавните служители бяха като всички останали, но преди около десет години ги прецакаха, намалиха им заплатите, а държавата пое и техния дял от осигуровките.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Осигурявали, самоосигурявал, нещо яко сте се объркали. До преди над 20 години осигуровките се плащаха на 100% от работодателя. После постепенно започнаха да прехвърлят част от плащанията на осигуровките към работниците и сега приблизително 60% плаща работодателя и 40% работника.
18
1
 
12
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 11 месеца
Тази не бяхме я чували от много отдавна и .. явно е имало защо. Такива глупости е изприказвала, че няма накъде повече.
17
0
 
11
 
! Отговори
само питам преди 11 месеца
Тази пък като каква се изказва? Да каже какво става с Генчо Начев и фалшивите епикризи.