Прокуратурата иска от МРРБ да възстанови собствеността на Руската църква

Поне месец е срокът
Обновена: 1 ное 2023 15:38 | 1 ное 2023 15:03, Стела Стоянова
80
Прокуратурата иска от МРРБ да възстанови собствеността на Руската църква
Снимка БГНЕС, архив

“Получихме писмо от Прокуратурата, които са направили изследване на фактите и обстоятелствата свързани със собствеността на Руската църква. Ние бяхме сезирани да проведем процедура по възстановяване на собствеността”. Това заяви регионалният министър Андрей Цеков, предаде БГНЕС.

Цеков коментира, че материалите по този казус са 4 папки с документи. “Ще се запознаем с фактологията, ако има основания ще предприемем нужните действия”, поясни Андрей Цеков.

Министърът на регионалното управление даде срок от поне месец за преглеждане на документацията по казуса с Руската църква “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

“Основното, на което сме наблегнали в предложението до МРРБ е, че е съставен един констативен нотариален акт. От приложенията към този констативен нотариален акт не намираме да е налице правоприемство между бившето руско царско дипломатическо агентство, тоест руската империя и настоящето посолство на Руска федерация, което е лицето на Руската държава”. Това заяви Виктор Малинов, прокурор от ВАП.

Още по темата

Прокурорът е установил и че след като храмът е пострадал от бомбардировките след втората световна война, 2/3 от възстановяването на храма са от българската държава и само 1/3 от СССР. “Не сме намерили и документи, че от съветска страна са изпълнени тези задължения. Не сме намерили доказателства не само за строежа на църквата, но и затова че са изпълнени нормативните изисквания”, добави прокурорът от ВАП. Малинов допълни, че болшинството от документите идват от Държавни архиви.

Казусът с руската църква възникна, след като тя бе затворена от посолството на Русия, когато нейни свещеници бяха обвинени в шпионаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До Анонимен/25 "просто се опитват да прехвърлят топката на" - не прехвърлят топка, а излизат с решение... което обаче може да се оборва в съда. Ако в България има право, а не е европейска клoaка.
24
7
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
"... не намираме да е налице правоприемство между бившето руско царско дипломатическо агентство, тоест руската империя и настоящето посолство на Руска федерация, което е лицето на Руската държава" - сега е редно Русия всячески да помагно на Турция да възстанови статуквото на Балканите от времето на Османската империя. Просто е редно.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прокуратурата са пълни ***, който е общувал с тях знае за какво става дума, просто се опитват да прехвърлят топката на МРРБ, които не виждам какво отношение имат в случая и да отчетат дейност. Ако не друго вероятно имота отдавна е придобит по давност.
22
9
 
4
 
! Отговори
Абе преди 6 месеца
сибирската ти мечка май умряля в кожата си.Скоро и помен няма да остане от нея.Тогава и всичкото зло в света чувствително ще намалее
21
2
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 6 месеца
Абе, кой ти гледа газта, то и цените в магазините закрачиха нагоре, важното е на руснаците на яд да направим и да измъдрим как да им вземем църквицата. Щото те изобщо нищо, ама нищо не моАт ни напрАй! Заради някакви на хиляди км да се изпокараш с близки съседи. Е, това само *** го може!
20
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Почти с 40% увеличение на газта от днешна дата, честито!
19
14
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Хахааа, положението е "Альоша е ваш, ама бетона е наш" :))))))) Да къртят ключалката и да слагат български поп. Те и без това българските попове са си от ДС/КГБ.
18
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има много лесен начин да се разбере всичко. Нека Кремъл да върнат царския държавен архив на България който липсва за периода 1908-1948. Само дето никога няма да го върнат защото тогава ще излязат наяве много неща не само собственоста на 1 църква, ами и кой скалъпи атентатите в св. софия, кой уби един куп български политици, къде отиде държавната хазна след 2-рата световна и още един куп други неудобни факти, които ще покажат, че братския руски народ е леко не толкова братски и доста крадлив!
17
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прокуратурата само с дивотии се занимава. Какво стана с незаконния имот на Доган на морето, където Ристьо се правИ на лодкар?
16
19
 
6
 
! Отговори
само факти преди 6 месеца
руската империя и в 4асност ссср ни дължи 600 милиярда долара с лихвите по капитулацията на русия пред България в брест литовск
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По стар руски обичай ние пък ще национализираме храма и без това за да свещенодейства попа, той трябва да бъде одобрен от териториалният владика, в случая Патриарх Неофит.
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия наши хубостници зорлем се чудят как да ни го нахендрят!
13
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
знаешли колко бг църкви има в москва зеро ко можем и трябва да *** путинската крадлива -и-зм-е-т
12
2
 
7
 
! Отговори
Петров преди 6 месеца
дебел Боко се подсмихва доволно пак е начело на десните и д и о т и с неадекватните искания
11
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
МРРБ ще предприеме нужните действия, но не рискува ли да остане без ценни имоти в Москва? Или си мечтаете, че руснаците ще стоят и гледат как им отнемате собствеността?
10
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Църквата не е била никога българска, какво точно ще се възстанови?
9
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма връзка между Русия, СССР и Русия??????? Това майтап ли е, защо махаме паметника на свъетскат армия тогава, който няма наистина общо с Путин, но Путин си е Путин, той не е Русия. Все едно друга държава да не намира общо между НРБ и РБ?!?! Абе хора, всичко си има някакви граници, страх от Бог трябва да имаме малко!
8
1
 
20
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 6 месеца
Имали ли сме по-големи *** на власт?
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-големия проблем на държавата
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това означава ли, че няма приемственост между Царство България и днешната Република България? Прокуратурата изби рибата