Каква температура да поддържаме в стаи и офиси?

По-високата води и до повече вируси
18 яну 2024 08:28, Александър Попов
16

Чистият и свеж въздух е в основата на един по-здравословен живот, затова в сезона на вирусите е важно да го пречистваме - било то в офиса, в училище или у дома.

"Най-важното е проветряването. В идеалния вариант би имало вентилация, която ще задържи температурата вътре и ще филтрира въздуха отвън. Факт е, че в българските училища няма вентилация. Говорил съм с много колеги от чужбина - и в немските, и в американските също няма вентилация", коментира организаторът на кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" Христо Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

Данните показват, че трябва често да се проветрява. По думите му е добре всяко междучасие да се отварят прозорците, за да не се налага това да се прави по време на час, когато децата са седнали.

"По-добре е да е хладно, отколкото да е много топло. Когато зимата навън е 0 или минус 5, ако вътре е твърде висока температурата, е много по-вероятно да се разболеем, защото се създава среда за разпространение и развитие на вирусите. 19-21 градуса са нормалните температури", каза Атанасов.

Гостът добави, че праховите частици навън са по-малка вреда от липсата на кислород, тъй като тялото ни не може да функционира без него.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лично аз отоплявам само една стая в апартамента на около 20-21С пред деня и към 17-18С през ноща. Посочените в статията 19-20 градуса ми се струват съвсем нормални.
13
0
 
0
 
! Отговори
пълни глупости преди 8 месеца
От години работя в офис среда. Има голяма разлика дали човек е постоянно в движение или седи на стол с часове. Бих приел нормална температура 21градуса в помещения, в които персонала е в непрекъснато движение. Седнеш ли на стола с часове, оптималната температура за да не получиш схващане от присвиване е 23градуса. Не съм зиморничав и говоря за поносима температура при положение, че си добре облечен с риза и сако или пуловерче някакво.
12
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
За мен идеалната температура през зимата, когато спя е 23 градуса, а през деня 24-25 градуса в помещенията. През лятото е малко по-различно.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Асен, е на теб ти топло, следователно температурата трябва да е по-ниска и всички останали в офиса да се изпоразболеем? Просто се обличай по-малко.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На 28 ми е климатикът и ми е студено
9
1
 
3
 
! Отговори
АСЕН преди 8 месеца
До Анонимен е на теб ти студено , следователно температурата трябва да е по висока и всички останали в офиса да се потим ? Просто се обличай повече.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Асен Е аз съм жена и да, на 19-21 градуса ми е студено и след повече време на такава температура се разболявам. Кво сега, да боледувам постоянно заради някакви си, които искат да се покажат колко носят на студ и се обясняват на другите кое е нормална температура и как не трябва да им е студено ли? Айде не, мерси!
7
2
 
9
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 8 месеца
На 19-21 градуса едва ли водещите на предавания в ьтм или нова ще са овезръкавени.
6
4
 
16
 
! Отговори
ЕвроПолютик преди 8 месеца
Трябва да ви е студено и тъмно. Пропагандата каза че важното е на Путин да е зле. Иначе полютиците не ги мислете - те са на топло и светло - също като Путин ;)
5
1
 
10
 
! Отговори
Мисля, че преди 8 месеца
закона за труда беше описано според дейността каква стайна температура се препоръчва.
4
3
 
8
 
! Отговори
Споко преди 8 месеца
В Румъния имаше период от времето на соца, когато са агитирали, че трябва по китайски образец температурата в стаите (служебни и жилищни помещения) през зимата да не е по-висока от 12 градуса. Не знам дали това продължи дълго в Румъния, но в Китай освен това правило имаше и друго - електрическите крушки да са съвсем слаби и тези от 60 вата се се считали за неоправдан лукс. Говореше се, че повечето крушки там през 60-те и 70-те години били от 20 вата. Не мога да си го представя. За после не знам.
3
3
 
23
 
! Отговори
Зевс преди 8 месеца
19 градуса е по новите зелени ЕС правила, но е далеч от комфортно
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По-ниската води до тракане на зъби. През зимите на 1997-98 гг седяхме в офисите с връхните си дрехи и пишехме позитивни отчети на драгалевския гърбушко.
1
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държа си 25 градуса дома, добре ми е. 19 градуса си дръж ти!