Медицинският хеликоптер с акции до месец, засега оказва помощ само през деня

Ограниченията са частични, каза Димчо Добрев
26 яну 2024 16:00, Красимир Ангелов
10

В края на следващата седмица се очаква да пристигне първият медицински хеликоптер у нас. Министърът на транспорта Георги Гвоздейков потвърди, че машината ще пътува само при благоприятни условия.

"Машината ще лети при подходящи метеорологични условия. Имаме потвърждение от Италия, че полетът ще се извърши на 31 януари. На борда му ще има и наш пилот. Вчера са проведени тестови полети", заяви в "България сутрин" Димчо Добрев - изпълнителен директор на Bulgaria Heli Med Service.

Хеликоптерът ще изпълнява задачи само в светлата част на денонощието до средата на втората година след пристигането му в България, тъй като на пилотите ни им е необходимо време да се обучат на новия хеликоптер. Ограниченията на хеликоптера са частични, няма да изпълнява полети единствено при ясно и слънчево време, уточни Добрев.

Предстоят множество административни процедури, като очакванията са те да приключат за около седмица. Ще има фирмено обучение на пилотите ни. Всеки от шестимата пилоти трябва да изпълни нальот с над 10 часа с италиански инструктор, който да оцени тяхната готовност в състава на авиационния оператор.

"Правим разчети в края на февруари да започнем дежурство по оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Първият хеликоптер ще бъде базиран в София - в северния район на летище София. Периметърът на всеки един хеликоптер е предвиден така, че да се спази правилото за "златния час". С първия хеликоптер можем да покрием територията на Западна България", обясни Добрев пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно още че, поддръжката на хеликоптера ще се извършва от български технически състав, има и гаранционно поддържане в рамките на 6 месеца. Гаранцията на хеликоптера е 3 години.

В напреднала фаза е изграждането на хеликоптерни площадки в редица градове в страната. Очаква се да бъдат открити през пролетта, съобщи Димчо Добрев.

А в края на юни и през декември се очаква у нас да пристигнат вторият и третият хеликоптер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До номер 9! Не знаех, че тези хеликоптери са за обслуга на Баджанаците на Министри и Одупетати!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 8. Той хелипотера не е за секи...Важното е да има за минисери, одупетати и примерно ако се наложи при някоя тежка катастрофа.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре де, ако се разболее някой на село в балкана, как ще звънна на хеликоптер да ме вземе? Има ли начин? Кой е и номера на хеликоптерния телефон? Примерно се намирам между животните в обора и нещо ме заболи! Ако знам номера на телефона, ще звънна,че съм в обора. Хеликоптера може ли да ме разпознае, като съм между животните? Въобще обяснете на животновъдите, как стои тази хеликоптерна медицина? Или след като ме разпознае всред животните, с каква летяща инжекция ще ме прасне, за да ме излекува?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хеликоптерите не виждат през очите на болния, който пренасят, през през нощтта в отвъдното и затова не могат да летят!
5
0
 
1
 
! Отговори
по времето преди 3 месеца
на соца на покрива на доларовата болница имаше площадка за хеликоптери, а сега за 35 години направиха в двора на Окръжна болница
4
1
 
0
 
! Отговори
От сериозна източник преди 3 месеца
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16546620/
3
0
 
7
 
! Отговори
Понеже преди 3 месеца
Ще пътува само при благоприятни условия, та същия тоя Гвоздейков определи едната площадка да е в Сливен, където има силни ветрове поне половин годна. Смятайте.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До През 2024. Те румънците си произвеждат хеликоптери. И автомобили си произвеждат. На тях комунизъмъ не им е пречил. И на чехите и на словаците и на хърватите и на поляците и на унгарците... Само на нас пречи.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре е уточнил Добрев, че "хеликоптера няма да изпълнява полети единствено при ясно и слънчево време". Ще чака вятър облаци и дъжд. Хубавото време му пречи.