КНСБ пресметна, че ще отговаряме на инфлацията за еврозоната

Това можело да стане до средата на годината
Обновена: 16 фев 2024 15:47 | 16 фев 2024 15:47, Камелия Цветанова
16
КНСБ пресметна, че ще отговаряме на инфлацията за еврозоната

Влизането на България в еврозоната е политическо решение, изпълняваме всички критерии. Хърватия не отговаряше на два, а ги приеха. Смятам, че до средата на годината ще изпълняваме този критерий за инфлацията.
Това коментира пред БНР Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение.

"Въпросът е политически и нещо, което трябва да се вземе предвид е евроизборите. Докладът трябва за излезе по време на вота и не съм сигурен коя ЕК ще го прави, не съм сигурен чисто процедурно, дали за 1 януари 2025  г. ще сме готови. Но нашата позиция винаги е била, че България трябва да е член на еврозоната, възможно най-бързо", каза синдикалният експерт.

За инфлацията при влизане в еврозоната той обясни: "Генерално на общия индекс няма да има ръст на инфлацията. По-скоро може да поскъпнат стоки като кафето или хляба, които са от малката потребителска кошница и общ инфлационен ефект върху икономиката няма да има. Изследванията, които се занимават с този процес, доказаха, че предишните държави, които са влизали в еврозоната не са имали такъв инфлационен ефект, даже обратното. В Литва Латвия и Естония инфлацията става по-ниска след влизането отколкото преди това. Но такъв краткотраен ефект върху отделни стоки ще има, това трябва да се таргетира с икономическата политика през бюджет 2025".

„Не бих казал, че българите живеят по-добре, по-скоро тенденцията за рязко обедняване, която беше характерна за последните 18 месеца, започна да отслабва и се връщаме към онази нормалност, която имахме преди да започне инфлационния процес. Дори  и преди ковид-пандемията. Тук е важно да има компесаторни механизми за доходите в обществения сектор, които да съответстват на реалностите в частния. Да инфлацията отслабна, но средната заплата расте и частният сектор вдигна заплатите с около 15% миналата година, докато общественият поради  редица причини не успя да го направи. Сега трябва да се изравнят“, коментира Костов доходите на българите.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: еврозонаинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щото криете инфлацията, от НСИ подават неверни данни умишлено за да я държат да изглежда по-ниска, а всъщност е поне двойно на това , което се обявява!
13
2
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
За еврото за еврозоната за бързо развитие на държавата ни стига с този валутен борд
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КНСБ пресметна?!Това ми звучи като <Кьоравия видя>..
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За какви 15% повишение на заплатите в частния сектор говори Костов? Моите познати в частния сектор са с 25-30% увеличение, а в обществения сектор само на един вдигнаха заплатата, защото е на минималната заплата.
10
2
 
7
 
! Отговори
Катя преди 2 месеца
Вие сега ли разбрахте, че и КНСБ и "Подкрепа" се борят само за своите облаги, а работниците кучета ги яли!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До преди 3 години работех в обществения сектор и основната ми заплата не мръдна от началото на 2009 година.
8
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
По-скоро частния сектор вдигна заплатите средно с над 22%, а в обществения сектор заплатите се вдигнаха с 5%, много под инфлацията. При това ако отчетем и недекларираните пари на ръка, в частния сектор са с над два пъти по-висока заплата от в обществения сектор за една и съща дейност
7
1
 
6
 
! Отговори
дядо Мраз преди 2 месеца
Ще ви сурвакам аз щедро, в левове, скоро и в евро !
6
2
 
9
 
! Отговори
Боже Мили преди 2 месеца
тва и ИндоЕвропейците не Лъжат така - шоколада, който си купуват от години, от 1 седмица е още с 50 стотинки отгоре - това е 100% намаляваща Инфлация!
5
2
 
16
 
! Отговори
Фед Красивия преди 2 месеца
Абе КНСБ ,вие за България ли сте?
4
5
 
18
 
! Отговори
Запомнете преди 2 месеца
70% от народа не иска еврото.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ква еврозона ,вие на слепи и глухи ли се правите ,корупции в всички нива в държавата ЕС да не спят ,дръжки Шенген
2
2
 
15
 
! Отговори
За 30 милиарда преди 2 месеца
и хора ще бесите, сигурен съм.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цените в Лидл в целия Европейския съюз са два пъти по ниски отколкото у нас в Лидл при техния стандарт това говори за дискриминация