"Екранни деца": 63% от децата са залепени за телефоните

Психолозите предупреждават на малки деца да не се дават мобилни устройства
26 фев 2024 11:03, Нели Христова
58
"Екранни деца": 63% от децата са залепени за телефоните
Снимка: Pixabay/StartupStockPhotos

63% от децата до 2 години всеки ден гледат филмчета на телефона, сочи проучване на социологическата агенция Сова Харис.

На фона на тази статистика русенски психолози коментират, че все по-често се срещат с т. нар. "екранни деца", неправилно диагностицирани с аутизъм, при които забавеното развитие е следствие на прекомерното стоене пред електронни устройства.

Децата до 2 годишна възраст ползват мобилните устройства средно по 2 часа и половина на ден. Психолозите обаче съветват на децата под годинка да не се дават телефони, а на по-големите да не им се позволява да стоят пред екрана за повече от 15 минути.

Дори самите родители определят стоенето пред екрана като проблем.

Зависимостта се отразява както на психиката, така и на физиката на децата. Те дори не успяват да се хранят, защото очакват пред тях да има екран.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
До 51 преди 2 месеца
Кое е общото между залежи от злато и телефони?
53
0
 
2
 
! Отговори
Не е лесно преди 2 месеца
Имам малък брат на 6, който гледа и играе, каквото му скмине. От друга страна, нашите като се приберат от работа го оставят по този начин, а в същото време му обясняват колко било вредно. Накрая и те сядат пред телефоните и се очаква детето да се научи само, или батко му да го гледа.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
спокойно майките им са във фейсбук а татковцие им в онли фенс всичко е наред
51
1
 
0
 
! Отговори
бау преди 2 месеца
Защо не пуснат вече новата технология като смарт очила или чипирането,все тъпчем на едно място,хората трябва да носят сегашните телефони дори в тоалетната което е неудобно
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По време на комунизма и режима на тока ми се караха, че чета... щяла съм да си разваля очите. После с телевизора. След това компютрите. Сега са телефоните. И историята винаги е една и съща. Дори за книгите говореха, че ще направят хората асоциални. Една бабка в един автобус напористо искаше да си говори с мен докато си чета. Накрая стигна до извода, че младите за нищо не ставали. Та, и телефоните и всичко каквото следва ще бъде посрещано с отпор. Поне да сменят мантрата журналистите...ама не би!
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 48 . Има злато в България , защо го дадохте на чижденци да го изнасят ? При соца си го добивахме и си беше наше , сега сте толкова загубени , че дори и това не може да направите .
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 48 .Не смей да говориш за социализма .Огледай се наоколо , държавата е построена цялата за има няма 40 години . За 34 години сегашните демократи какво точно построиха ?
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички форми на спорт при социализма бяха абсолютно безплатни . Сега защо навсякъде се плаща ? Я ги искавайте тез калпазани навън да ритат топка в парка .
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> През 1962г. 32 тона българско злато отиват на съхранение в Русия и там си остават и до днес. Къде е братството и приятелството? С какво сме заслужили това отношение на Русия?... нападали ли сме ги? земя ли сме им взели или пък нещо друго???? Къде видяхте нещо добро по времето на така наречения окупаторски комунистически режим "Развит Социялизъм"?
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предполагам, че при родителите,процентът е по-голям. От доста години вече,не съм виждал човек с нормален телефон с бутони. Пристрастяването към смарт-овете е набрало голяма скорост.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> През 1885 г. Аксаков пише в статия във вестник "Русъ" думите, изразяващи концепцията на руския панславизъм: "Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!" >>>>
43
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен >=43 преди 2 месеца
За пари ли си закъсал, че така активно постваш каквото ти попадне?
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> Ботев пише във вестник "Дума" 1871г. : "Няма славянин юженъ или западенъ, няма свестенъ човекъ, който би можалъ да съчувствува на такава абстрактна идея, каквато е тази на русите, с осъществяването на която се поглъщат цели народности, отделени един от друг съ история, литература, нрави, обичаи. Съ химическото сливане на подобни народности става композицията на робството, на яда, който приема почти цяло столетие болната Полша"! >>>
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> Христо Ботев: Россия, тая мнима защитница на славянството, те употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските държави. в-к "Знаме" бр. апр. 1875г. >>>>
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> На 30 декември 1944 г. хижата е отнета от грижовните стопани туристическо дружество "Трапезица" и е одържевена. от 1957 до 1978 година тя е пионерски дом, като продължава функцията й на културно просвена база до разрушаването й от комунистите през 1980 година! >>>>
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> Тогавашния Български Цар Фердинанд трогнат от хубавото начинание на Търновските туристи им пожелава "добър успех" и им изплаща 500.00 тогавашни лева. На 24 май 1922 г. се освещава първата туристическа хижа в България "Трапезица" на хълма Царевец, която се превръща в притегателен център на културно - просветната дейност на туристите. Тя е разрушена от Соца през 1980 г. , като днес може да се види само в архивните материали.... Ето как комунистите закриват БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ! >>>
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> Главни инициатори за построяването й са арх. Георги Козьаров и Леон Филиповм който изработва проекта безплатно. На 25.07.1911 г. Започва строителството на хижата на мястото където на 22.09.1908 е обявена Независимостта на България. Започва най-трескава деятелност за събиране на средства и материали. Целият град е мобилизиран защото се изгражда внушителен и конкретен строеж на висторическата местност "Царевец" където преди столетияе е решавала съдбата на Българския Народ! >>>
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Туристическо дружество "Трапезица" е основано на 17 март 1902 година от група ентусиасти, последвали призива на Алеко Константинов за отдих сред природата. Дружеството е едно от първите в България. То развива много инициативи.: 1) Благотворителен бал във В. Търново - 1903. 2) Археологическа секция към местния клон - 1904 г открива се безплатна ученическа спалня. 3) Туристически пътеводител на В. Търново - 1907 - изграждане на първата туристическа хижа на историческия хълм Царевец. >>>
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Именно това е била основата на комунистическата идеология - цялостно унищожаване на паметта на всеки индивид за неговия род ....за неговите деди.... унищожаване паметта на на родата - на народа - чрез цялостна промяна на историята..... Защо именно нас Българите ни нарекоха ПРАБЪЛГАРИ? За да изкоренът СПОМЕНА, че ние БЪЛГАРИТЕ произлизаме от БАЛКАНИТЕ и сме в основата на ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! Да сте чували да има ПРАгърци, ПРАруснаци, ПРАтурци, ПРАсърби.... НЯМА? но има КОМУН ПРОПАГАНДА!
35
0
 
2
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
Туй е само началото..., я като влезнът виртуалните девайси с ИИ и Три Д изображения, , тогавъ и младу и стару шъ "залепне" за тях! -))))) ПС. Койту е чел "Голото слънце" на Айзък Азимомв шъ съ сети.