Георги Ангелов: Положителното е, че инфлацията си отива

Тази година потребителят и работещият ще усети реално увеличение на своята покупателна способност
27

Доходите на българските домакинства в края на 2023 година са нараснали с 18,1%. Същият е и ръстът на разходите, показват данни на Националния статистически институт за последното тримесечие на миналата година.

"Общото, което обяснява динамиката от последните две години, е високата инфлация, която беше предизвикана от енергийната криза. Положителното е, че инфлацията си отива. Тази година вече практически почти няма инфлация, докато доходите продължават да растат с добри темпове. Тази година потребителят и работещият ще усети реално увеличение на своята покупателна способност", заяви главният икономистът в Институт "Отворено общество" Георги Ангелов в в мултиплатформения проект "Бъдещето: Начин на живот".

По негови думи се очаква тази година разходите за живот да растат по-бавно от приходите. Въпреки това, промените в България се забелязват по-трудно, тъй като цените падат доста по-плавно.

"Има съпротива, например в цената на природния газ, която в Европа се срина, а в България си стои висока, защото монополистът и регулаторът не бързат да я свалят. Причината е липсата на реална конкуренция на тези пазари и липсата на реален регулатор. Докато в цяла Европа енергийните цени бързо падат, в България по-бавно падат, съответно и цената на парното е на същата цена, която е била преди 2 години, в разгара на енергийната криза, а сега вече излизаме от нея. Някои неща по-бавно се случват и още не можем да ги усетим", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Ангелов отбеляза, че в България липсват кадри в повечето сектори, както и в голяма част от регионите в страната, което покачва заплатите на хората.

"По традиция в България секторът с най-високи заплати в последните години е IT секторът, но там пък има глобални проблеми и той вече не е самоуверен двигател на растежа. Другият сектор, който беше енергетиката, заради енергийната криза и високите цени на енергийните ресурси, но там също виждаме, че вече е в обратната посока. Падат цените на енергията и сега вече се забелязва, че в сектора на услугите има по-бързо възстановяване, защото това беше секторът, който беше най-силно ударен от Ковид-19 и той най-бавно се възстанови, защото и войната в Украйна го засегна", коментира гостът.

А заради нулевите лихви на банките по депозитите хората нямат голям стимул да спестяват.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може и да си отива, ама в магазините не го знаят
21
0
 
12
 
! Отговори
Коя бе преди 2 месеца
Със стъкмистиката, за да вкарате еврото ли, БЕ?
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, не е хубаво да се лъже. Баба му на тоя не му ли е казала, че никак не е добре да се лъже.
19
0
 
12
 
! Отговори
Точен преди 2 месеца
На този от ОО /тоалетната отворено общество/ как му вЕрваме! Особено в магазините виждам цените как хвърчат...
18
0
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
ТАКА М КАЗА СОРОС -няма инфлация като 96 та !
17
0
 
8
 
! Отговори
аааа 2 преди 2 месеца
сбърканото е народа точно ! кой нормален наод би търпял БОЙКО , КОСТОВ , ДОГАН И СИЕ да му опукат цялата държава до основи и да разпродадат и окрадат всичко живо ! НАРОДА Е ВИНОВЕН !
16
0
 
10
 
! Отговори
До16 преди 2 месеца
Бил съм поти във всички държави в Европа, да не мислиш, че там народа е умен, просто има нещо сбъркано на балканите.
15
0
 
13
 
! Отговори
Бай ви Тошо преди 2 месеца
За жалост, демокрацията се оказа едно недоносче.
14
1
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
разсипията почна точно от АНДРЕЙ ЛУКАНОВ И ИВАН КОСТОВ ! та чак досега с Мутрата от СИК БОЙКО и Доган и СВИНЕЕВСКИ ...КОЙ НОРМАЛЕН обрзвован млад човек би търпял толкова крадливо и накедърно управление на БЪЛГАРИЯ НАД 30 години вече !
13
0
 
11
 
! Отговори
дядо Петко преди 2 месеца
Инфлацията си отива, а процентът на бедните в България се увелича. Лихвите по кредитите растат, а отделни региони трайно се обезлюдават. Младите хора продължават да напускат България и бягат на Запад. А уж Петър Стоянов и Иван Костов говореха навремето за обратната тенденция....Всичко излезе един сапунен мехур и красиви обещания, и празни приказки. Това е тъжната действителност у нас. Тая вечер гтовореха за ново увеличание на горивата, значи омагьосаният кръг се зтваря и с него примката ...
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Инфлацията си отива, иде ХИПЕРинфлацията.
11
2
 
15
 
! Отговори
бг тъпотии преди 2 месеца
В БГ НЯМА инфлация в исТинският смисъл на думата А ИМА ИМА СПЕКУЛА която изкусветно надува цените на всичко защото ДЪРЖАВАТА Я НЯМА НИКЪДЕ по вериата .....всичко е ЛЕШ ! ЗА ТОВА и цените са мн високи !
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единствено цените продължават да се увеличат.
9
0
 
11
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
е па то и народа си ОТИДЕ !
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Bнимaвaй вcичkи, тoзи e copocoиg! Cиrypнo e nogroтвил няkakвa измaмa?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спекулата обаче продължава, а държавата си трае защото Кокорчо трябвало да прибира ДДС!
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тоя живее в паралелната вселена удобно. Защо не им се търси отговорност за заблуда на обществото, дезинформация и т.н. ? Докога ще слушаме празни приказки ?
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Отворено общество" = сорос
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това не е лошо да го публикувате до статията отпреди няколко дни, която казваше че цените продължават да се вдигат. За по-неграмотните овце ще е от полза.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
къде отива :)))