Учителите са по-защитени от деменция от останалите?

Усиленият умствен труд може да предпази от болестта
12
Учителите са по-защитени от деменция от останалите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Усиленият умствен труд може да предпази от деменция, уверява ендокриноложката и доктор на медицинските науки Зухра Павлова. Тя разкри надежден начин за предотвратяване на това заболяване в канала си в Telegram, предаде БГНЕС.

Според Павлова рискът от развитие на сенилна деменция е по-малък при тези хора, които редовно трябва да бъдат креативни, да решават сложни проблеми и да принуждават мозъка си да работи. Това заключение е направено въз основа на проучване с участието на 7000 души, заети в 305 професии. Експериментът показа, че учителите са по-защитени от деменция от останалите. „Но учените класифицираха монотонния ръчен труд като най-малко когнитивен - например чистачи, куриери, пътни работници“, отбеляза лекарката.

Павлова допълни, че рискът от развитие на деменция зависи и от степента на образование. Хората, които завършват колеж, са с 60 процента по-малко склонни да развият деменция от останалите. „Дори работата ви да не е свързана с интелектуално натоварване, винаги можете да заемете ума си в свободното си време, като получите допълнително образование, изучавате чужди езици или си намерите достойно хоби“, заключава ендокриноложката. Преди това
Павлова призова хората с чревни проблеми да добавят червено зеле към диетата си. Според нея този продукт намалява стомашно-чревните възпаления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: деменция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бащата има деменция ,много гадна болест
10
0
 
5
 
! Отговори
Трончо преди 4 месеца
Не опонирам на никого. Да пази Господ да имате близък с деменция. Започва почти незабележимо, а след това ставаш свидетел на пълна деградация.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голяма заблуда е, че учителската професия е свързана с умствен труд и висока интелигентност, по-скоро става въпрос за надвикване в стил чобанин и неспирно говорене на празни приказки. Казвам го като човек с педагогическа правоспособност и кратък (за щастие) опит като учител. Иначе това за умните хора е вярно.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Деменцията хваща по-простите хора с нетрениран мозък. Умен човек с деменция не съм видял.
7
0
 
3
 
! Отговори
Дарк преди 4 месеца
Като видиш някоя,с която си бил преди години и се познаете нямате деменция.
6
0
 
5
 
! Отговори
Абе вие познавате ли преди 4 месеца
60 годишни начални учителки? Деменцията е по добър вариант
5
4
 
2
 
! Отговори
До Трончо преди 4 месеца
Май си го измисли за тъщата, колкото да опонираш.
4
2
 
9
 
! Отговори
Трончо преди 4 месеца
Тъщата - 35 години начален учител. В момента в тежка степен на деменция. Статията е ала, бала...Деменцията може да се наследява, така, че не зависи от професията.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е новост, отдавна е известно, че заниманията с умствен труд при възрастните предпазват или отлагат деменцията. Не случайно им препоръчват да решават кръстословици, да учат чужди езици, хобита в тоя дух и подобни.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до Анонимен: Като те подгони болестта и в сламката ще търсиш спасение.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Статията е препечатана от Комсомольская правда - руски официоз, плътно заставащ зад путинистическото управление. Въпросната Зухра редовно се изявява на страниците му като специалист по всичко в медицината.