Ново 20: Дългоочакваният медицински хеликоптер нямал черна кутия

Освен това бил без отопление и вратите не се затваряли добре
Обновена: 8 мар 2024 09:27 | 8 мар 2024 08:31, Петър Бойчев
206
Ново 20: Дългоочакваният медицински хеликоптер нямал черна кутия
Снимка БГНЕС

Въпреки двете тържествени посрещания и куп командировки до базата на производителя, първият ни медицински хеликоптер се оказа с куп технически проблеми, при това доста сериозни, съобщи bTV.

Хеликоптерът е без черна кутия, с проблеми по вратите, лоши уплътнения, неработещо отопление и др., става ясно от показано в ефира писмо от дружеството "България Хели Мед Сървиз" до министрите на здравеопазването и на транспорта. Писмото описва резултатите от повторна проверка на хеликоптера в производствената база в Италия след техническото му приемане. Тя е извършена непосредствено преди пристигането на хеликоптера в България.

Проверката на експерти установява седем проблема:

- не е инсталиран и сертифициран CVFDR, система, популярна като черна кутия;

- лявата пътническа врата има проблем с механизма за отваряне и затваряне;

- системата за кондициониране на въздуха в кабинета не работи в режим "отопление";

- уплътненията на пилотските врати не са монтирани качествено - има отлепвания;

- не са монтирани халки за укрепване на багажа в багажното отделение;

- има дефекти по лакобояджийското покритие.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков скандално неглижира тези проблеми, когато авторите на тв разследването го засичат на публично събитие.

„Това не е доклад, това е приемо-предавателен протокол, при който са констатирани съответно някакви недостатъци, които, естествено, са отстранени към момента“, твърди той.

„Процедурите по сертификацията и на неговата летателна годност тръгват, след като той стане български. Така че тук закъснението е затова, че хеликоптерът е закъснял. Иначе, хеликоптерът е напълно технически изправен и оборудван“, обяснява и Димчо Добрев, изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз" ЕАД. Според него, черната кутия била опция и нищо не пречело хеликоптерът да лети без нея.

Експерти заявиха пред телевизията, че напротив - в протокола няма нито една маловажна забележка. „В никакъв случай това не са дребни неща, в никакъв случай. Тук имаме въздухоплавателно средство. Ако тази врата не се заключва, не се затваря и летим с 300 км в час - несериозно ли е?“, попита полковник Валентин Киров, доцент във Висшето военновъздушно училище.

„Лично аз не бих приел за нормално да експлоатираме вертолет, който ще лети и трябва да е готов за полети денонощно, във всякакви метрологични условия, във всякакви часови интервали - да лети без CVFDR. Аз лично не приемам това за нормално, но всичко зависи от това какъв договор е подписан“, посочва доц. Киров.

От министерството на здравеопазването пък прехвърлят въпросите към колегите си с аргумента, че регистрацията и лицензирането на хеликоптера е в компетенциите на транспортното ведомство.

Това не е първото разочарование от хеликоптера, който дава начало на спешната помощ по въздух у нас. Малко след идването му се разбра, че той няма да може да се ползва за планинско спасяване.

Въпреки проблемите, от фирмата оператор уверяват, че ще видим хеликоптера да лети още следващата седмица. Добрев твърди, че италианците са отстранили всички проблеми без един - черната кутия. Въпреки че уж не била толкова наложителна, тя все пак е поръчана, но софтуерът й ще се лицензира до края на март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
12
 
! Отговори
Питам преди 2 месеца
На колко години е този вертолет ? Къде е произведен ?
121
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Аз се чудя,що не поръчахме от Русия. Русия прави най-добрите вертолети. Няма да се ползват за бой, споко евроатлантици. Ще се ползват за спасяване на човешки животи.
120
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези сигурни ли са, че не са поръчали Москич 12-так с перки. Всички изброени проблеми бяха и при съветското возило, нищо че се водеше чисто ново и го чакахме по 5 години. От Китай да ги бяхте поръчали нямаше да имат такива дефекти, а и със сигурност цената щеше да е двойно по-евтина.
119
0
 
11
 
! Отговори
Тракиец преди 2 месеца
Нема се плашите.Кирчо ще кара хеликоптера на 8000 метра височина,за това не му требе ни черна кутия ни парно.
118
0
 
19
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 месеца
И на децата в детската градина стана ясно, че това са хеликоптери втора употреба, купени на цената на чисто нови.....а пък сега тези негодници от министерството щели уж да правят запитване до завода производител??? Кому е нужен целия този цирк?
117
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Накрая ще се установи, че не може и да лети.
116
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Не останаха ли грамотни,технически лица,това което пишете ако е истина е направо СВИНЩИНА
115
0
 
19
 
! Отговори
Пацо Терасата преди 2 месеца
Перки нали има.Това е най важно.
114
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
от Бойко ТВ се включиха във хвърлянето на кал по правителството. Напълно нормално за една медия, чиито шеф стана кандидат кмет на ГЕРБ.
113
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С българите, западът продължава да се държи като с унтер-менш-ове, във всяко едно отношение.
112
0
 
13
 
! Отговори
ПРОВЕрка преди 2 месеца
DA СЕ ПРОВЕРИ ЗА НАГЛА КОРУПЦИЯ ТОВА МИНИСТЕРсТВО ВЕДНАГА..ПО ДАННИ От ПЕЧАТА : БДЖ Пътнически превози получили над 3 000 000 000 за вагони ..от преди години няма един НОВ ВАГОН.НОВИ над 2500 000 000 пак за Вагони НЯМА по ГАРИТЕ НОВИ.. ВИжте колко са ограбили от народа за тези хеликоптерчета.. над 60 000 000 данните да се проверят на база ДЕЙСТВИТЕЛНО ОГРАБЕНИ ИСТОЧЕНИ МИЛИАРДИ ОТ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА ..
111
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе като за българи става.
110
1
 
6
 
! Отговори
Техник преди 2 месеца
Не е проблемът в "черната кутия" . Проблрмът е , че оше не са изтъкали вълшебното килимче , благодарение на което този хеликоптер ще хвърчи. От Италия можеш да вземеш само пица ! И то само ако си прегладнял и няма нищо друго наоколо!
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като има двигател пока добре
108
1
 
14
 
! Отговори
А, не ! преди 2 месеца
Имал кутия , но тя била розова и била пълна с презервативи , за да има какво да ползват политическите благородници на България докато се разхождат уж по спешност.
107
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А хеликоптерът въобще може ли да лети или е пластмасова играчка?
106
1
 
8
 
! Отговори
бако преди 2 месеца
бако, ти ако вземеш една колона от битака и надуиш "Ставай страна агромнаяяя" пред НС и МС, ще треа да им подсигуриш и памперси на властимащите. Ще се размиришееее якооо
105
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не съм вярвал, че след Бойко Борисов ще има министър-председател, който ще успее да предизвика също толкова големи негативни настроения в обществото. Е намери се в лицето Денков. Гнус ме е да ги гледам Денков и Борисов
104
1
 
14
 
! Отговори
решил съм преди 2 месеца
пичове, решил съм да взема един мегафон като на агитките и едно столче и да седна пред НС на широкото и цял ден да викам "РУУУСИЯЯЯЯ". Дали ще ме задържат как мислите ?
103
0
 
9
 
! Отговори
няма преди 2 месеца
нали си има академик той ще помни и докладва всичко:)

Спонсорирани публикации