Ново 20: Дългоочакваният медицински хеликоптер нямал черна кутия

Освен това бил без отопление и вратите не се затваряли добре
Обновена: 8 мар 2024 09:27 | 8 мар 2024 08:31, Петър Бойчев
206
Ново 20: Дългоочакваният медицински хеликоптер нямал черна кутия
Снимка БГНЕС

Въпреки двете тържествени посрещания и куп командировки до базата на производителя, първият ни медицински хеликоптер се оказа с куп технически проблеми, при това доста сериозни, съобщи bTV.

Хеликоптерът е без черна кутия, с проблеми по вратите, лоши уплътнения, неработещо отопление и др., става ясно от показано в ефира писмо от дружеството "България Хели Мед Сървиз" до министрите на здравеопазването и на транспорта. Писмото описва резултатите от повторна проверка на хеликоптера в производствената база в Италия след техническото му приемане. Тя е извършена непосредствено преди пристигането на хеликоптера в България.

Проверката на експерти установява седем проблема:

- не е инсталиран и сертифициран CVFDR, система, популярна като черна кутия;

- лявата пътническа врата има проблем с механизма за отваряне и затваряне;

- системата за кондициониране на въздуха в кабинета не работи в режим "отопление";

- уплътненията на пилотските врати не са монтирани качествено - има отлепвания;

- не са монтирани халки за укрепване на багажа в багажното отделение;

- има дефекти по лакобояджийското покритие.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков скандално неглижира тези проблеми, когато авторите на тв разследването го засичат на публично събитие.

„Това не е доклад, това е приемо-предавателен протокол, при който са констатирани съответно някакви недостатъци, които, естествено, са отстранени към момента“, твърди той.

„Процедурите по сертификацията и на неговата летателна годност тръгват, след като той стане български. Така че тук закъснението е затова, че хеликоптерът е закъснял. Иначе, хеликоптерът е напълно технически изправен и оборудван“, обяснява и Димчо Добрев, изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз" ЕАД. Според него, черната кутия била опция и нищо не пречело хеликоптерът да лети без нея.

Експерти заявиха пред телевизията, че напротив - в протокола няма нито една маловажна забележка. „В никакъв случай това не са дребни неща, в никакъв случай. Тук имаме въздухоплавателно средство. Ако тази врата не се заключва, не се затваря и летим с 300 км в час - несериозно ли е?“, попита полковник Валентин Киров, доцент във Висшето военновъздушно училище.

„Лично аз не бих приел за нормално да експлоатираме вертолет, който ще лети и трябва да е готов за полети денонощно, във всякакви метрологични условия, във всякакви часови интервали - да лети без CVFDR. Аз лично не приемам това за нормално, но всичко зависи от това какъв договор е подписан“, посочва доц. Киров.

От министерството на здравеопазването пък прехвърлят въпросите към колегите си с аргумента, че регистрацията и лицензирането на хеликоптера е в компетенциите на транспортното ведомство.

Това не е първото разочарование от хеликоптера, който дава начало на спешната помощ по въздух у нас. Малко след идването му се разбра, че той няма да може да се ползва за планинско спасяване.

Въпреки проблемите, от фирмата оператор уверяват, че ще видим хеликоптера да лети още следващата седмица. Добрев твърди, че италианците са отстранили всички проблеми без един - черната кутия. Въпреки че уж не била толкова наложителна, тя все пак е поръчана, но софтуерът й ще се лицензира до края на март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
8
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
И тези шъ съ кът устрарелите нови френски "Кугари" на Сакскобургодски, дету от 12 въртолета летят 2 или 3, а от медицинските на "Сглобката" я полетят 1-2, я не. И накрая както винаги, шъ си летим на руските щото друго просто нема! ПС. Абе, я направо ги подарете на укропитеците!
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сглобкаджиите затънаха в далавери и PR акции, смешни са!!! Каквото и да направят, все не е като хората.
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пробдутали са на индианците няквъ бракуван на тройна цена
79
0
 
5
 
! Отговори
Лъжат преди 2 месеца
ни от самото начало! И най-вече от ПП ДБ. Нали и като спрем руския петрол за да му е гадно на Путин, цените на горивата по бензиностанциите щаха да паднат с левче!? К,во стана бе?
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Месиите търсят сензация и представят нещата, както им е удобно. Явно е имало нередности, но не става ясно дали те са отстранени още пред въртолета да отлети за България.
77
0
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
До АнонименНашите Ф-16 не са за бойни действия, Те са предназначени за провокация срещу Крим. Българин ще я направи!
76
4
 
2
 
! Отговори
Черна кутия преди 2 месеца
Черната кутия всъщност е оранжева. Министърът я показа в ефир. Тя е налична, но още не е сертифицирана.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е обир на българския народ!Някой си е сложил парички в джобчето покрай сделката...Как може да няма черна кутия?!Продължаваме Пропадането се хвалят с този хеликоптер.
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега да не се окаже, че и двигателите са втора ръка, само на 10 хиляди летателни часа, след основен ремонт, като нови. Нов внос от Италия, от района на Неапол, от първи собственик. Всичко обслужено, сядаш и летиш.
73
0
 
4
 
! Отговори
Бай Чеп преди 2 месеца
Голям смях беше този разговор с министър Гвоздейков по btv. Голям "професионалист"!!!
72
0
 
7
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 2 месеца
Ами той пациента като разбере че ще го возят с това нещо ще оздравее на момента ...... хаххахаха
71
0
 
2
 
! Отговори
Панелен павиан преди 2 месеца
Когато, "няма-това, няма-онова", хората отговорни за поръчката, най-вероятно нямат глави на раменете! Българска запазена марка...
70
3
 
0
 
! Отговори
до 69 преди 2 месеца
що си против италианските коли...ще ти кажа само три марки и ще млъкнеш - ферари, ламборджини, мазерати!....не гледай фиатчетата, те са като тоя хеликоптер, за наша употреба!
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
без отопление и вратите не се затваряли добре, черна кутия намал, лебедка май беше подготвен. Това е като HD ready - може на HD ама не точно. Подготвен е за.... до другия месец вероятно ще разберем,че всъщност е селскостопански преправен на линейка... Италянски бил знач така ли ? Съмнявам се в Италия да летят с тези. Видях в италия
68
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Този, който се е разписал да се купи с народни пари, а е пропуснал тези много важни неща - ще бъде ли уволнен, ще плати ли от джоба си за дооборудването? Докато всеки сгрешил с държавни пари не понесе отговорност - винаги ще е на тоя хал държавата!
67
0
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
Проглушиха ни ушите с този хеликоптер. Оказа се, че в втора употреба и без черна кутия, че като стане авария да могат да лъжат както им е угодно. Кокорчовците са дебелооки и могат за всяко нещо да измислят поне 3 лъжи. В началото на 90 години на миналия век спешно болни с тежки заболяваня във Великотърновски окръг се транспортираха с вертолети. И до сега във всяка болница има запустели хеликоптерни площадки. По времето на соца имаше санитарна авиация с малки витлови самолети! Светът е от вчера!
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
да не се окаже че е някакъв рециклиран за 100к Евро и милиончетата са си го разделили.
65
0
 
12
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 2 месеца
Ново дъно ..... хаххахахаха
64
0
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Ф16 схемата-новите отиват на фронта, на нас ни пращат отремонтирани холандски и бейлгиски с пукнатини по корпуса. Така хем ще имаме фърчила за снимки, хем ще сме помогнали с малко, но от сърце на Зеленски.
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Поедставям се какви F16 ще стигнат в България!"...........От първите 8 дето бяха поръчали, един беше само с една ракета, а друг без никакви. Ще уморим врага от смях, явно такъв е планът.