България отново изпъкна в ЕС: Путин и Орбан най-харесвани у нас

37% от българите имат "положително" мнение за руския президент
501
България отново изпъкна в ЕС: Путин и Орбан най-харесвани у нас
Снимка: БГНЕС/ЕРА

37% от българите имат "положително" мнение за руския президент Владимир Путин, а а унгарския президент Виктор Орбан одобрението у нас е още по-високо - 47%, показват резултатите от проучване на Ipsos/"Евронюз".

Страната ни изпъква като изключителен случай - най-високата оценка за Путин и Орбан сред държавите от Европейския съюз (ЕС) въобще.

В европейското семейство като цяло 79% от анкетираните имат „отрицателно“ мнение за държавния глава, издирван от Международния наказателен съд (МНС) за военни престъпления в Украйна. От друга страна, 10% имат „положително“ мнение за него, а 11% „не знаят достатъчно“.

Порицанието е огромно: Финландия (94% казват „отрицателно“), Швеция (91%), Дания (91%), Полша (91%), Испания (90%), Португалия (89%), Нидерландия (88%) ) и Франция (80%) водят класацията в осъждането на руския президенн.

Отрицателният процент пада под прага от 60 на сто само в четири страни: Гърция (59%), Унгария (57%), Словакия (56%) и България (48%).

Как е при Володимир Зеленски?

Почти половината европейци имат положително мнение за украинския президент Володимир Зеленски, но усещането варира значително в различните държави-членки.

47% от европейците имат „положително“ мнение за него, докато 32% имат „отрицателно“. Междувременно 21% казват, че „не знаят достатъчно“ за президента.

Това прави Зеленски най-харесваният лидер от осемте европейски фигури, анкетирани от Ipsos, но в резултатите за него има най-силни колебания.

В скандинавския регион и на Иберийския полуостров Зеленски получава най-високите „положителни“ оценки: 81% във Финландия, 74% в Швеция, 72% в Дания и Португалия и 64% в Испания.

За разлика от тях, повече от половината от анкетираните в Унгария (60%), Гърция (57%) и България (56%) имат "отрицателно" мнение за украинския президент.

Други страни, в които „отрицателната“ преценка надделява над „положителната“, са Словакия (50% срещу 26%), Австрия (47% срещу 33%), Италия (41% срещу 32%) и Чехия (37% срещу 36%).

Картината контрастира с официалната линия, възприета от националните правителства: Джорджа Мелони от Италия и Петър Фиала от Чехия са гласови поддръжници на Украйна и защитават режима на санкции срещу Русия. Наскоро Чешката република стартира инициатива за доставка на 800 000 боеприпаси за Киев в ускорен срок.

Друг забележителен случай е Германия, водещият донор на военна помощ на ЕС. Според проучването германците са далеч от консенсус в оценката си: 41% имат „положително“ мнение за Зеленски и 36% – „отрицателно“.

В Румъния, където фермерите се оплакаха от евтино, безмитно зърно, идващо от Украйна, разделението е също толкова впечатляващо: 49% казват „положително“, а 40% казват „отрицателно“. Полша, страна, която е свидетел на по-ожесточени протести по същия въпрос, все пак е в лагера на „позитивните“ (57%), а не в „отрицателните“ (24%).

По отношение на намеренията за гласуване преди изборите през юни, Зеленски печели най-много точки от привържениците на основните проевропейски партии: Европейската народна партия (61%), Социалистите и демократите (62%), либералите от Обнови Европа (59%) и Зелените (63%). „Положителният“ процент спада до 47% с твърдо десните Европейски консерватори и реформисти (ECR) - групата, която включва Мелони и Фиала.

Левицата е разделена поравно: 40% казват „положително“, а 42% казват „отрицателно“.

Сред поддръжниците на крайнодясната Идентичност и демокрация (ИД) „отрицателното“ мнение (53%) убедително засенчва „положителното“ (26%).

Като цяло Зеленски стои като фигура на любов или омраза, предизвиквайки силни реакции и от двете страни на дебата. Степента на „Не знам достатъчно“ е ограничена за всички държави, полове, възрастови групи, професии и партийни принадлежности.

Проучването предлага също така информация за това как европейците се чувстват към други видни лидери на континента.

Френският президент Еманюел Макрон е втори в класацията на най-харесваните, като 41% от анкетираните казват, че имат „положително“ мнение за него срещу 34%, които казват „отрицателно“. Не е изненадващо, че французите са най-суровите му критици, като цели 62% избират „отрицателно“ и само 28% „положително“.

Популярността на Макрон е голяма в Румъния (57%), Гърция (55%), Германия (53%), Дания (52%) и Холандия (50%).

Германският канцлер Олаф Шолц предизвиква по-голямо безразличие: 38% от анкетираните казват, че „не знаят достатъчно“ за човека, който ръководи най-голямата икономика в блока, докато 29% изразяват „положително“ мнение, а 33% – „отрицателно“.

Четири държави се открояват в неприязънта си към 65-годишния социалист: Германия (61% казват „отрицателно“), Австрия (47%), Гърция (45%) и Полша (39%).

Относно италианката Джорджа Мелони, испанецът Педро Санчес и полякът Доналд Туск доминира опцията „не знам достатъчно“ (съответно 43%, 58% и 50%). В резултат на това за никой от тримата не може да се каже, че е особено харесван или нехаресван. Извън Италия Мелони среща неодобрение само в Испания, където 44% имат „негативно“ мнение за нея.

Интересното е, че респондентите в Румъния горещо одобряват Мелони (54%), Санчес (49%) и Туск (53%).

Унгарският Виктор Орбан е друг особен случай: 48% от анкетираните имат „отрицателно“ мнение за него. Едва 15% имат "положителна" оценка. Останалите (37%) заявяват, че „не знаят достатъчно“.

Орбан обаче се радва на голямо одобрение сред българите: 47% "позитивно" срещу 24% "отрицателно".

Швеция (65%) и Финландия (64%), две страни, чиито кандидатури за членство в НАТО бяха отложени отчасти поради тактиката на Орбан, регистрират най-остро неодобрение, следвани плътно от Румъния (60%), Полша (58%), Австрия (58%), Холандия (56%), Германия (53%) и Дания (52%).

В Унгария, където Орбан управлява с безапелационно мнозинство, 54% от участниците имат „отрицателно“ мнение за своя премиер и 32% – „положително“.
(Проучването е проведено след скандала, който принуди унгарския президент Каталин Новак да подаде оставка, което анализатори определиха като най-големия тест за лидерството на Орбан.) /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
9
 
14
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 1 месец
"..тук е пълно с комунисти или техни наследници, които толерират насилието" ---- ---- ----- ПП-ДБ са всичките до един произлезли от комунистически семейства. Начело с Хр. Иванов-Мрaвояда, който произхожда от най-тежката червена номенклатура. Тагарев, който е завършил военна академия в СССР, Инджев-русофоба, завършил в Москва. Вие не сте никакви демократи, а сте най-обикновени лицемерни нагaждачи, които винаги се подмазват към господаря за да имат материална изгода. Затова ви прeзират всички.
371
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срам ме е от тази държава! Никак не е случайно това одобрение на огромна част от българите към Путин, много добре се свързва с реалността - тук е пълно с комунисти или техни наследници, които толерират насилието, даже обичат насилниците! и мутрите са издигнати още в култ - нали такива пак се готвят да ни управляват! Пък и структурите по върховете още са в техни ръце.
370
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Даже и присъда има..." ---- ---- ---- Ти си някакъв общaк или пенсиониран шофьор. Какъв е тоя "Медународен съд". Ама ти наистина си много пpоcт, не се обиждай. И след като твърдиш, че не зная чужди езици без да ме знаеш, това показва колко си oграничен.
369
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 402 Копейко, не ме интересува личния живот на хората, нито жълтите клюкарски сайтове копейка.ру Те са направени за балъци като теб. Пиши си клюките сам,чао до скив!
368
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Мдаа, затова го харесват едва 32 % от унгарците" ---- ---- ---- Ха-ха-ха 0.32% го одобряват, бе сopocoидно нищoжество, това го четох в "Соросоидно Дело". Много ти е беден речника "харесват". Никога не съм бил член и не съм гласувал за Възраждане, откъде започна с малoyмните си заключения и обвинения за нацизъм? Кога успя да се натаралянкаш толкова много бе, хайлaзин?
367
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 400 Нали каза, че "По делата ще ги познаеш" .Изредих ти делата на Путин. Доказателствата са в Международния съд. Поискай им копие. Даже и присъда има. Чети, не повтаряй копейските опорки. Оф, забравих че не знаеш чужди езици, нито разбираш от закони. Е, не мога да ти помогна, сори! И посети невролог. Много лесно палиш, не е добре за здравето. Прединфарктно състояние не препоръчвам
366
7
 
10
 
! Отговори
До 398: преди 1 месец
Сигурно ми даваш за пример бившата премиерка на Финландия - Сана Марин, снимана кьoр кютюк пияна и дрогирана, как се лижe с жени по барове през нощите вместо да си гледа семейството? С колко е увеличен външния дълг на Финландия за последните години? Това са фактите, сopocoидно нищoжeство - много ти е ниско нивото, пpocтак!
365
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Невероятни *** Мдаа, затова го харесват едва 32 % от унгарците )))) Няма да стигне до достъпните жилища, защото Европа ще му спре кранчето, ако продължава с пропутинщината. С чужда пита помен ще прави? А нацистките ти идеи интересуват само теб и Възраждане. Малцинство сте, свиквай!
364
9
 
6
 
! Отговори
До 398: преди 1 месец
"Путин.Той е и убиец, и извратеняк, и педофил, и корумпиран, и крадлив, и лъжлив и така до безкрай..." ------ ----- ----- Това са прaзни приказки на един прaзен човек, никакви факти, никакви доказателства. Само пpocтaшка сopocоидна пропаганда, предназначена за малoyмници като теб. Ти нямаш рожден ден, а имаш дата на изcиpане.
363
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Невероятни *** Само Орбан е стипендиант на Сорос от всички изброени от теб. Останалото е завист от твоя страна към по-богатите. Никой не може да се мери по престъпления с Путин.Той е и убиец, и извратеняк, и педофил, и корумпиран, и крадлив, и лъжлив и така до безкрай! Бие ги всичките по всички показатели. Няма настигане по мародерство, така че не се хаби. Оправете си го първо него, тогава гледайте другите.
362
8
 
8
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 1 месец
Дpoгираните сopocoидни пpoстaци нека да дадат пример за западен политик, за който да дадем одобрението си. Фон дер Лайен, която направи далавери за СТОТИЦИ Милиарди за ваксините; Шрьодер, който изнася производство в САЩ; АНАЛена Бербок мaлоyмнaта, която като млада е работила компаньонка; Макрон герoнтофила, който се оженил за баба си; Нидерландия, където затварят кравeфермите си и предстои да изпyкaт от глад; Испания, където крал Хуан Карлос абдикира за корупция и педoфилия; и Байдън-алцхаймера?
361
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До HeinrichHimmler Нито сме славяни, нито са ни освободили само те, нито изповядваме бъркоча от религии на Блатная където християни са по-малко от половината население. Тази плоча се изтърка, мамашке! Пусни друга. Кой те излъга, че рашистите са българи? Марш у вас в блатата!
360
11
 
10
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 месец
Българинът не се оставя да го водят за носа и да го настройват срещу братя славяни. Не забравяйте кои сме, кой ни освободи и каква религия изповядвате!
359
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До: ЦЕЛУВАЙТЕ на ПУТИН. Нема нужда. Ти заместваш всички желаещи, като му целуваш г.зо. Джуджака се бои от ядрото повече и от теб. Това заслуга ли е? От бункера не излиза. Това живот ли е? С или без ядрена война, Вовата сам се е закопал под земята. Погребал се и не излиза. Но това не е жертва в твоя чест, а обикновена бъзливост.
358
1
 
7
 
! Отговори
мда, вучич липсва преди 1 месец
за да олицетворят на Д. Донев "героите".
357
1
 
8
 
! Отговори
На рушофилЪ преди 1 месец
успелите са им виновни за развитието и прогреса, които те не разбират.
356
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 390 Ти май завиждаш, м? Само пари са ти в главата. Учи бре, работи бре, стани президент. Кой ти е крив, че не ставаш.
355
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой харесва Зелето след като си купи златни палати от принц Чарз?Сега разбрахте защо с онзи терористичен акт мирните преговори срути пак.Давайте още пари,че сега за яхта събира нова,а за който не дава ще има глоба.
354
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 385 Я пак, дедо Соци! Не е вярно или имаш алццхаймер? При деменцията човек помни само щастливото си детство и толкоз! Ще се изкараш единствения жив свидетел на соца. И да ревеш, и да не ревеш, любимото ти бай Тошо време е в миналото, тютюууу, няма го, слава Богу
353
5
 
8
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 месец
единият е криминален престъпник с международна заповед за арест, а другият стой в ЕС за парите отпускани по различни проекти.....спират ги и да върви с самодостатАчная.