БСП и "Възраждане" с ултиматум: Радев да смени Главчев или внасяме вот на недоверие

Главчев бил политическо лице и "послушко"
Обновена: 17 апр 2024 12:11 | 17 апр 2024 12:11, Стела Стоянова
163
БСП и "Възраждане" с ултиматум: Радев да смени Главчев или внасяме вот на недоверие
Снимка: БГНЕС

БСП и "Възраждане" поставиха ултиматум на президента Румен Радев - или сменя служебния премиер Димитър Главчев, или внасят вот на недоверие в правителството.

"Ако президентът не смени Главчев като служебен премиер, се ангажираме и заедно с "Възраждане" внасяме вот на недоверие", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Още по темата
Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, вече получихме доказателство, че е кабинет на ГЕРБ, персонално реден и командван от Бойко Борисов, аргументира се лидерът на левицата. Тя добави, че това е пълно нарушение на Конституцията, според която служебният кабинет трябва да е равно отдалечен от партиите, неутрален и да организира честни избори. Президентът по новата Конституция може да го направи, той може да избира премиер и да реши да не назначава новите министри", обясни Нинова по повод искането на служебния премиер да смени външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов и на земеделския Кирил Вътев с Георги Тахов. Президентът трябва да подпише указ за смяната.

"В Конституцията пише, че парламентът продължава работа и упражнява парламентарен контрол, който включва въпроси, питания, слушания и вот на недоверие", обясни Нинова как може депутати да искат вот на недоверие, след като служебното правителство не е излъчено от парламента.

На въпрос как може президентът да освободи служебния премиер тя отговори: "Който назначава, той освобождава".

"Президентът има избор от списъка от новата конституция. Главчев категорично е политическо лице. Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, това е кабинет на ГЕРБ, персонално реден от Бойко Борисов. Подлагаме под съмнение честността на изборите, това е сериозен удар по принципите на правовата държава, на конституционния ред, на законите. Нямаме сигурност как ще работи това служебно правителство", допълни още соцлидерката.

Кой да е следващият служебен премиер решава президентът, той има избор от списъка, заложен в новата Конституция, посочиха от БСП. Главчев категорично е политическо лице и всички видяхте, че е просто „послушко“, подчерта Корнелия Нинова. Тя не вярва да е съвпадение поисканата от лидера на ГЕРБ в понеделник оставка на служебния външен министър Стефан Димитров и последвалото още същата вечер предложение от премиера Главчев за неговото освобождаване и смяната му със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от Темида
Съдът отмени наказанието на полицай във връзка с издирването на Митко от Цалапица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Внасяте чушки. Промените в Конституцията ще бъдат анулирани от КС. Христо е правна нула. Вот на доверие щели да искат? Те на Нинова от БСП и искат от години оставката. Тя се прави на три и половина. Не могат да се разберат кой да е евро депутат, тръгнали да оправят правителството..
132
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия.не питат ПП къде са три милиарда от бюджета ,и 1 милиард от фонд енергетика ,но че внася ли вод на недоверие ,и не се интересуват къде ги е дянал финансовия министър от ПП ,защото касае всички нас народа долу ПП БСП и Възраждане ,вие на сте слуги на ПП
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смях.....
130
4
 
8
 
! Отговори
Изнервен преди 1 седмица
И кого ще сложи бе, копейки? Може би Гюров, та да ви стане още по-тъno.
129
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Копейкин да не е проумял най-накрая, че няма шанс да управлява сам и да си търси аверче? Сигурно цяла нощ е седял на компа да трие злобните постове за БСП и Нинова, а те не са малко.
128
3
 
8
 
! Отговори
Shark преди 1 седмица
До 128. Да, абсолютно са прави! Бойко да не би да не е полегнал на чужди интереси? Как така се меси и сменя министри при решен кабинет и поети отговорности. А? Кой му дърпа конците? И да, на всичко са против, защото няма нито една разумна постъпка или решение ,което да бъде подкрепено. Само действия под диктат и ходене на спявки overseas.
127
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой пише, че Възраждане и БСП били прави. Те са тотално полегнали на чужди интереси и само спомагат за раздържавяване. Освен да са на всичко против по ленински почин нищо друго не правят, но и не могат полезно нещо да направят. Те са едни лаладжии и леки шмекери.
126
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не може така. Народното събрание не е детска градина. А къде е Мая с майките да сложат ред тука на площадите.
125
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако предложат на Гюров да смени Главчев, той ще приеме. Гюров никой не го пита, когато Радев търсеше служебен премиер от "домовата книга". Тогава гледай Боко и Пеевски какви гущери и змии ще бълват.
124
1
 
4
 
! Отговори
СС преди 1 седмица
До Ужас Да стане! То докато не стане нещо такова и за да заиграят сопите няма да има управия.
123
6
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 седмица
Абсолютно са прави БСП и Възраждане!!! Щом един партиен лидер може да диктува кой да е министър и кой не, значи всички партийни лидери имат право да правят същото!
122
5
 
6
 
! Отговори
morgan преди 1 седмица
аман от бездарни политици
121
7
 
7
 
! Отговори
morgan преди 1 седмица
този русофил да ходи при путин да се маха от този пост
120
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Правилно. След като герберският лидер си позволява да поставя публично ултиматуми, по същата логика и другите партийни лидери искат да поставят ултиматуми. евроатлантиците така умно промениха конституцията, че забатачиха нещата още повече. Дано КС отхвърли тъпите поправки, за да се нормализират малко нещата.
119
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еххх,съсипахте я тази държава Еййй!
118
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С кой ще се смени Главчев, като само той се е съгласил да приеме този пост?
117
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма угодия. Най-добре Радев да забрани партиите и да управлява както той реши. Цирк след цирк. Айде, стига вече. Тази демокрация започна да прилича на анархия. А след анархия идва диктатурата.
116
7
 
11
 
! Отговори
Мария преди 1 седмица
Копейкин ултиматомите в Русия ,това е България ясно.Кой си ти,че ще раздаваш ултиматоми бе.Otka чalnik.
115
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Главчев ме кефи. Не вършиш работа, няма те на разположение МАРШ, аут, навън. Ходи да си почиваш в къщи.
114
4
 
11
 
! Отговори
ШЕНГЕН,ЕВРОЗОНА,НАТО преди 1 седмица
АЙДЕ СЕГА - БСП, ВЪЗРАЖДАНЕ, ПП, ДБ, И РАДЕВ ДА СЕ СЪЮЗЯТ И ДА ИЗВАДЯТ БЪЛГАРИЯ.......... КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ЗНАЕМ КОЙ КОЙ Е...!!...... ХАХАХАХХАХАХА

Спонсорирани публикации