Първата доставка ядрено гориво от "Уестингхаус" пристига в АЕЦ "Козлодуй"

Тя е предназначена за V блок на атомната централа
20 апр 2024 14:21, Елка Василева
53
Първата доставка ядрено гориво от "Уестингхаус" пристига в АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: архив, БГНЕС

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристига в АЕЦ "Козлодуй". Тя е предназначена за Пети блок на ядрената централа.

Това е практическа стъпка в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на горивни касети за хиляда мегаватовия реактор.

Уверенията по договора са, че цената на горивото е сходна на досега използваното руско гориво и използването му няма да се отрази върху цените на тока от централата.

Договорът между АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" беше подписан в края на декември 2022 година.

42 касети с ядреното гориво на "Уестингхаус" пристигат с кораб от Швеция.

След това реакторът ще бъде спрян за планов годишен ремонт, а физическото презареждане на една четвърт от горивото се очаква да стане около 20 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: АЕЦядрено гориво
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Добруджа или в Странджа ще заравят отработеното гориво? Или в Тракийската низина? Щото последно се чудеха. Сащисаните не си го искат обратно, а Русия си го взимаше. Хем скъпо, хем опасно, хем ще се тровим - такива долни безмозъчни политици никога не са ни управлявали!
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 37 Оххх тъъпако тъъпи, промити мозъко, заради такива като теб сега ни управляват от посолството и шайката престъпници, наречени ОПГ Сглобка ни забиват в дъното всеки ден... Взел си да "разбираш" и да коментираш неща, от които хабер си нямаш и затова се чувстваш велик?
47
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Чао Росатом и после Чао краварче, идиииот безмозъчен
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом първата доставка е пристигнала, директно да я монтират на ПП-ДБ и цялата Сглобка отзад, а отпадъците да се съхраняват по домовете им, за да почувстват вкуса на тази голяма далавера
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това гориво някъде четох че скъсява живота на реакторите, влияе на метала
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хамериканеца с една ръка гали с другата знаете какво вади. Пак ни взеха паричките.
43
2
 
4
 
! Отговори
Серафим Серафимов преди 1 седмица
Сега станахме независими от Русия, и автоматично станахме зависими от САЩ, но на петторно по-висока цена, същото е и с самолетите им, там пък пряко кредитирахме частна компания за сметка на български ни оскъден бюджет, питам защо по такъм безпрецедентен начин се краде от нашата малка и бедна Б-я? Що за политици имаме да ги командват от американското посолство , да ни ограбват повсемествно, това не е демокрация в световен мащаб , а е пладнешки грабеж по "легален " начин, така ли е?
42
6
 
2
 
! Отговори
Чао Росатом преди 1 седмица
Чао путин
41
2
 
3
 
! Отговори
Булгаристан преди 1 седмица
Дано след слагането на това фалшиво гориво в АЕЦ "Козлодуй",се сложи краѝ на съществуването на това татаро-печенегскоплеме на Балканите ...
40
0
 
6
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 1 седмица
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
39
1
 
11
 
! Отговори
ЕКСПЕРИМЕНТ преди 1 седмица
Мисля, че Чехия и Полша вече са пробвали това гориво на техните руски реактори и са се върнали на руско гориво. 2. Някой ще каже ли какво ще го правим отработеното ядрено гориво, понеже Росатом своето си го прибира, а Уестигнхаус - не. У нас хранилища за отработено ядрено гориво няма. Или ще си плащаме някой да го вземе и съхранява?3. За мен лично този ЕКСПЕРИМЕНТ е заплаха за националната ни сигурност (от една страна повишения риск от аварии, от друга загубите от евентуални прекъсвания.
38
1
 
5
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
всъщност проблема е само един и той е, складирането..ако французите не го вземат, трябва да се мисли къде ще се складира ... бум трудно ще стане, по-скоро реактора няма да работи на 1000mw..
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До24. Да те светна руското гориво е пръти 2.8 м. Западното е на 3.6 м
36
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До31. Тук не става въпрос да ли внесеното от Запада гориво е по скъпо от Съветско - Руското . Западното гориво е за България и може да се продава продукта както си искаме . Московското беше с условия само за износ и печалбата за Русия . За България бе от 3 до 10 процента когато и как реши Болшая и Могучая Е в това е разликата . Така Сърбия дължи 1999- 2006г милиарди долара за ток от Козлодуй . Но не ги плаща защото Москва мълчи за цената.
35
4
 
15
 
! Отговори
еколог преди 1 седмица
падението е пълно този народ е загубил напълно чувството си за самосъхранение,щом и при такива явни далавери от треторазрядни крадливи политици няма грам реакция бъдете сигурни,че нови блокоеве от американците няма да видим въпреки,че ще ги платим и също така тока,ще стане луксозна стока но и тогава ,ще сме в робска дрямка
34
3
 
7
 
! Отговори
Бойчо преди 1 седмица
Ясно, след 20-ти Май - фойерверки!
33
3
 
10
 
! Отговори
Санчо Панса преди 1 седмица
Готови! На старта! Бум!
32
2
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 1 седмица
"превозните средства"които споменавате, са единствено за панаир, от тях кяр никакъв, В Русия се цели производство, което е годно при трудни условия: мраз, вода, безпътица, далечни разстояния. И да е с достъпна поддръжка. Никой от западняшките танкове не може да се движи в мокрия чернозем на Украйна например. Сега, покрай поредните пролетни наводнения, можеше отново да се видят из засегнатите селища амфибии - пр. ср, и за вода, и за суша. Скъпите играчки, които споменаватв, са единсвено фукня
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо не оправдава риска да сменят оригиналните касети с други.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да не ни заблуждават че е по-евтино от руското и че, по-скъпо е сащ горивото само си мислете колко е транспорта до тук ,ПП мушениците