Лудост: До €300 хил. за двустаен в центъра на София

В момента сме с най-ниските лихви в света
22 апр 2024 11:43, Инна Ангелова
194

Данните на Евтостат за последното тримесечие покават, че страната ни е на второ място по  ръст на цените на жилищата в ЕС. Поскъпването е с близо 7% през първото тримесечие на 2024 година.

"Историята не помни такова тримесечие като това, което приключи. То е абсолютно рекордно, обикновено януари-февруари са по-слаби месеци за този бизнес. Но тази година нещо се случи и не само че това тримесечие е рекордно въобще от съществуването на пазара, но то и обърна тенденцията. Имахме 5 поредни тримесечия спад на броя на сделките и спад на броя на ипотечните кредити", каза кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че има 15% ръст в броя на сделките и 24% ръст в броя на ипотеките. основният фактор за ръст на цените с голямото търсене и ниското предлагане на имоти. Пред Bulgaria ON AIR Тошев каза, че “въпреки многото издадени разрешителни за строеж и появата на ново строителство, готови апартаменти почти не се предлагат, а търсенето е голямо”. По думите му има хора, които вярват, че цените на имотите ще се сринат и ще си купят имот, който ще е по 500 евро на квадрат в София.

"Те узряват след 7-8 години, обикновено купуват два пъти повече, откогато са имали възможност. Основната група е хора, които добре са преценели възможностите си и излизат на пазара. За миналата година имаме сериозен ръст на депозитите, те са над 80 млрд. Тези хора, които имат спестени пари, са активни участници на пазара на имотите. Доходите в последните години също нараснаха заради инфлацията, безработицата стои ниска. Това кара повече хора да се чувстват спокойни, да вземат решение и да си купят имот, дори при тези цени", обясни кредитният консултант.

Тошев подчерта, че все повече хора ще прибегнат до ипотечен кредит и допълни, че в момента 96% от кредитите се теглят с плащава лихва за срок от 25-30 години. "Ако погледнете един обикновен двустаен апартамент, в централните райони на София той е между 200 и 300 хиляди евро. Нещо, което беше немислимо преди няколко години. А в момента категорично сме с едни от най-ниските лихви в света. Това е един от стимулите на пазара. Но хората не може да очакват, че винаги ще бъде така”.

Тошев посъветва хората да бъдат внимателни в преценката си.

"В момента движението на лихвите тръгва надолу. Така че заради това тук имаме очакването, че като влезем в Еврозоната, няма да хванем ръст на лихвите, а ще останат ниски. В повечето страни, които са влезли в Еврозоната, е имало по-висок ръст на цените на имотите, но е важен и моментът, в който ще влезем", коментира още Тихомир Тошев.

Средното увеличение в тези страни е било между 5-10%. "Повечето хора в момента предпочитат да купят готово и завършено жилище, но предлагането е твърде малко. Заради това за миналата година имаме много сериозен ръст на покупките на зелено. Хората, които излизат и купуват в строеж, трябва да знаят, че ще получат това жилище на шпакловка и замазка. И след това ще трябва да инвестират немалка сума, за да го завършат. Най-рисковата група са хората между 23 и 28 години, които са в началото на кариерата си, нямат спестени пари, разчитат на помощ от родителите", поясни кредитният консултант.

Самият той смята, че имотният пазар в момента е изключително стабилен и няма "балон". Тошев допълни, че българинът предпочита да живее в собствено жилеще, зашото това му дава сигурност и спокойствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от София
В район “Изгрев” ще са с изцяло ремонтирани тротоари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това няма как да продължи така. Все някога ще има корекция и дано не е толкова дълбока като 2009 година що народ фалира и се изнесе от страната тогава. Част от тази скъпотия се подхранва от професионални спекуланти, които чрез хвалбите си увличат и обикновени хора не разбиращи нищо от имоти. Дано няма критична маса набълбукали ли се с кредити които да почнат да се клатят ако икономиката набие спирачки и високите лихви и безработицата станат факт.
184
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кви мисли лихви,това са лъжи на ПП измамниците
183
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да взема да шитна гарсониерата и да си взема една в париж.
182
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз продавам двустаен за 350 000 евро
181
0
 
10
 
! Отговори
Математик Алкохолик преди 1 седмица
Абе новото строителство това от новия бум някой знае ли колко години издържа .Щото по принцип тоя тип сгради след 40 тата година са за събаряне вече. Или тъкмо си го изплатил и ....
180
1
 
10
 
! Отговори
Форекс преди 1 седмица
На теа пари в западна банка ще вземам 15 000 Евро на година и ще си имам и 300 хилки в банката, а тоя двустанен на 500Е на месц ще вада 6 000Е на година или 3 пъти по-малко. Да не говорим за амортизацията и ремонтите или рисковете от некоректни наематели.
179
1
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 1 седмица
Цяла София е в стройтелни кранове. Дано, да успят да ги завършат преди да фалират, че ще стане грозно.
178
3
 
2
 
! Отговори
е то и тук е така преди 1 седмица
До АнонименЕ и тук е така. Купувал съм апартаменти преди няколко години, сега цените са двойни.Всички сравняват какво биха купили в Атина или някъде другаде. Колко от вас реално са купили нещо там и как е "инвестицията" сега?
177
2
 
10
 
! Отговори
Мусайбе преди 1 седмица
Аз пари за курник в големия кокошарник нямам
176
1
 
8
 
! Отговори
Хюго Бос до 33 преди 1 седмица
Не знам за какво кисело грозде говориш, но почти всички обяви в имот.бг са със стрелка надолу. Аз пак си задавам въпроса- колко са сделките, сключени? Не да ми говорят как бил поскъпнал имот в столицата, а да ми дадат статистика за сключените сделки. Щото може и милион да струва, но акйо няма кандидат, ще си остане само с искането за милиона. Следя обявите и почти всички са или със същата цена, или са със стрелка надолу, но не достатъчно, че да купя.
175
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Леле мутраците как ударно перат кинти, че еврото като дойде не знам къде ще си бутат чувалите с гепените хартиени левчета. Нощувка на Боровец 3200 лв. панел в Люлин 400к лв. верно ли си мислите, че някой обикновен човек изключваме рядко някой луд и *** да плаща такива пари?
174
2
 
11
 
! Отговори
Платена публикация? преди 1 седмица
Мечтите са безплатни, хаха растеж в Германия цените на имотите са 25% надолу, лихвите по ипотеки удрят 5%. Като дойде еврото и ЕЦБ стане регулатора същото чакайте и у нас, а не с депозитите да компенсират *** че има 10 ипотеки банките... Рапа баш умре с имотите, панел в Люлин на цена като у Франкфурт - има ли луди още?
173
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 175 "На запад има здравеопазвани, градинки, полиция, университети, ред. " - и тука ги ималше... Преди да дойдеТЕ про'с'таците дет само гледате как е другаде, но СТЕ некадърни да направите каквото и да е сами.
172
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
колко световно известни личности живеят в София? тиквата и дерибеевски и некадърни връзкари лаянари наоколо идилия хахах
171
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
София не може да се сравнява с нито една европейска столица. А цените в София са доста по-високи от много големи западни градове. На запад има здравеопазвани, градинки, полиция, университети, ред. В София е кал, ганьовщина и мизерия. Отделно цените тук не са на чиста полощ, тоест сметнете още 20-30 процента отгоре за цена за жилищна площ!
170
16
 
5
 
! Отговори
МногоЛиСа милионните преди 1 седмица
градове, в които изобилства минерална вода, а планината е съвсем близо? Дали случайно римляните толкова много са държали на този град, както и византийските императори? Кой е виновен, че се допусна такова дивашко презастрояване днес? За глупостите от времето на соца няма и да коментирам. По плана Мусман се предвиждало, след като населението на София стане 300 000, каквото вече е било през 1944 г., да се правят градчета сателити като жилищни зони около него. Но другарите решили друго+Кремиковци!
169
4
 
12
 
! Отговори
До Българин 160 преди 1 седмица
А ти лично какво направи, за да стане по-хубава столицата на родината ти? Не знаеш ли, че преди повече от 80 години не само е била наричана "малката Виена", но и е била сочена като един от най-зелените и чисти градове в Европа? Не беше чак толкова отдавна времето, когато градът макар и социалистически пак си беше с много зеленина, без навалица от автомобили, а улиците ги миеха всеки ден - това беше допреди по-малко от 50 години. Не знам защо после започнаха да ги мият от дъжд на вятър.
168
5
 
22
 
! Отговори
КАЛАКУТА преди 1 седмица
Не купувам "апартамент" в София, ако ще и да ми продадат тристаен и за един лев.
167
4
 
28
 
! Отговори
kkk преди 1 седмица
600к лв. на кредит при 3%, за 30 г. е 2500 на месец, 900к лв. накрая на периода. Отделно ти трябват още на старта 20% за капаро, такси и разноски, и евентуално още 10% за ремонти и обновление. Ние сме семейство с две деца, с 8.5к нетен доход на месец и за нас пазарът е неразумен, да не кажа, че започва да става невъзможен. Чакаме по-добри дни и така :)
166
9
 
1
 
! Отговори
До Митьо 161 преди 1 седмица
Само че брат ти е в Германия, а нашите овдовели майки са в София и пенсиите им са ниски. Когато има пари кеш, което не е чак толкова рядко явление, ако купи имот в Германия, как да го наглежда и на кого да се довери, че редовно ще й превежда наема в някоя наша банка? Затова инвестират в София. Младите хора си преценяват какво да правят по проблема с жилището.