Българите се замогват, няма балон на пазара на имоти

Сънародниците от чужбина се основен двигател при жилищното кредитиране
26 апр 2024 18:00, Анисия Иванова
240
Българите се замогват, няма балон на пазара на имоти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличаващите се доходи и ниските лихви водят до много силен имотен пазар в страната, като българите, работещи в чужбина, се очертават като основен двигател на пазара. С очакваното влизане в еврозоната има и група купувачи, които искат допълнително спокойствие за спестяванията си от превалутирането. Пазарът не е балонен, българите се замогват, каза Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и и основател и изпълнителен директор на "Кредитланд" и "Моите пари", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Всички фактори в момента водят към един силен пазар, който прави рекорд след рекорд. Спестяванията в банковата система бележат рекорди, растежът на доходите, БВП; цената, на която банките взимат ресурс от домакинствата и бизнесите, също бележи рекорд, но нулеви - банки имат евтин ресурс, който дават с рекордно ниска надбавка на фона на лихвите по кредити в ЕС."

Банките разглеждат благоприятно доходите на работещите в чужбина българи, в страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Дубай, като по-добрата интеграция и обмен на информация с чужбина дава допълнителна сигурност на финансовите институции да отпускат кредити, каза Василев.

"При нас около 15%-20% от нашите кредити са за българи, които живеят и работят в чужбина", каза Василев, като уточни, че данните не са прецизни. Причината е или инвестиция, или завръщане в България, добави той.

Друга тенденция е, че замогващите се българи търсят по-големи жилища с няколко спални и място за офис.

Без предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране през март са били раздадени 640 млн. лв. нови жилищни кредити, а общият обем приближава 800 млн. лв. Клиентите са хора със средни и високи доходи, които участват с около 20%, а по-големите суми по кредитите са заради поскъпването на имотите; месечните вноски са около 30% от доходите на домакинствата, каза Василев.

Ръстът на кредитите на месечна база е около 4%-5%, а на годишна - около 30%, като тенденцията е за растеж, но не може да се очаква ниво от 1 млрд. лв. кредити за месец до края на 2024 г. Съвсем нормално е да се случи през следващите няколко години, коментира Василев.

"Като цяло България наистина просперира, икономиката не е в някакъв балон, доходите растат и се изравняват с европейските. Процентът на кредити към БВП е около 10% и сме една от малко задлъжнелите държави. Нещата не изглеждат истерично от гледна точка на цялостната картина.", каза гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от Общество
Майка и щерките ѝ гадаят онлайн срещу 230 евро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
20
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 седмици
замогват се да с полвина БГ в чужбина м да ...а тези тук измират като кучета ! БГ е наа 1 во място по смъртност в цяла Европа ...и как да няма ценови балон на имотите като СФ квадрата стига 2-3 хил еевро при положение че бяха по 400-500 евро -600 евро бяхан ай- лкукосзните до 2005та някъде ...пак измислици на пишман иконмисти и " жуурналисти " .... а у нас има мн такива
14
2
 
28
 
! Отговори
По-скоро преди 3 седмици
Банките се набълбукват с имоти.
13
4
 
22
 
! Отговори
До 19 преди 3 седмици
Тристаен апартамент 200000 лева?? Може би преди десет години..или само в някой най-краен квартал..
12
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абсолютно! Българите имат пари! Просто мрънкат ужасно много!
11
2
 
32
 
! Отговори
брокер преди 3 седмици
няма никакъв балон, не се оставяйте да ви лъжат, сега е момента за апартамента, задължително с брокер за сте сигурни. и да си взема комисионната разбира се 3% са си 3%. Освен това, колкото по-висока е цената, толкова повече са 3%, хе-хе
10
2
 
27
 
! Отговори
973469 преди 3 седмици
Не го слушайте този зелен активист . Много ми е интересно как човек с колело за 200 лева ще дава съвет какво да правят с парите си и къде да ги влагат ! Аз лично не бих взел съвет от такъв човек .Всяка сутрин го срещам докато кара колело на булевард ЦАР Борис трети.
9
2
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 3 седмици
Ко?!!!!
8
35
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тук под всяка статия за имоти се изсипват едни и същи глупости за балони. Човекът е обяснил защо няма такъв, но експертите тук се изказаха. Нещата са всъщност доста прости, но истината боли - беден бачкатор нов апартамент сънува.
7
6
 
35
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Глупости
6
7
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сериозно ли няма балон??? Добре!
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Балон? Не го познавам.
4
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така наречените инвеститори в имоти са перачи на пари от наркотрафика. Тегли милиони от банката, плаща дълга с мръсните пари от дрогата и се хвали по социалките, че пичели много от наемите и е голям бизнесмен.
3
4
 
49
 
! Отговори
Българите но кои преди 3 седмици
Точно тези с 200 фирми точещи ДДС или евросубсидии мутри лихвари сводници наркодилъри и такива които са изтеглили кредит който ще плащат и внуците им.
2
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма балон. Има свиване на квадратите за едни и същи пари.
1
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да се удари едно разследване на всички "българи" от чужбина. Има за милиарди, да се замогне НАП :)