Доц. Мангъров за коклюша: Новата ваксина е краткотрайна

Ваксинираните се разболяват леко, но заразяват, обясни той
27 апр 2024 09:45, Анисия Иванова
75
Доц. Мангъров за коклюша: Новата ваксина е краткотрайна
Снимка: БГНЕС

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия, но е краткотрайна - за 4-5 години.

Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР.

"Съществен недостатък е, че с нея не може да се създаде групов имунитет, защото не дава имунитет върху лигавиците. Ваксинираните се разболяват леко, но заразяват другите. Тази ваксина е въведена през 2007 – 2010 година. Старата ваксина е трудно да се върне. Единствената страна в ЕС, която запази клетъчната ваксина си за коклюш, е Полша, а държавата осигурява от новата", коментира доц. Мангъров.

Той сподели, че в момента при него в болницата има четири деца, но три са с недоказан коклюш. От началото на март досега има 25 – 30 деца с коклюш.

"Това е опасна болест за новородените, в кърмаческа възраст и до 2-годишна. При коклюша му няма нищо на човек, няма температура, просто кашля и пристъпите могат да бъдат с продължителност до 10 минути. Често завършват с внезапно продължително поемане на въздух със специфичен звук като магаре или кукуригане. При малките деца може да доведе до спиране на дишането и кръвоизлив в мозъка, защото при кашлечните пристъпи се увеличава вътрешночерепното налягане. Коклюшният токсин дразни костния мозък и увеличава белите кръвни клетки. И дете, което кашля и има високи лимфоцити, най-вероятно има коклюш", обясни доц. Мангъров.

И допълни: "Сега бременните ще се ваксинират и тези антитела в тях в някаква степен ще възпрепятстват ефекта на ваксината. Според мен най-добре е да не се правят прибързани промени. За момента трябва новородените, докато станат за ваксина, да се изолират от големи социални контакти, да не се събира цялата рода при изписването".

Доц. Мангъров коментира, че бременните, ако искат да се ваксинират, могат да го направят, "безопасно е, но още по-добре е, когато смятат да забременяват, да се ваксинират преди това".

"Антителата остават и се прехвърлят върху бебето", категоричен е лекарят.

Груповият имунитет ще се създаде, когато коклюшът мине през цялото население, каза доц. Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: коклюшАтанас Мангъров
Още от Общество
Всеки пети е под линията на бедност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новата "въкцина", е с планирано остаряване.
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И при старата ваксина, реваксинациите бяха 5 на брой за децата. Няма ваксина, при която имунитетът да трае цял живот. То голямо реване беше против ковид ваксините що трябвало бустер. Ами щото трябва!
34
7
 
8
 
! Отговори
Добрият чичко Бил преди 3 седмици
"Населението на планетата трябва да се редуцира и ваксините са добър начин да постигнем това."
33
7
 
13
 
! Отговори
До 47 Кой преди 3 седмици
Контра въпрос - Кажи ми кой умря от Чернобил? Статистиката казва - 50 човека загинали по време на аварията. Другите - разболели се рак след инцидента, дали от радиацията, дали от храната, дали от стреса, дали от по-добрата диагностика, а може да са си имали нещо генетично? Някой умря ли от Фукушима, където десетилетие по-късно продължава да се излиза радиоактивна вода в океана? Какво казва статистиката там? Казва това, което и е удобно и това за което и се плаща да казва!
32
12
 
6
 
! Отговори
Кой преди 3 седмици
До АнонименКажи ми кой умря от ваксините. Откъде я взе тази информация за умрели от инсулти инфаркти и емболии след ваксинация? Кои достоверни източници четеш, че освен редки случаи на преходен миокардит и то при 0,1% от ваксинираните друг съществен сраничен ефект не се откриват, поне по официални данни. Или да то е ясно, официалните данни са манипулирани, ти си знаеш много добре от класическия източник "една жена каза". Със стерилитета какво стана? Нямат край вредните приказки на лаиците
31
5
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 3 седмици
И какво става съвсем малко по-късно - 40% спад на обявите за програмисти. Каси на самообслужване по магазините,летища на самообслужване.Журналисти, финансисти, счетоводители, писатели, художници, графични дизайнери, учители, адвокати, телефонисти, та дори доктори - все средна класа хора с ненужни в съвсем скоро време професии. Изолирани експерименти с минимален доход от нищото. Хиляди $ на калпак за да си стоиш вкъщи и да мируваш. Ето това е голямото нещо!
30
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи според господина, просто да чакаме да мине през цялото население, пък който спре да диша или получи кръвоизлив в мозъка - е ми сори, стават такива работи. И този е лекар!!!
29
7
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 3 седмици
Другата ми хипотеза - доста по-налудничава е точно това - вируса е пуснат като повод за строяване на цялото население. По време на пандемията си мислех - какво точно ще става - падащи астероиди, рязка промяна в климата, извънземни, нещо голямо. И не виждаш ли няколко месеца по-късно - Изкуствения Интелект се появява на хоризонта. Разработван от десетилетия, като последните няколко години съзнателно осакатяван за да се представи пред публиката.
28
7
 
8
 
! Отговори
61 преди 3 седмици
А помните ли гениалната мода за "ръкуване" с лакти, при която хората на практика се приближаваха лице в лице на двойно по-малко разстояние от нормално ръкостискане. На някой, който наложи това, мина ли му мисълта че при въздушно-капково пренасяне на вируса това увеличаваше вероятността от зараза 2 до 3 пъти?
27
1
 
4
 
! Отговори
До IQ 3.14 преди 3 седмици
Имаш проблем с четенето с разбиране Хората се разболяха, разболяват се, умряха и умират заради Чернобил по същата причина - информационно затъмнение и пропаганда. Имало авария в 4ти блок. Работи се по отстраняването на последствията. Фона се измерва и няма никаква опасност за населението. Всичко е идеално, само избягвайте марулите и децата да не играят в пясъчници, и ги миите тие ръце все пак. Седмица-две по-късно всичко е песен, населението може да ходи спокойно на почивки.
26
5
 
13
 
! Отговори
61 преди 3 седмици
"в китай за тва армията контролираше карантинираните и вдигнаха болница ".. защо мислите че Китай е различен? Всички световни правителства прегърнаха идеята да направят едно практическо упражнение по контрол на населението си. В повечето държави овцете със радостно блеене се съгласиха. В някои държави хора с незъкърнели мозъци всячески се скатаваха от мерките и, трябва да се признае, и институциите прилагаха тези мерки наужким или през пръсти. С гордост може да се каже че България беше от умните
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя чироз как не го тръшна спин и коклюш и Ковид :)))
24
3
 
7
 
! Отговори
До Другаря Си преди 3 седмици
Да, Ухан, от пазара, от прилепа. Наличието на американско спонсорирана лаборатория от 4-то (най-високото) ниво за изследване на корона вируси в Ухан е просто съвпадение, всъщност тази лаборатория е помогнала да се изолира вируса. То затова заваряваха врати на жилищни блокове там.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
бактериална инфекция ,а толкова заразна...
22
0
 
6
 
! Отговори
До другаря Си преди 3 седмици
Едната ми хипотеза е, че другаря Си е бил напълно информиран, какво точно се случва и от къде точно е излязло това, което се случва. Нещо като съветските другари на 26-ти април, 1986. Имали сме късмет, че вируса леко е отслабил на излизане от Ухан, както и някои хора са имали късмет, че радиоактивния облак не е минал над главите им, докато са марширували на манифестация.
21
5
 
8
 
! Отговори
61 преди 3 седмици
"Колеги ме гледаха с поглед смесица от неприятна изненада, презрение ..." ...Абсолютно! Тук в Англия никого не задължаваха но пропагандата и мозъкопромиването бяха като на Саракш. Облъчваха по телевизия, радио, SMS. На работните срещи 90% се обсъждаше как може да се прескочи реда и да се ваксинира по-рано. Няколко месеца по-късно като дарявах кръв една сестра ме пита дали съм ваксиниран и се изпусна да каже че предпочитат кръв от неваксинирани за тежки операции щото не давала "отклонения"
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
моя позната прихвана само седейки около дете които кашляше така,до 6 часа температура 39,кашлици,повръщане,същото като Ковид,за тестове плати 120лв.Варна.от старото поколение 67г.родена.
19
3
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
24, взе ми думите от устата. Не мога да повярвам какви Бай *** има след толкова време още да вярват в дядо Коледа (пардон Ковида). Този с минималния коефициент на интелигентност веровтно не вярва, а му плащат с налите пари от Банкя, но има и хора, които за да не си признаят че са сбъркали и със себе си и с децата си твърдвт *** Ковидът не. Ебила глупост
18
3
 
11
 
! Отговори
До IQ3.14 преди 3 седмици
Средно интелигентния човек (като мен) може да оцени една ситуация, след като вече се е случила. Високо интелигентния (като доц.Мангъров) оценява ситуацията на момента, а ниско интелигентния като теб не е в състояние да оцени ситуацията дори след като е преминала.
17
4
 
14
 
! Отговори
Боцко преди 3 седмици
Мангъра ги занулява всичките СЗО ***.Мангъра заслужава Нобел и орден стара планина.