Тагарев разкри кампания на политици: Не отивайте в армията, ще ви пратят в Украйна

МВР се фаворизира пред МО, категоричен е бившият министър
7 май 2024 11:16, Петър Бойчев
226
Тагарев разкри кампания на политици: Не отивайте в армията, ще ви пратят в Украйна
Снимка БГНЕС

Дупката в армията е близо 9000 души. Това разкри в интервю за NOVA NEWS бившият министър на отбраната Тодор Тагарев. Той обяви, че на хартия армията ни наброява 43 000 действащи и в резерв, но всъщност е с около 20 на сто под това число. На практика това означава, че над 8500 души са само на хартия.

"COVID-19 оказа сериозно влияние върху поемането на такъв тип тежки задължения, а специално за разликата между 2022 и 2023 г. факторът беше дезинформационната кампания срещу нас, кабинета и хората, които носят униформа – "не отивайте там, защото ще ви пратят в Украйна да воювате".

Тази кампания все още не е приключила и в нея участваха парламентарно представени политически сили. Те самите носят отговорност, че армията не е окомплектована както трябва“, заяви тогава Тагарев.

По негово мнение, кадровата криза отива и към желаещите за офицерската професия. "Срещу нас беше проведена много мощна дезинформационна кампания. Какъв беше ефектът?

В сравнение с 2022 г. имаме с 35% по-малко кандидати за НВУ и реално имаме 45% по-малко курсанти в първи курс. Местата, които се попълниха са 22%. Тези кампании се водят и от сили вътре в нашето общество. Така че искаме, или не искаме, няма как да не обръщаме внимание на този проблем", разкри наскоро вече бившият министър на отбраната.

Сега Тагарев обяви, че успокояващото е, че "поддържаме обаче пропорционално по-голям личен състав в сравнение с по-големи страни като Германия".

По негови думи, има фаворизиране на МВР пред МО. Това е огромен проблем за армията, защото се отразява и на заплащането на служителите, коментира той. Бившият военен министър допълни, че ще бъде необходимо да се дават още средства за отбрана.

"След агресивните действия на Русия стана ясно, че отново трябва да поемаме по-голям дял от гаранциите за своята собствена сигурност, това е обща политика на НАТО", коментира Тагарев и обяви, че "системата ни за защита срещу руско невоенно влияние не е достатъчно добра".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от Общество
Година след смъртта на Явор и Ани: Граждани отново организират протест
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ / НАТО/ , нямат приятели , имат само ИНТЕРЕСИ / самите ТЕ го казват / !
150
7
 
0
 
! Отговори
Тайландец преди 3 седмици
На дръпнатите очички им пари под дyпeтaтa и нищо не могат да направят. Забрави за Тайланд. Това е отделна държава, като Украйна, Кувейт и т.н. На Поднебесния няма да му се отвори парашута, а и в момента вси чайнизки банки НЕ работят с руски постъпления и масово закриват руските акаунти. Що тъй никой не ви eбaвa?
149
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Баце и Пеевски си имат държава , някой досеща ли се коя е тя !
148
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ФАКТ:НАТО /САЩ / , без войни не могат да СЪ-ЩЕ-СТВУ-ВАТ !
147
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това лице е за Военен Трибунал!
146
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Враг на СеСеСеРе....Алоо , ългария отдавна е ПРОДАДЕНА , за каква държава говорим , и ''КОЙ'' ще защитаваме ,... а кой е ''КОЙ'' ---Пеевски и Баце ....ТЯХНАТА ЛИ ''ДЪРЖАВА ДА ЗАЩИТАВАМЕ'' .Айде по-настрани , че правиш сянка !
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Враг на СеСеСеРе...Ако не в Украйна , то назрява И Тайланд !НАТО няма спирка . Мислиш ли че , като свърши войната в Украйна ЩЕ НАСТЪПИ ---СВЕТОВЕН ''МИР'' !?
144
4
 
4
 
! Отговори
Враг на СеСеСеРе преди 3 седмици
156 казва: "...а системата ни за защита от американско невоенно влияние..." /// Е па що не си запазихте гибердясалата сесесерейница, та сте се paзпъpдяли и умирисали на борш форума?
143
14
 
5
 
! Отговори
До 157 преди 3 седмици
Да, изпращат ги! Така както навремето изпращаха наши солдати да се бият в Чехословакия срещу народа карашик с руските cвoлoчи. Варшавският ви договор даде фира, СеСеСеРейницата ви, също. Така че е нормално да се бием с НАТО срещу враговете на България, а такива като тебе ще бъдат разстреляни в аванс. Дерзай!
142
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия *** да вземат да се скрият някъде, преди да са ги изритали с шутове скандално опсаните приказки за война, които ръсят. Ще си оставят младите хора професиите и живота, за да пълнят вмирисаните казарми, да затъпяват и да изпълняват командите на разни ***.... Страхотна идея е и в нация с все по-малко работна ръка и все повече пенсионери да занимаваш младите хора с глупости. Още една причина да си биеш шута от тая к*чина наречена държава. И какъв е скритият подтекст? Осрахте се в Украйна и сега ви трябва пушечно месо да бранят шиши и тиквун ли?
141
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Независимо от продължителността, поделението или обучението: Казармата е абсолютна загуба на време! Нищо не оправдава тази загуба! Няма никакво значение какво знаеш! Казармата е пропаднала форма на унижение и разврат! Колко хора биваха изнасилвани, започнаха да изпозлват наркотици, или бяха убити... знаем всички много добре! Казармата е място за хора без никаква стойност и да имат власт да си чешат егото. Нищо повече, нищо по-малко! Има професионална войска. Да се оправят както могат! И без това нищо не могат :)
140
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв дълг, каква Родина бе? Стане ли война в България, тоест само да подуша, че ще стане и веднага изчезвам за Аржентина или Перу. Този свещен дълг да се бият и умират оставям на тежко татуираните с ликове на Ботев и Левски по прасците патриоти :))) Ще се бия аз за някаква скапана държава, дето нищо не ми е дала, не че и искам нещо де. Аз всичко сам съм си постигнал. Защо да мра, вместо да си правя кефа някъде на спокойно :)))
139
3
 
8
 
! Отговори
Трябва ни и система преди 3 седмици
За защита срещу украински агенти.Тагаренко до квото не се докопа, това не изпрати натам.
138
2
 
8
 
! Отговори
Коко преди 3 седмици
Трябва да си клиничен иидиот за да рискуваш и косъм от главата си за защита на земите и богатствата на хора, които дори не познаваш. При заплаха от подобна ситуация аз съм първия който ще изнесе семейството си. Който има какво да защитава да върви да се бие
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Та кажат всички натовски министри какво отбраняваше България в Мали! Защо имахме хора там? Министерството се казва все още "на отбраната". Какво българско отбраняваха нашите военослужещи? НАТО е създаден от остатъците на нацистите, приютени в САЩ и в Сакндинавските страни.Първите му генерали са точно хитлеристки офицери. Висшите военни в България са длъжни да са наясно. Длъжни са и висшите политици да са наясно. От ентусиазирани суетни аматьори може да погине цялата нация.
136
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дали ще е в Украйна или дръгъде по света, все ги пращат някъде за американските ихтереси. Това не е българска армия вече, и министерството не е на отбраната. През времето на социализма, когато само веднъж, и то в съгласие с клаузите на Варшавския договор, се пращат бългаски военни части в чужбина, се оценИ по-късно като недостойна намеса във върешните работи на Чехословакия. Откакто сме в НАТО, все ту Индокитай, ту Предна Азия, като нищо и в Китай ще ги пратят, да *** за Тайван.
135
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
мхм, а системата ни за защита от американско невоенно влияние ...... изобщо не съществува, вече сме си продали и майките и бабите на американците.
134
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Още Веднъж - Тагаренко, ти ли си? Не се притеснявай, хората не са глупави, нито ти си много умен. Всичко за теб е ясно, казал.....не казал.......работа не върши. Съвсем ясно си го каза!
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия в НС и ЕС що не идат казарма 10 г.
132
5
 
0
 
! Отговори
Курава батка преди 3 седмици
Да отиват да се бият за тоя дето духа , тъкмо ще остане повече прясно ярешко за мен.