Тагарев разкри кампания на политици: Не отивайте в армията, ще ви пратят в Украйна

МВР се фаворизира пред МО, категоричен е бившият министър
7 май 2024 11:16, Петър Бойчев
226
Тагарев разкри кампания на политици: Не отивайте в армията, ще ви пратят в Украйна
Снимка БГНЕС

Дупката в армията е близо 9000 души. Това разкри в интервю за NOVA NEWS бившият министър на отбраната Тодор Тагарев. Той обяви, че на хартия армията ни наброява 43 000 действащи и в резерв, но всъщност е с около 20 на сто под това число. На практика това означава, че над 8500 души са само на хартия.

"COVID-19 оказа сериозно влияние върху поемането на такъв тип тежки задължения, а специално за разликата между 2022 и 2023 г. факторът беше дезинформационната кампания срещу нас, кабинета и хората, които носят униформа – "не отивайте там, защото ще ви пратят в Украйна да воювате".

Тази кампания все още не е приключила и в нея участваха парламентарно представени политически сили. Те самите носят отговорност, че армията не е окомплектована както трябва“, заяви тогава Тагарев.

По негово мнение, кадровата криза отива и към желаещите за офицерската професия. "Срещу нас беше проведена много мощна дезинформационна кампания. Какъв беше ефектът?

В сравнение с 2022 г. имаме с 35% по-малко кандидати за НВУ и реално имаме 45% по-малко курсанти в първи курс. Местата, които се попълниха са 22%. Тези кампании се водят и от сили вътре в нашето общество. Така че искаме, или не искаме, няма как да не обръщаме внимание на този проблем", разкри наскоро вече бившият министър на отбраната.

Сега Тагарев обяви, че успокояващото е, че "поддържаме обаче пропорционално по-голям личен състав в сравнение с по-големи страни като Германия".

По негови думи, има фаворизиране на МВР пред МО. Това е огромен проблем за армията, защото се отразява и на заплащането на служителите, коментира той. Бившият военен министър допълни, че ще бъде необходимо да се дават още средства за отбрана.

"След агресивните действия на Русия стана ясно, че отново трябва да поемаме по-голям дял от гаранциите за своята собствена сигурност, това е обща политика на НАТО", коментира Тагарев и обяви, че "системата ни за защита срещу руско невоенно влияние не е достатъчно добра".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от Общество
Година след смъртта на Явор и Ани: Граждани отново организират протест
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
5
 
6
 
! Отговори
Още Веднъж преди 3 седмици
За форумните пaпaгaли! Тагарев не е изказал подобно твърдение. Нaбийтe си го в kyxитe кpaтyни и спрете да ревете, като вдовици за ***.
130
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя е най-големия виновник, защото точно той и никой друг се изказваше агресивно срещу Русия винаги, готов да изпрати българска войска на фронта. Скоро, когато Русия съвсем нагъне украинците, очаквам да каже, че всъщност е имал пред вид войската ни да се бие срещу украинците. Фурнаджийска лопата.
129
4
 
25
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
Истината Тагаренко е, че докато беше министър и хората ти изнемогваха с мизерни заплати ти мислеше само за Украйна. Долен продажник
128
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 136 Пир по време на чума му се вика на това.народа мизерува,ама джуджака се прави на крал.
127
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Засрамете се български генрали ,адмирали министри и вся остлная ......Цял живот сте на издържка на българските граждани , цял живот на столово хранене .Това ли заслужават българите , да ги пращате на чужда война ? Вие сте срам за армията !!!
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ще отидеш ТИ Всички руски наколенки открито заявяват, че те няма да отидат, тъй че кого ще "плашите" с вашите опорки? Явно може да не се "отиде", според техните собствени думи.
125
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 144 Затова ли натовски самолети пето поколение пазят въздушното пространство на България когато се налага и се провеждат редовно учения между нашата и други европейски армии за подобряване на синхрона, защото "НАТО няма никаква грижа за българите"?
124
2
 
10
 
! Отговори
Ще отидеш ТИ преди 3 седмици
Ценностната система на запинявените евроатлантици - Пасито, Тагарчук, Шарлатанчо,Аню Ньойски,Запрянов...отдавна са заявени и декларирани. Само да им поискат и ще се посетят от престараване ноо... те лично няма да отидат в укровските окопи. Ще отидеш ТИ.
123
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен МО нищо не пази, само имитира. За деня на храбростта изпратиха цялата ни авиация - 3 самолета. Единствената грижа на МО е да прислужва на НАТО, а НАТО няма никаква грижа за българите, то е собственост на САЩ. Всички членове на това НАТО са де факто подчинени на САЩ техни прислужници от които нищо не зависи
122
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На церемонията по встъпване в длъжност на Путин бях потресен от моторите на екскорта. Нов модел руски мотоциклети "Аурус". Стигат 100 км в час за 3 секунди, максимална скорост 300 км в час, страхотен дизайн. Скоро ще ги пуснат за продажба, но цените са като за автомобил.
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МВР ПАЗИ МУТРИТЕ, МО ПАЗИ БЪЛГАРИТЕ.
120
1
 
9
 
! Отговори
Шарлатн-френска дума преди 3 седмици
Франция беше на церемонията за новия мандат на Путин иначе , ни се прави Макрон по ТВ то на много боен. ...
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В София листите на ГЕРБ за изборите се водят от трима милиционери - Борисов, Терзийски и Мл. Маринов. Млиционерите он сиеоново овладяха напълно и прокуратурата. България е една милиционерска държава, а от 1944 г. е известно, че народната милиция е железният юмрук на БКП!
118
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На снимката Тагаренко май е с мустаци тип Хитлер? Тоя явно не е с всичкия си...
117
3
 
16
 
! Отговори
БайГ аньо преди 3 седмици
Булгари трябва да воюуват заедно с руснаци срещту нео-колониалния агрессор и да измете всички национални предатели от държава, кои-то за 30 години съсипали и прецакали цялата страна. Къде се е видяло България в мирно (без война) и демократично време да загуби демографски 2-3 милиона съграждани. Срам за управниците.
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А НАП и ДАНС къде блеят. Кой изписва и получава заплатите на тези 8500 души от измисления щат.
115
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Току що приключи инагурацията на Путин. Страшно стилна церемония и явно сега се чудите какво кофти да напишете, но въображението ви изневерява. Затова пък глупостите на Тагаренка, поне отговарят на опорките.
114
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тагаренко трябва да бъде съден за национално предателство спрямо България. Даде всякакво годно оръжие на фашисткия режим и единствената му грижа беше чуждата територия Украйна. Дано Българите прогледнат и да сменим чуждия елит назначен ни от посолството с Български.
113
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 123 Нашите военни, които са чиста карикатура на военни ще ги навират в района на Одеса, та да може местните от българското малцинство, което сега подкрепя Русия, да преглътнат по-лесно румънската окупация на района. Един вид - ето на и ваши хора идват да ви набутат в новата Румъния, като се отказват от вас, както са правили винаги правителствата в България.
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От статията става ясно че "Дупката" на Българската Армия стои незапушена. Някой да земе да я запуши.