За какво да внимават работниците при сезонната работа?

Сънародниците ни най-често берат ягоди във Великобритания
7 май 2024 16:52, Инна Ангелова
13

Над 800 хиляди българи търсят рабта в чужбина, най-вече за сезонна работа. Те заминават най-често за Великонротания, където берат ягоди.
 
"Великобритания не е част от ЕС, но е част от общото европейско пространство. Тези 800 хил. души работят както в сектор "Селско стопанство", така и в строителството, и в транспорта на територията на ЕС. Това е т.нар. сезонна работа, която често пъти, ако не се съблюдават всички стандарти, може да доведе до сериозни опасности и нарушения на трудови права", каза Валентина Васильонова от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ в предаването "България сутрин".

Васильонова уточни, че допълнителните часове работа трябва да бъдат възнаградени по начин, който е разписан в договора.

"Преди три години беше създаден Европейски орган на труда - агенция към ЕК, която трябва да следи за превенция на злоупотреба с трудови права. Като наднационална институция има за цел да координира всички трудови инспекции на територията на страните и да подкрепя страните членки в свободното движение. Сезонната работа е част от свободното движение на работната ръка. Всички хора заминават с една задача - да се подпомогнат финансово", коментира Васильонова пред Bulgaria ON AIR.

Пред телевизията Васильонова каза още, че работата, която се приема, трябва задължително да бъде обвързана с договор. В него трябва да бъдат упоменати работното време, трудовото заплащане, извънредният труд, почивката и социалното осигуряване. В голяма част от страните има и колективни трудови договори, които договарят по-висока минимална ставка, ако работим на полето. Васильонова обясни, че ако подписваме договора в България, трябва да сложим подписа си върху документ на български език, но ако вече сме в чужбина, е редно да има някой, който да говори езика ни и да ни обясни условията.

"В голяма част от държавите членки, където има остра необходимост от работна ръка в сектор "Земеделие", работодателите предлагат възможност за настаняване - това работникът трябва да го знае преди да е тръгнал и да е се е информирал ясно", подчерта Васильонова.

Тя отбеляза, че българите проявяват интерес да работят най-вече в Германия, Италия, Франция и Испания, но все по-често виждаме и хора, които заминават за Холандия и Белгия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Общество
Българите шмъркат 200-220 кг кокаин годишно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Новозеландеца преди 1 седмица
До коментар 11 Тия чорбаджии на морето работи ти за тях , нищо не плащат само приказки по тв , а тия от Азия български знаят ли ? Кой ще им поеме билетите и визите ? Бг чорбаджията ли ? Хаха това са приказки за наивници , всеки който може бяга и се спасява.. докато нещата не западнат навсякъде ама то живота е кратък такаче и да вали и да вее им ми нее
11
1
 
2
 
! Отговори
800 хил. души гурбет преди 1 седмица
а що чорбаджиите от морето плачат за ратаи и взимат от азияИли да плащат като в испания макар и там да не взимат повече от 1000 евро чисто
10
1
 
3
 
! Отговори
До Основния съвет е преди 1 седмица
Tи някога стъпвал ли си в Англия, та толкова лесно приказваш? В Лондон масово се предлагат ставки близки до минималната. Рядко се намират свободно позиции за 15 паунда, а ти 20 не ги харесваш. Много филми гледате и някой ви разказва оцветени истории. Влез в някои от сайтовете за рабоота, като Reed, Monster, CV-library... и виж какво се предлага, а не говори наизус.
9
1
 
0
 
! Отговори
до 4-ти преди 1 седмица
Пазарлък за заплатата винаги има, дори в централна Европа. Нали за това се допускат тия сезонни работници, защото техните се пазарят за по-скъпо.
8
0
 
3
 
! Отговори
Илиян преди 1 седмица
Всяка седмица ни даваха фиш с заплащането. И да ви кажа, че вземахме колкото работниците англичани. Става дума за фабрика за месо до Плимут.
7
0
 
6
 
! Отговори
Илиян преди 1 седмица
Значи преди 20 години съм бил сезонен работник във Великобритания. Всичко си беше точно и по договор. Осигуровки, здравни и т.н. На края даже и данъци ни върнаха хората. Де бъдете загрижени за работниците в България. Във Великобритания закона се спазва, гледайте българия.
6
1
 
2
 
! Отговори
Сезонният преди 1 седмица
Най-смешното е че повечето агенция за Англия като ги питаш и те викат - ами визата си я поемате вие и билетите вие , и това е на 100 процента от местата за работа там , а аз и казвам добре аз като си поема 800 паунда за виза и билети каква ми в файдата да идвам ? При положение , че в Германия и Холандия ако тръгна ще платя само 200 лв за да стигна до там с автобус :)
5
1
 
3
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
на тях им е удобно да имат роби затова робството никога няма да бъде премахнато окончателно винаги ще има съвременно робство
4
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 1 седмица
Какво спазаряване бе аркадаш нали всяка държава в, Европата, си има минимално заплащане за, час или при нас тия закони не важат понеже сме втора ръка хора
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво значи да, внимават не важат ли същите закони и правила като техните граждани ние по долна ръка хора ли сме че да, внимаваме
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разликата между робите и българите в чужбина че им плащат иначе отношенията са чисто като господар и роб
1
3
 
3
 
! Отговори
Основния съвет е преди 1 седмица
да внимават и да не се спазаряват за по-малко то 20 паунда на час.