Кардиолог: Физическа активност и по-малко сол в борба с високото кръвно

Проблемът масово се неглижира, особено при мъжете, посочва Арман Постаджиян
19

Повишеното кръвно налягане остава водещ фактор, допринасящ за смъртността и преждевременното развитие на множество заболявания в световен мащаб. Данните са категорични - хипертонията причинява над 50% от случаите на сърдечни заболявания, инсулт и сърдечна недостатъчност.

"Сърдечно-съдовите заболявания продължават, а по нашите географски ширини са водеща причина за множество нехубави събития, които се случват. Разумно е човек да знае стойностите си на артериалното налягане. Малко ни убягва цялото това нещо. В повечето случаи се оказва, че им е съобщено за високото налягане. Това значи, че от тук нататък много неща трябва да се променят. Трябва да се приеме фактът, че това е едно многолико заболяване и то не минава. Това е нещо, с което ще трябва да се научим да живеем", заяви кардиологът проф. Арман Постаджиян в студиото на "България сутрин".

Според него можем да добием представа за средните стойности на кръвното си налягане като го мерим два пъти на ден в период от седмица.

"Кръвното е една променлива. Ако разберем това, ще можем по-спокойно да възприемем стойностите. Вярвам в инструмента, наречен домашно измерване на артериалното налягане в отсъствието на медицински специалист. В рамките на едноседмичен период по 2 пъти дневно, за да добием представа какво е, какви са средните стойности. Апаратите, които са с маншета в ръката, се препоръчват. Тези часовници за ръката със сигурност са бъдещето, но не и настоящето на правилното измерване, защото има много неточности. На хората, които приемат предикамент, е много полезно преди да отидат на лекар", допълни проф. Постаджиян за Bulgaria ON AIR.

Проблемът с кръвното налягане е често неглижиран и по-често срещан при мъжете, отбеляза кардиологът.

"Със сигурност възрастта е фактор. Факт е, че това, което наблюдаваме в нашата страна, е едно подмладяване от 40-50 години и то предимно мъжкият пол. Това е мъжко заболяване. Много често това се неглижира като проблем и после се учудваме от резултатите. Има медикаменти, които самостоятелно и в комбинация регулират състоянието", коментира гостът.

Проф. Постаджиян е на мнение, че е добре да сме физически активни, както и да избягваме солта в храната.

"Никога няма да сбъркаме, ако кажем лоша дума за солта. В хранителните продукти има прекомерно много сол. Категорично най-практичният съвет е това, както и да разширим физическата си активност", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Общество
Има епидемия от кражби от магазините, ръстът е до 70%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българите са най-пушещият народ и хора, на които не им пука за здравето - нито собственото, а още по-малко на околните. Чак като се докарат до неспасяемо положение, почват да се вайкат, но пак някой друг им е виновен - никога лична отговорност.
17
1
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 1 седмица
Лесно се казва да си активен но ако често те боли крака или си с *** или патерици и как да си активен как да ходиш и десет метра без да ти се завие свят
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е то хубаво Постаджан говори за спорт, ама трябва да се види кво кюфте е станал. Да намали плюскането по фирмените мероприятия
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя нищо не казва.Само реклама.
14
1
 
2
 
! Отговори
една жена преди 1 седмица
До Анонимен 13 Всички ще си отидем навреме, според отреденото ни. :) Изборът е между пълноценен живот в добро здраве и болки/ страдания, придружени от навици със съмнителна стойност.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Демек, да ми е трудно и безсолно за да умра сбръчкан, немощен и осмиван от младите. По-добре да ми е лесно, вкусно и да си отида навреме.
12
2
 
4
 
! Отговори
една жена преди 1 седмица
Напълно съм съгласна с Вас, че човешкото тяло е сложно устроено и е цялостна система. Голяма грешка на съвременната медицина е, че не отчита взаимовръзките между наглед различни органи и системи, а най-много - ролята на психиката. Има много експерименти, които не могат да бъдат обяснени, защото отделят изследваното от цялото. Преди всичко трябва да имаме наука здравеология, която да изучава работата на здравото тяло и да напътства хората как да поддържат здравето си, преди да са го изгубили.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До една женаПроблемът за високо кръвно може да е в следствие на други проблеми . Причините може да достигнат няколко десетки .Които водят до други проблеми.Изследванията са продължителни и заключенията не могат да се правят просто така.Човешкото тяло е много сложно нещо и колкото и добре да звучат убежденията на разни шарлатани с мислене на тарикат-автомонтьор"сменяме помпата и налягането се оправя" нещата въобще не са така.Може да е тумор,може да е атеросклероза може да да хормони... Сложно е
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно време при бай Тошо каква сол имаше. А сегашната е бъкана с натриев хлорид.
9
0
 
7
 
! Отговори
една жена преди 1 седмица
До Анонимен 8 Лекарствата не решават проблема, защото не отстраняват причината, а замаскират последствията от болестта. Никой не казва, че хипертоникът трябва да започне с прекомерна физическа активност. Трябва постепенно да възстановява и 4-те фактора. Много е важно храненето, като гладът е по-полезен от 80 % от храните, които могат да се купят в момента. Има комплекси от упражнения, които не натоварват сърцето по опасен начин и са подходящи за хипертоници.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има различни медикаменти при високо кръвно.Хипертоник с много движение хъмм единственото което ще си докара е удар.
7
4
 
7
 
! Отговори
много ясно преди 1 седмица
Докато българчето гледа не той да е добре, а съседа да е зле - няма спасение !!!!
6
4
 
5
 
! Отговори
С2Н5ОН диета течна преди 1 седмица
държи лекаря от теб далече.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Максимум месец... това качествена храна ли е? Това ни мори
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Съгласен съм за солта и движението напълно, но има още 2 важни фактора. Първият е стресът, който е бичът за българина. Стресът е фактор и за инсулт, инфаркт, за онкологични заболявания и т.нат. А човек който не знае дали ще може да си покрие сметките, лечението, обучението на децата и т.нат. как да не е стресиран. И вторият фактор е храната. Почти я няма чистата българска храна, особено в градовете. Ядем плодове и зеленчуци дето стават за седмица-две, месо от животни които стават за колене след
3
2
 
14
 
! Отговори
една жена преди 1 седмица
Общо взето, рецептата за добро здраве си е: физическа активност, диета, сън и преодоляване на стреса. Кажете и за кверцетина на хората с този проблем.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А каква по-конкретно физическа активност ? Бачкаторти кат са физически активни по 8 часа на ден брои ли са ? Или статията се отнася самно за администратори и служители ?
1
0
 
22
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 1 седмица
Спокоен живот и липса на стрес, нерви и *** - най-добрата рецепта за борба с високото кръвно!