Очаква ни демографска пустиня, ако не се раждат повече деца

Проблемите ще се решат с нарастване на раждаемостта, смята проф. Надежда Илиева
14 май 2024 21:30, Инна Ангелова
576

Страната ни е изправена пред четири тежки демографски проблема - свръхвисока смъртност, драстичен вертикален демографски дисбаланс, драстични териториални дисбаланси и висок процент неграмотно ромско население. Какво трябва да направим за да неутрализираме тези проблеми и защо населението ни продължава да се топи?

"Първият сериозен проблем е свързан с много високата смъртност. През 2021 г. е 21,7 промила, което е по-високо от средното за Европа. Не можем да виним само Ковид пандемията. Високата смъртност се дължеше и на това, че хората не ходят редовно на прегледи. Средната смъртност за Европа е 15 промила. Тази разлика от 6 промила в коефициента на смъртност е доста сериозна. В България последните години раждаемостта е 8,5, което е съизмеримо с европейските страни. В Европа тя се движи около 10 промила", заяви ръководителят на секция "Икономическа и социална география" в Департамент "География" към БАН проф. Надежда Илиева в студиото на "България сутрин".

Според нея проблемът с демографския дисбаланс може да се реши с нарастване на раждаемостта.

"Вторият проблем е така нареченият вертикален демографски дисбаланс, или отношението между способно, подтрудоспособно и надтрудоспособно население, като в подтрудоспособно се отнасят около 14% от населението, а на надтрудоспособното е 26,5%. Дисбалансът може да се оправи единствено с нарастване на раждаемостта, за да може да има повече попълнения в подтрудоспособното население. Това е свързано не само с осигуряването на детски градини за децата, но и с ценността на семейството и репродуктивните нагласи", допълни проф. Илиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ръководителят от БАН сподели, че след 20 години се очаква повече от половината от странта ни да представлява демографска пустиня. Това е т. нар. “хоризонтален дисбаланс”, който започва още от Втората световна война.

“Има един показател, наречен гъстота на населението. Приема се, че под 10 души се смята за демографска пустиня. За съжаление само след 20 г. около 2/3 от страната ще представлява точно такава демографска пустиня. Само след 10 години между 880 и 900 села ще бъдат обезлюдени", коментира гостът.

Проф. Илиева подчерта, че промените, които се правят за подобряване на образованието при ромското население, настъпват бавно. "Разработила съм статия с прогноза за образователното равнище при ромското население. През 2021 г. само 0,8% от ромското население е с висше образование. При средното образование също не виждаме някакъв прогрес. Със средно образование в момента са 14,4%. Да, правят се много сериозни политики за подобряване на образованието при ромското население. Но акумулирането на тези промени се очаква да настъпи много бавно", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


576
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
12
 
! Отговори
Zemedelec преди 4 месеца
Ама имотите поскъпват!
39
12
 
12
 
! Отговори
Пфф преди 4 месеца
Българите са изключително мързеливи, особено младите. Само тук го има това да стои при мама и тате и до 30 годишна възраст да е поработвал не повече от 3 месеца на едно работно място, защото нямало развитие, или работата била много, или той/тя защо е учил виШу, за да работи не по специалноста си. Затова нямат и деца, защото след 30 години, вече 2/3 не могат да имат заради репродуктивни проблеми.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ги правят пък каквото стане , нали??
37
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз имам приятел, има три деца, три момичета. Гледат си ги. С жена му работят, не се оплакват. Даже викат, че и за четвърто мислят, за момченце уж. Не са богаташи, но се трудят и не се оплакват из сайтове.
36
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не се безпокойте, ромчетата ще се грижат за вас на стари години.
35
4
 
8
 
! Отговори
до Унгария преди год преди 4 месеца
2021 - 93 039 2022 - 88 491 2023 - 85 200 януари-март 2023: 21 267 януари-март 2024: 19 289. Толкова за прехвалените в цял свят мерки на Унгария.
34
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абсолютно всички проучвания сочат че има директна корелация между правата на жените и демографската криза. Колкото повече права имат жените и колкото по образовани са толкова по малко деца раждат. Няма връзка с икономическото състояние и богатството. Затова в момента има много богати и развити държави които са катастрофирали демографски. На практика целия западно ориентиран свят е в криза. В държавите където жените имат малко права няма демографска криза. Раждат по 5-6 деца средно.
33
1
 
20
 
! Отговори
даже Робството в САЩ преди 4 месеца
беше по-добра система - робовладелецът, те храни, те облича, дава ти подслон, гледа децатата ти за следващо поколение роби, а сега - ти си плащаш за храната за дрехите, взимаш 30 годишен заем за да си плащаш за дома, а на всичко отгоре се очаква и от някъде да извадиш пари и за да деца отглеждаш,че Капиталистите и Лихварите да имат и следващо поколение - това е Отвъд Робство, дори и отвъд Аушвиц - щото и там все пак ги хранеха и обличаха безплатно!
32
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"С отварянето на границата за няколко години около 3 мил знаещи, можещи търсещи българи напуснаха." - 2.7 милиона от знаят да карат ТИР, могат да мият чинии, да сервират кафета, да берат ябълки и ягоди, да събират колички с продукти в супермаркети, и да бършат задните части на пенсионирани англо-саксони. Толкова по въпроса за можещите и знаещи имигранти.
31
17
 
7
 
! Отговори
Една жена преди 4 месеца
Няма как да направя деца на "мъж", който не е бил в казарма. Исрено Ваша - Мария 50 годишна, бездетна защото няма да ражда деца, които ще живеят в държава състояща се от безгръбначни чехълчета.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държава пълна със продажници не заслужава да съществува
29
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С детски от 45 лева или не знам точно колко са детските добавки, може да се купи само едно нищо за детето. Докато на Лена майчинството е 10 000 лева, тя да увеличава раждаемостта на парапета всяка година! Десет деца спокойно може да роди.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Връщали се били неудачниците........РОБИИИИИ НЕЩАСТНИ, заслужавате си края
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-добре пустиня отколкото Бангладеш.
26
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Моята дъщеря отиде да работи в Германия, намери си работа като счетоводител там. Залюби се с немец и си живеят живота. Две деца имат, казва, че е лесно там да се гледат, държавата много помага на млади семейства. Сега и за трето плануват. Ако беше в БГ, сега сигурно щеше още да се лута къде да търси добро заплащане. Единственият минус е, че рядко си идват.
25
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През 1944 г стандарта на живот у нас е по-висок от този в която и да е от съседните ни страни. През 1989 г стандарта на живот у нас бе далеч по-нисък от този ,не само в съседните страни, а и въобще спрямо цяла Европа. С отварянето на границата за няколко години около 3 мил знаещи, можещи търсещи българи напуснаха. Днес средната възраст у нас е над 45 год.Връщат се неудачниците или пенсионерите.Българският етнос изчезва .
24
5
 
21
 
! Отговори
До 16 преди 4 месеца
Да, ама ние тези пари ги пращаме на Украйна. Не се подпомагат майките.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Време е да изтечете във мръсния канал продажници депутатски.
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Цивилизованите общества не се отличават с голяма раждаемост. Колко деца ще имат решават не държавата, а онези, които ще ги гледат, ще се грижат за тях." - замени цивилизовани с опитомени или скопени и си топ. Виж, англичанките не раждат, но за сметка на това са на първо място по изнасилени от цветнокожи в цяла Европа. Цивилизовани та дрънкат! Следват ги шведките, които също не раждат, но за сметка на това редовно барат корана след 2 шамара в някоя тъмна уличка. ;)
21
1
 
5
 
! Отговори
само така преди 4 месеца
*** във властта няма да има кой да cмyчaт. хи хи хи