Владимир Величков: Войната е в нова фаза, Украйна губи нови територии

Грешка е да не се взимат насериозно заканите на Путин, смята военният експерт
467
Владимир Величков: Войната е в нова фаза, Украйна губи нови територии

Войната в Украйна продължава, говоренето на политиците ескалира все повече. Има ли кой да говори за мир, докъде могат да стигнат руските закани, как се отразява войната на европейските икономики и може ли изборите за европески парламент да повлият на хода на войната? Dnes.bg разговаря с оръжейния експерт Владимир Величков. От 1992 до 1998 г. той е шеф на дирекция "Контрол на търговията със стоки и технологии с възможна двойна употреба" в Министерството на икономиката. Бил е директор на Дирекцията "Международно контролирана търговия" в Министерството на икономиката и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

Войната навлезе в нова фаза, Украйна получи военна помощ. С какво разполагат двете страни като въоръжение и ще промени ли това хода на военните действия?

Ако трябва да направим анализ на въоръжението, в момента най-много се обсъжда изпращането на F-16. Хубав, но стар самолет. Няма да свърши работа срещу въздушните сили на Русия и нейните Су-35 и МиГ-31. ПВО на Русия е на много добро ниво и според мен те няма да допуснат да излетят, камо ли да нанасят удари по цели във вътрешността на страната. Все пак трявба да се има предвид, че F-16 могат да носят ядрени оръжия. Руските Су-35 имат по-добри радари и прехващат от по-голямо разстояние, той е по-маневрен и може да лети на по-висока височина. Руснаците имат ракети, които свалят самолети на 300-400 км. Самолетите, които могат да се сравняват със Су-35 и МиГ-31 са F-22 и F-35. Но аз силно се съмнявам този модел самолети да бъдат предоставени на Украйна.

Важно е и откъде ще излизат тези самолети. Ако ги базират в Украйна, те ще бъдат ударени още на летищата. Ако тръгнат да излитат от бази в Румъния или Полша, просто ще ги ударят и там. Ето как може да се доближим до световен конфликт. И тук изниква въпроса дали ще се задействат прословутите членове на НАТО, при положение, че тук не става въпрос за защита, а за нападение от натовска държава. Въпрос на тълкование, но сме много близко до световен конфликт.

Какво използват като артилерия? Тук руснаците имат голямо превъзходство - използват БМ-21, БМ-30, "Торнадо Г" и "Торнадо С", отделно ползват и "Искандер", който е аналог на ATACMS.

Да, войната е в нова фаза, но тя води до още загубени проценти украинска територия. В момента Русия напредва, пред Харков са. Според мен докато не вземат Одеса, Николаев и Харков, Русия няма да спре. И ако някой има благоразумие, трябва да седне на масата за преговори, за да не се загубят още украински територии.

- На срещата на НАТО в София обаче за първи път чухме нова заявка - "ще помагаме на Украйна до победата". Може ли конференцията в Швейцария да изиграе роля и да се стигне до преговори за мир?

Дефиницията на НАТО показва, по мое лично мнение, недалновидност и безрасъдство от страна на някои лидери. Колкото до Швейцария - там ще се съберат едни лидери, ще обсъждат, ще гласуват, но те така или иначе могат да го направят без конференции. Да не поканиш участващите в конфликта и да смяташ, че може да го решиш - на мен ми се струва абсурдно. Нищо няма да се промени. Важно е какво решение ще се вземе, когато Украйна и Русия са заедно на масата.

- В същото време в Русия смениха министъра на отбраната и направиха чистка във военното министерство...

Да, новият министър не е военен, а опитен финансист. Явно идеята е да заработи още по-добре цялата военна индустрия, като се готвят и за сценарий, при който официално се намесят войски на НАТО. Тогава вече отиваме към Трета световна война.

- Путин заплаши някои европейски държави, които са гъсто населени, да внимават с решенията, които взимат. Заканите на Медведев съдържат и ядрени оръжия. У нас политиците обаче са категорични, че няма заплаха за България. Какво е вашето мнение?  

Да, Медведев е по-краен, но има една българска поговорка "Думам ти, дъще, сещай се, снахо!". Голяма грешка е да го неглижират и иронизират. Когато вече и президента го казва е още по-голяма грешка. Каква е реакцията на държавите в Европа? Унгария заема все по-крайна позиция срещу войната, при Словакия и Австрия е същото нещо. Италия също иска да се отдалечи.

- Германия и Франция, двете най-силни страни, обаче са на другия полюс...

Да, учудва ме, че лидерите на тези държави не са учили история. В Германия видимо се готвят за война, след като е призовала да бъдат регистрирани и ангажирани 900 000 резервисти. Говоренето във Франция също ескалира. Това е много опасно и дано не се стига до световна война. Във военно отношение - ракети, носители с ядрени заряди, Европа има малък шанс срещу Русия. Няма начин те да победят, само ще стане по-лошо. Ако се започне пряк конфликт на тези държави с Русия, ще доведе до намеса и на Китай, Индия, Иран...

- Политиката на Китай не показва някакво желание за намеса, още повече, че в Азия ще нараства напрежението заради Тайван?

Привидно е така, но заедно с Русия правят сериозни учение. Относно Тайван - това ще е следващият конфликт след Украйна, може дори и да съвпаднат. И според мен няма какво да спре Китай да си го вземе.

- Вие сте кандидат за евродепутат, могат ли европейските избори да променят военната картина?

Това е изключително важно гласуване за България и Европа и бих призовал всеки да отиде до урните и да пусне бюлетина. Според мен в Европейския парламент ще настъпят глобални промени. Какво се случва във войната досега - Русия бавно си завзема територия, Украйна губи територия, докато европейските държави губят икономически. В Германия икономиката върви катастрофално надолу, Франция е стъпила на същия път. Загубиха си влиянието и колониите в Африка. Дано не достигнат до някакви крайности...

Още по темата
Отварям една скоба - БРИКС става все по-силна, мястото на България е там. Там са суровините, там са полезните изкопаеми, там са зърно и храни. Какво остава за другите държави? Нищо, само САЩ и Япония са силни икономики.

Ще се оформи сериозен блок срещу войната в ЕП. В момента европейските държави се изтощават. Въоръжението, което дадоха, изпразни складовете им, а те не се пълнят за една-две седмици. Предстои важна битка, важно е и от България кои ще станат евродепутати. Да заемат позиции в интерес на България, а не да играят ролята на подчинен. В което не съм убеден.

- Ако се вгледаме в социологията, единствено евродепутати от БСП и Възраждане биха били против войната?

На пръв поглед е така. Но БСП имаха министър на икономиката, който разреши толкова много оръжия за Украйна, колкото никой след тях не е правил. "Възраждане" не са били във властта, за да имам преки наблюдения, но все пак имаха странни гласувания в парламента.

- Важна е цялостната политика на ЕС, а тя е подкрепа на Украйна. Едва ли ще има сериозни размествания в европейския парламент...

Ако се вгледаме какво се случва в момента и приемем, че няма да се достигне до конфликт между НАТО и Русия, какво ще се случи? Ще минат месеци и Европа ще изпита изключителни затруднения за суровини и зърно. Досега Русия и Украйна бяха най-големите износители на зърно, а ако войната следва досегашния си ход, може да се окаже, че основният ще бъде само Русия. Колко европейски държави могат да задоволят нуждите си от зърно? България и Италия. Газта ще бъде също голям проблем, една-две по-тежки зими и ще се усети икономически. Може би чак тогава биха настъпили някакви промени в ЕП и политиката му.

- Досега също имаше тежки прогнози след елиминирането на руския газ, как няма да оцелеем, а то се получи точно обратното - цената му е дори по-ниска.

Държавите в Европа се справят, но каква цена? В Германия много предприятия затвориха, а други се изнесоха към САЩ, икономиката е надолу. Зимате не беше студена, а газохранилищата са пълни наполовина. Тези проблеми, за които говоря може да станат след година, след две, не е процес, който става на момента. Тези процеси рефлектират върху европейските икономики. Но явно лидерите не искат добър живот за европейците, а да поддържат войната.

- Агресорът е Русия, как да обясниш на някой украинец да се раздели с половината си държава, за да спре войната?

Това е съвсем друга тема, която е обяснявана много пъти - как се стигна до този конфликт, защо започна войната и как можеше да се избегне. Спомняте ли си момента, в който руските войски бяха стигнали Киев? Навсякъде се твърди, че били изтласкани, а те се изтеглиха, защото трябваше да има мирно споразумение, което така и не се случи. Да не пренебрегваме и факта, че в тези територии рускоезичното население е над 80%. Много е тежък този конфликт и можеше въобще да не се стига до него. Големият въпрос е дали НАТО ще си остане защитен блок.

- НАТО казва "до победа на Украйна", Русия няма да отстъпи завзетите територии, Зеленски ще се бори за връшането на всички земи, включително и Крим... Къде да видим индикация, че някой иска да преговаря за мир?

Не знам дали има отговор този въпрос, безумието ги е обхванало всички. В САЩ печелят от тази война, признават си го техни конгресмени. 80% от милиардите, които се отпускат на Украйна, остават в тяхната икономика. Тях не ги интересува Европа, което ме учудва, защото това им е "вярното куче". Този конфликт е между Русия и Украйна, да не се връщаме в историята как е създадена Украйна.

- Става въпрос за нападение над суверена държава...

Да, но ако се проследят исторически нещата, включително и осемгодишния конфликт в Донецк и Луганск, истината трябва да се гледа от различни точки. Ако се върнем на други войни - някой може ли да оправдае САЩ за войните във Виетнам, Либия, Ирак, Сърбия? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


467
Още от Общество
"Ела и ти" - рампата, която показва на трудноподвижните хора колко красив е светът
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
369
18
 
11
 
! Отговори
Справедливия преди 2 седмици
А ти Владимир Величков си тотален некомпетент и Л***йнар! Че онзи кремълски плъх ще падне, ясно е, но такива *** като теб са доста вредни за дишане!
368
21
 
17
 
! Отговори
Величков е лузър преди 2 седмици
който си няма никаква представа за войната в Украйна... Украинците отлично знаят защо искат Ф-16, а тоя пpoфаaн седнал да ми сравнява самолети при положение, че си няма идея как ще ги използват... Естествено първо ще се унищожават ПВО на фашистите и едва тогава Ф-16 ще върши работата си.
367
10
 
7
 
! Отговори
Препатил преди 2 седмици
@ 366 Ясно е, че си зомбиран слабоумен. но поне не се излагай пред публика! Смирненски го е написал много добре - "атовете кат се ритат, ний магаретата мрем !!"
366
8
 
15
 
! Отговори
ясно преди 2 седмици
Тази война се превърна в истински лакмус да проявяване на кгб агентите .И то без никакви 3усилия от страна на ДАНС доно си ввзползват от подаръка и си приберат клиентите
365
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
я какви хубави буzки е е напълнил тоя 4000ник
364
8
 
8
 
! Отговори
:\ преди 2 седмици
Къде ги намирате тия анимационни герои :D
363
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кво ме интересува тая тъпня. България без война е на изчезване, но никой не го интересува.
362
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Владимир Величков: Здравейте, аз съм копейка и сега ще ви изрецитирам едни опорки...
361
10
 
23
 
! Отговори
ташунка витко преди 2 седмици
F16 е пълна летяща каруца , която е създадена 1976 година на почти 50 години да се противопостави на Миг 21 и пак не е по-добра от него.Нашите нарязаха Миг 21 заради рециклирани F16 , защото американците няма къде да ги хвърлят за скраб.
360
9
 
17
 
! Отговори
Украйна е вече преди 2 седмици
Колкото Косово по територия.
359
19
 
12
 
! Отговори
Номер2 преди 2 седмици
***! Путинофилистик!
358
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да нали се хвалят че са си спасили вей байрака
357
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Марш на фронта евроатлантици залухави марш там да се биете за територията 404 ,кухи ***
356
16
 
24
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 седмици
Нахилен папуняк с празна чутура.
355
38
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този Владимир Велков действа като открит руски агентЗащо вече не е в затвора дървения комунист...
354
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аватар, платена твар,тръбичка хаха
353
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аватар *роатла*знаем те хаха
352
5
 
9
 
! Отговори
Аватар преди 2 седмици
Това е втори опит за неговото освобождаване от този пост.Преди година, след като Лидия Шулева наследи Николай Василев като министър на икономиката, тя преназначи Величков от директор на Дирекция "Военно-икономическо сътрудничество и международно контролирана търговия" в главен експерт в нея. Беше му подготвена и заповед за напускане. В деня, в който трябваше да му бъде връчена, Министерството на икономиката посетиха министърът на отбраната Николай Свинаров, заместник-председател на НДСВ, и оръжейният търговец Николай Гигов. Същият ден заповедта на Владимир Величков беше изменена. Променен бе
351
3
 
4
 
! Отговори
Аватар преди 2 седмици
През последните години Хан Аспарух била толерирана от високопоставени държавни служители, близки до управляващата тогава партия НДСВ. Единият от тях Галин Генов, по това време е бил експерт в Дирекция Военно икономическо сътрудничество и международно контролирана търговия в Министерството на икономиката. В комбина с Генов действал и още един отговорен чиновник от министерството секретарят на Комисията по експортен контрол на специалните стоки с възможна двойна употреба и неразпространение на оръжията за масово унищожение Владимир Величков, освободен впоследствие заради подозрения в ***
350
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма по-добри от Абрамси, Леопарди, Страйкъри, Брадлита и ...Ф-16...за подпалки обаче хахахаха всеки, който вярва в глупостите на НАТОДжендерастчетата е един вдлъбнат КънтърСтрайк играч, който автомат не е виждал. Абрамсите икзарват не повече от 1 час в реални бойни действия....за това ги крият. Брадлита още по=малко а в момента Москва има повече Леопарди като трофеи отколкото Европа! Ф-16 ката е един супер скъп таралясник, който Европа ще купи за кефа на САЩ!