Облачно и с валежи в Западна България в четвъртък, по морето – слънце

На места ще има условия и за градушки
26 юни 2024 17:15, Красимир Ангелов
0
Облачно и с валежи в Западна България в четвъртък, по морето – слънце
Снимка: БГНЕС

През следващото денонощие над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Най-интензивни ще са явленията в северозападните райони. По време на развитието на конвективната облачност вятърът временно ще се усилва. В източната половина на страната през нощта ще е предимно ясно, утре - предимно слънчево. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури в страната ще са от 27°-28° в западните райони до 33°-34° в югоизточните, в София - около 28°.

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще се понижава.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток. Максималните температури ще са 24°-27°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала, вечерта ще се усилва.

Над планините в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, в западните райони - мощна. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, който по време на конвекцията временно ще се усилва. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра - около 16°.

В петък над Западна и Централна България въздушната маса ще остане неустойчива и отново ще се развива купесто-дъждовна облачност, но явленията ще намалеят по обхват и интензивност. На много места в западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Остава и с повишена вероятност за локални интензивни явления и градушки, по-голяма в Рило-Родопската област.

Максималните температури ще са между 29° и 34°. В Източна България ще се задържи слънчево със слаб до умерен вятър от изток-югоизток.

В събота ще бъде слънчево, следобед над планинските райони с незначителна купеста облачност. Температурите ще се повишат с 1-2°.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Снимка на деня
Времето днес: На места валежи и бури, на места - жега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари