Над 10 млрд. лв. под дюшеците - риск за балонизиране на имотния пазар

Има растеж на покупателната способност на българите, каза Георги Ангелов
26 юни 2024 07:03, Елка Василева
218

Приемането на еврото ще накара хората да обменят недекларираните си пари, което ще породи бум в продажбите на стоки и недвижими имоти. Очаква се това да започне около шест месеца преди датата за присъединяването на България и да продължи в месеците след това. Виждаме вече колко много растат продажбите както на дребно, така и на жилища. Но все още не може да говорим за балон на имотния пазар, а по-скоро за риск от балонизиране. За обслужването на около 30-40% от ипотечните кредити отиват около половината от доходите на кредитополучателите им. В условията на най-ниските лихви по ипотеките се поставя въпросът за обслужването им, ако те се повишат, това коментира Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Има растеж на покупателната способност на българите, който продължава и тази година. Това означава, че догодина данните ще покажат още по-добри резултати, каза Ангелов. Това се дължи на продължаващия ръст на доходите и намаляващата инфлация. Той допълни, че страната ни ще продължи да настига средноевропейското ниво, въпреки бавните темпове.

Целия коментар гледайте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ги крият в банките понеже банките им искат по 6 лева да си изтеглят малко пари. Една стотинка лихва не дават банките, но има много такси за услугата парите да са в банка. Излиза много на загуба да си държиш парите в банка.
47
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А за парите в бурканите нищо не казва. От утре минават да броят парите в БурканБанк. Следващата седмица започват да броят парите в металните кутии от сирене. В момента 3265 багера тръгват към селата около София. Ще копаят докато ударят дъното.
46
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо хората да влагат парите си в банките? Първо банките отдавна не давах лихва, че работят с парите им, второ банките играят със застрахователи условията им не удовлетворяват . А вземеш ли пари от банка лихвите до облаците.
45
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами нали сте все тарикати, та 2-3 лв такса има да си ги държиш в банка, но не можеш да си ги изтеглиш без да платиш процент, както и при плащане на големи суми по банков път. Живял съм в чужбина, за обикновена сметка никой н ти иска нищо, освен ако не печелиш от влога.
44
4
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Трябва да има под дюшеците милиарди, защото как иначе нашите братя роми ще карат Мерцедеси и ще си строят триетажни кооперации :))) ПенЦионерите трябва да хвъргат пачки от балконите, в гроба ли ще си ги носят тези пари :))))))
43
1
 
27
 
! Отговори
Експерта преди 3 месеца
Ето това същото плашило говореше за Балона което е факт че ше се спука , а колкото до имотите пълни глупости то и сега ако тръгваш да купуваш левовете се пробират в Евро понеже цените на Имотите незаконно се обявяват в Евро тоест плащаш в левове x 1.95
42
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой минава и тараши дюшеците? С машинка ли броят парите или ги теглят с кантар?
41
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не спряха да плямпат глупости и да психясват хората!!!!!
40
4
 
9
 
! Отговори
Мими преди 3 месеца
Не разбирам защо въпреки че темата на статията е икономика, повечето коментатори говорят за секс.
39
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво пречи да си обмениш парите и да си ги сложиш обратно под дюшека, ако искаш? Не е задължително да купиш имот, който ще стои празен, понеже всички така правят, като съберат пари...
38
2
 
29
 
! Отговори
Fool преди 3 месеца
Ейй един да си признае и то пред всички най-после, че имотния пазар е България не е нищо повече от пералня за пари. Не декларирани пари позволяват на пишман строители да перат ли перат, само не мога да разбера, защо просто не се дръпнат купувачите? Нека крадливите *** се чудят как да изперат 10 милиарда из под дюшека...
37
1
 
36
 
! Отговори
Бъ преди 3 месеца
Пари няма, защото никой нищо не произвежда.
36
3
 
21
 
! Отговори
Бъ преди 3 месеца
С или без евро в България пари няма. Това е положението.
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рай за телефонните терористи. Сега като започнат да обменят пари на баби и дядовци ще изгорят много с фалшиви евро
34
5
 
6
 
! Отговори
Фъ преди 3 месеца
Докога на ид@@ио@@ти ще давате трибуна за изява в този вестник?
33
3
 
17
 
! Отговори
Жъци преди 3 месеца
Този от статията не е икономист а глу@@па@@к. Маскирал се е като икономист.
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко още ще го балонизирате , измамници ?
31
4
 
17
 
! Отговори
Балона преди 3 месеца
Ше се спука
30
3
 
20
 
! Отговори
моля ??? ... преди 3 месеца
Аве ко работите виЪ, че купувате къщи по 800 000 EUR ... как се е повишила покупателната ви способност ... ?? Имало риск и от балон ?? :) :( .. аре стига ве кога ... ?? на цени от 5 000 000 евра за апартамент ??
29
8
 
27
 
! Отговори
Изкуствен балон преди 3 месеца
за имотите. Заради въвеждане на еврото. Целта е след като натресат еврото, да кажат няма инфлация. Реално инфлацията стигна до СТО ПРОЦЕНТА за 3 години. И всичко, заради въвеждане на еврото. Затова не слагат таван на цените, като Хърватия. С еврото спекулантите ще вдигнат още цените. Хазната ще се пълни. А народът ще плаща. Гответе се за забрана на ДВГ, умни градове, синтетични меса. Зеленчуци невидяли слънчева светлина. Брашно от бръмбари и ГМО. Индивидуални въглеродни отпечатъци. Смяна полове