Благодарение на "Капачки за бъдеще": Всички кувьози от миналия век у нас са сменени

Лазар Радков за трудностите в началото и успехите след упорития труд
Обновена: 29 юни 2024 12:56 | 29 юни 2024 11:48, Красимир Ангелов
106

"Кампанията тръгна от една предишна моя кампания, чиято цел беше да мотивираме колкото се може повече българи да бъдат физически активни. Данните на "Евростат" тогава показвахме, че все сме на последно място по физическа активност, а на първо място по сърдечно-съдови заболявания. Кардиолозите казват, че с повече физическа дейност, адекватна храна и по-малко пушене преждевременната смърт вследствие на заболяванията ще бъдат понижени". Това каза основателят на инициативата "Капачки за бъдеще" Лазар Радков в съботното издание на "България сутрин".

Той сподели, че всеки уикенд е имало тренировки в Южния парк.

"Тогава с трениращите си казахме: "Дайте да събираме капачки и ще ги използваме за нещо смислено". Тогава нямах представа кой ни ще изкупува тези капачки, каква е цената на пластмасата. Попитахме хората за какво да бъдат, тогава те казаха за кувьоз. Тогава още не знаех, че има такъв проблем. Май никой в държавата не знаеше, че в по-малките населени места, за които не се чува толкова, кувьозите на по 20-30 години, някои от тях не работеха", допълни Радков за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че от края на 2017 година до края на 2019 година са успели да подменят кувьозите, които са от миналия век. Става въпрос за 22 болници.

"От началото на 2022 година в България няма болница, в която да има кувьоз от миналия век, което е постижение. През 2020 година започнахме да проучваме от каква друга техника имат нужда болниците. Тогава разбрахме, че и липсват специализирани детски линейки. И се заехме да се борим да осигурим детски линейки. През 2023 година направихме и проучване в училищата, разбрахме, че доста от учителите и учениците нямат реална подготовка какво да правят в случай на бедствие, на нещастен случай. Стартирахме обучение по училищата", разкри основателят на "Капачки за бъдеще" в рубриката "Вдъхновителите".

А от миналата година в област Стара Загора и област Пазарджик е започната кампания за профилактични прегледи в селата, където няма медицинско лице.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от Общество
Стартира регистрацията на делегатите на Патриаршеския църковен събор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
8
 
! Отговори
Проктор преди 4 дни
До Юуп Еми човека от капачки за бъдеще беше ходил и до Украйна да раздава неща и един руски дрон за малко да го свитне, беше поразено другото бусче и беше загинал 1 човек, а при него имаше прорезни рани от стъкла.
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако извънземните наистина са между нас сигурно вече са се убедили, че по-*** народ от нас няма. Политиците крадът милиарди, а народа вместо да ги измете събира капачки
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само не мога да разбера къде потъват няколкото мирярда лева които са отделени от държавата за здравеопазване, че все се организират дарителски кампании и без тези кампании нищо не случва.
10
5
 
16
 
! Отговори
Отличник преди 4 дни
Eвала на момчето
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Капачки за бъдеще" трябва да покани Мара Отварачката, да започне да сменя всички кувъози от миналия век и да ги вкара в буркани на сегашния век, за да може народа да си прави в буркани кисело зеле и да е доволен! Стари Капачки ходом марш, за да започне народа да купува капачки от новия век!
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А след като всички водещи корпорации в България замениха дизайна на капачките и те вече не могат да се махат (невероятна тъпотия), как ще работи кампанията в бъдеще?
7
2
 
28
 
! Отговори
Емигрант преди 4 дни
Ако искате да сте добре трябва да съберете смелост да излезете на площадите и да изметете тези политически престъпници които ви управляват, мамят и обират ! САЩ и Великобритания ясно и категорично ви показаха частот корумпйраните, вие обаче ги вкарахфе в НС за да имат ИМУНИТЕТ за да са НЕПРИКОСНОВЕНИ ! Нали сте герои останалите в България, кое ви е геройството да търпите и мрънкате тук всеки ден и да говорите само чуждици и звуци като УАУ ? Герои били и родолюбци но тук, в действителност - мишки
6
1
 
14
 
! Отговори
Хейт преди 4 дни
*** пък за колко кувьози откраднаха нашите...
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И сега кувьози има ама няма кой да ражда . Е нищууу важното е че и без държавата можем да минем . Ми тогава що не ги уволним ? Държавните хрантутници ?
4
1
 
40
 
! Отговори
Емигрант преди 4 дни
Как става така, че се събират всеки месец милиони от здравно осигуряване, директори на болници имат заплати десетки, ако не и стотици хиляди, плаща си всеки всичко за прегледи, консумативи платени и накрая няма пари за нищо събират се помощи като просяци, за децата си родители се молят по телевизии за пари....АБЕ КАК В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ВСИЧКО Е ПОДРЕДЕНО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И НИЩО ДОБРО НЕ СЕ КОПИРА ОТ ТЯХ ЗА ДА СЕ ПРИЛОЖИ В ТАЗИ ОВЧА КОШАРА ?
3
5
 
7
 
! Отговори
ефродеебил преди 4 дни
Как така?? Защо не са използвани за помощ за 404???
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
на кое ОПГ (организирана политическа група ) е фирмата дето си прави реклама със страданието на българския народ ???
1
6
 
19
 
! Отговори
Юуп преди 4 дни
Само да не са отишли половината за зелю